петък, 15 юли 2016 г.

Сладко (мармалад) от кайсии, сини сливи и не само -на фурна



























 Това просто е един полезен съвет как бързо, лесно и с минимум усилия да се направи невероятно вкусно сладко (или мармалад) от кайсии, а и не само от този плод. 
 Сега започва сезона на сладката, жега е, а на никого не му се виси пред котлона (а не дай си Боже - на огъня), да бърка непрекъснато, да отпенва и да внимава ценният продукт да не загори или пък да взема да пръска и всичко наоколо да стане леш.
 Е аз поне не съм от тези мераклии. Отделно от това съм върл противник на т.нар. желираща захар или пък на особено модерните в последно време фиксове за сладка...
 Обичам сладката - за палачинки, мекици, за какво ли не, но мразя всичко изброено по-горе. Затова като се подхвана с тях си имам изпитан мързелив метод от години ...
 Тука няма да разказвам как Баба па и ние около нея пълнехме тавите с ароматен плод, носехме ги и захарта отделно, в кварталната фурна и след няколко часа си ги прибирахме ... Това си е цяла история, която се нуждае от друга публикация...
 Докато пишех това, вече щях да съм подготвил една тава с плодове за сладко, ама от тук нататък съвсем накратко за сладкото (мармалада) от кайсии:

  Необходими са за една доза 3 кг кайсии (нека да са добре узрели, дори и леко омекнали - това се отразява и цената им, разбира се и продуктът се поевтинява), 1 - 1,2 кг захар, 1 ч.л. лимонова киселина. Любителите на някакъв аромат могат да ползват ванилин, индрише или нещо подобно, но на нас това не ни харесва.
  От това количество се получават 5 бурканчета по 400 мл.

  Изпълнението е елементарно:
  Вариант 1 - за по-мързеливи и невпечатлителни: 
 кайсиите се измиват, разделят на половинки. Ако се налага и има нездрави места се изрязват. Кайсиите се слагат в голяма дълбока тава, добавя им се половината захар и заминават във фурната на 150 С да си се пекат. След горе долу час, час половина тавата се вади, разбърква се и се добавя останалата захар. Пекат се още горе долу толкова. Тавата се вади, добавя се лимоновата киселина и се допича за още 10-а минути.
 Готовността на сладкото се проверява по стария изпитан метод - с капване в студена чинийка на малко продукта и ако не се разтича, е готово.
 Веднага се пълни в леко затоплени бурканчета, затварят се и се оставят с капачките надолу до пълното изстиване.
 Ами това е...
 Важното е, докато се пече, да не се отвеем, че може да се посгъсти малко повече...
 Ако кайсиите се нарежат на по-ситно, в резултат на печенето се получава мармалад.
 N.B. Най-удобна е температурата на печене до 150С. При по-висока температура или пък на вентилатор може да започне да кипи, да се пени и да стане едно мазало...

 Вариант 2 - за малко по-тертиплии и дет` не харесват кожичките на кайсиите да им се могат из устата:


Кайсиите се измиват и слагат в подходяща съдина.
Заливат с вряла вода от бързоварната кана и се оставят така за 2-3 минути.
 След това топлата вода се изсипва и веднага се охлаждат на течаща студена вода.
Белят откъм долната страна нагоре към "пъпчето" и се разделят на половинки.
За костилките е ясно - отиват да се сушат на слънце.







 Обелените кайсии отиват в тавата.
 Тази хваща 3 кг плод.






  




Засипват се със захарта и се оставят да си "починат" поне няколко часа.

След това тавата заминава във фурната на 150С и се пекат до готовност (както обяснено по-горе - да не забравим и лимонтузуто).








 В зависимост от фурната и т.н., за около 2,5 - 3 часа, сладкото е готово.

 Ако кайсиите се нарежат на ситно, си става направо готин мармалад.
 Има и вариант, вместо лимонена киселина да се сложи чаша оцет още в началото, но не го одобрявам. Става по- кисело и някак си се губи онзи хубав сладко-кисел вкус на кайсиите.









Сладкото е готово, можем да си опитаме.













Пълни се топло в бурканите, обръща се до пълно изстиване.

 Сетне се надписва и заминава в килера - да си чака реда за хапването.

 Няма да обяснявам колко вкусно е това сладко, което има и аромата на леко печено....



П.П. Ами по този начин могат да се правят и сладка от други плодове.
Ето - тука от сини сливи, джанки и малко кайсии:
























Тука се вижда, че са станала на мармалад, защото към края на печенето бяха понамачкани с онази джаджа за правене на картофено пюре.








