неделя, 24 юли 2016 г.

Домашен сладолед с ананас



























 Това наистина е домашен сладолед и то наистина само от две съставки - без шега.
 При това става за секунди буквално.
 Необходими са една консерва ананас с собствен сок (240 гр) и една опаковка сладкарска сметана за разбиване - 200 мл.
 (естествено това е минимално количество и може да се увеличава произволно)
 Изпълнението:

  




съдържанието на консервата ананас се изсипва в купата на пасатора. 









 пасира се до кашеобразно състояние.
 
Сметаната се вади от хладилника, сипва се в подходяща за миксера съдина и се разбива.
Добавят се и пасираните ананаси и се доразбива колкото да се смесят съставките.

Ананасът е толкова сладък и ароматен, че не се налага подслаждане и ароматизиране.







Готовата смес се пресипва в друга съдина - ами кутийка от сладолед и заминава във фризера.














След няколко часа ананасовият сладолед е готов за хапване.

Неустоим просто...








П.П. май стига толкова за сладоледите, не че се отказвам - ще ги правя, ама няма да досаждам с тях, освен ако не се получи нещо уникално ... Важна е идеята, а изпълнението може да се прави с различни продукти ...

за сочни печени кюфтета - полезен съвет

























Както и да се пекат кюфтета на скарата (без значение на дървени въглища, електрическа и т.н.) или пък на грил тигана, все остават някак си сухички отвън.
За да станат още по-вкусни и сочни отвън, просто е достатъчно да бъдат намазани с малко масло веднага след ваденето им от скарата.
Просто и много ефикасно.

събота, 23 юли 2016 г.

Вегетарианска пица на сач

 

























Този път на дневен е една лесна и бърза вегетарианска пица.
Това не е от нещата, които често се правят в къщи (имам предвид липсата на месо), но все пак се случва понякога - особено като се понатрупат повечко зеленчуци.

На първо място е необходимо тесто за пица - нека да е от тестото с тиквички или пък универсалното ми лесно тесто.

Нужни са 2 домата (обелени и нарязани на шайби); 1 глава лук - половината нарязана на ситно, другата- на шайби; 1 тиквичка -на тънки кръгчета; по една червена и зелена чушка, почистени и нарязани на кръгчета; сол, зехтин, риган и чубрица -на вкус, както и 100-а грама моцарела, кашкавал или сирене (само сирене имах).







 Сачът се поставя във фурната, която се включва на 230С.
 Докато фурната загрява върху хартия за печене се разстила тестото - с размерите и формата на сача и пицата започва да се "монтира". 







Първо се нареждат кръгчетата домати като леко се притискат с ръка.

(нарочно не ползвах  кетчуп или доматено пюре).









 Следват и останалите зеленчуци.

  Нареждат се произволно, но по желание и повече време, могат и да се подредят по определен начин.






Наредените зеленчуци леко се осоляват, слагат се ригана и чубрицата и лекичко се поливат със зехтина (или олиото).

Най-отгоре се слага натрошеното сирене. 
(Все пак за предпочитане е кашкавал или моцарела - ама кат` нямах, това е ...)






Докато пицата се подрежда, фурната е загряла. Сачът се вади с ръкавица и внимателно върху него се прехвърля пицата.
(ако има затруднение, се слага направо с хартията за печене).
 Сетне се пече около 20-а минути - до готовност (хубаво зачервяване).
 Времето може и да е различно (зависи от фурната).







 Сервираме на масата върху подложка направо както си е сача. 










Реже се на парчета и се пристъпва към хапването. Върви си чудесно с изстуденото питие.

Получава се с леко хрупкав блат от долу и от страни.

Невероятно вкусна вегетарианска пица.

Хубавото й е, че продуктите могат да варират според вкуса и все да е различна...