15-20 минути подготовка, сетне три часа рахат и сладкото (мармалада) е готово...

 А има и доста по-различен и по-готин вкус от онова вареното....

 Бедна ми е фантазията да изброя от колко плодове и в какви комбинации може да се направи.




22.07.2016 год.

Сладко от сини сливи 


3,5 кг сини сливи се измиват, разделят на половинки - костилките се изхвърлят, нареждат се в тавата, като всеки ред се посипва с малко от захарта, която за цялото количество е 1,5 кг (може и по-малко и повече - въпрос на вкус).
Оставят се така да престоят няколко часа. 




Тавата се слага в незагрятата фурна, която се включва на 150 С и се пекат около 2 часа - или до готовност.
Процедира се както е обяснено по-горе. 


Количеството е 5 бурканчета.
Понеже пуснаха много сок по средата на печенето отделих от него едно шишенце с винтова капачка.
После ще се ползва като топинг...





 Ами това е ....

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Лятно сушени патешки гърди (магре) - невероятен деликатес


Преди време писах за патешките гърди (магре) - това е един изключителен деликатес. Приготвен подходящо, можеш само да си оближеш пръстите. От него, освен в топлия вариант, може да се приготви невероятно сушено филе. Миналата година правих почти по същото време "кайзеровано патешко магре". Там съм описал какво ме подтикна да го правя от цели гърди и цената на един производител направо ме изуми и хвърли в пълен потрес. При положение, че си купувам килото за 7,50 лв, ами каквото и да му се случи, няма да ми излезе деликатеса повече от 11-12 лв с всичките му врътни. Само изисква малко повече време.
Както съм казвал много пъти, предпочитам да го правя по-често, на  малки порции, за да се изяде по най-бързия начин, а докато едно се хапва, другото да стои заложено - "на гюме" и да си чака реда....
Необходими са  патешки гърди без кожа - два броя (но може и повече), които са около 500 грама, 3-4 с.л. кафява захар, 5-6 таблетки витамин С, по 3-4-5 зърна бахар и черен пипер, един дафинов лист, около 300 грама едра морска сол.
За овалването и овкусяването: 1 ч.л. пипер, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. сух чесън, 1/2 ч.л. чимен, 30-40 чл водка.
Изпълнението е от простичко по -простичко:


 Смесват се в една купа морската сол, захарта, счукания витамин С, натрошения бахар и черен пипер,дафиновия лист и с тях се посипва месото в подходящ съд.
 Заминава в хладилника за 2-3 дни.
 Тука на снимката е патешкото заедно със свински врат.
  Нека да си постои поне три дни.







След трите дни в тази адска смес, патешкото се вади, измива добре и слага в купа - нека да си се поизкисне поне за два часа.
Свинското си остава в солената смес и нека си стои още няколко дни в хладилника.








Патешкото се подсушава в домакинска хартия.

Нека да постои така поне една нощ в хладилника.









В чашка се слагат всички подправки за смесването, добавя се и водката и с четка се намазва патешкото от всички страни.
 Както си е в чинийката му се постилат едно две листчета домакинска хартия и заминава в хладилника за 4-5 дни. Може и малко повече, но моето на  6-я ден ми се стори готово.



На седмия ден режем и се наслаждаваме на невероятно и дзверски вкусно мезе.

Важното е да се нареже тънокофайски.

Наздраве!

сряда, 13 юли 2016 г.

Бърз и лесен кекс "Тони"











































1 ч.ч. = 250 мл

1 ч.ч. захар,

2 ч.ч. брашно

2/3 ч.ч. олио

2/3 ч.ч. вода

4 яйца

1 п. бакпулвер

2- 3 с.л. какао на прах
(по желание 1-2 ванилии)



Брашното и бакпулвера се смесват в голяма купа.

В друга купа се разбиват яйцата със захарта и смесват с олиото и водата.

Течните съставки се прибавят при брашното и разбъркват.

В тавичка с незалепващо покритие се изсипват 2/3 от получената смес. Към останалата 1/3 се добавя какаото и се разбърква. Кафявата смес се изсипва върху бялата с лъжица като при сипването се правят форми по желание.

Пече се около 25 мин. на 180С с вентилатор в предварително загрята фурна.

Готовността може да се пробва и с дървено шишче.


Става безотказно, а се приготвя само за 5-6 минути.

Всеки път е и различен - заради шарките.


Може да бъде опечен и в друга съдина и пак да изглежда различен и нов.

Може да бъде поръсен и с пудра захар или глазура.

П.П. Рецептата е по Чедото, при това изпитана и безотказна.