сряда, 13 юли 2016 г.

Полезен съвет: печено сирене

Един невероятно лесен начин да се приготви печено сирене на тиган. 



Необходимо е бутер тесто, което се нарязва на правоъгълници и които леко се разточват.
Във всяко парче се слага резен сирене, малко пипер и любима подправка, след което тестото се завива като плик около сиренето.





 Така оформените пликове се пекат на умерен тиган без мазнина - до хубавото им зачервяване.

 За отрицателно време налице е едно страхотно предястие и/или мезенце към изстуденото питие.

 П.П. Вместо обикновено сирене може да се сложи резен кашкавал или друго сирене, или пък два вида сирене и резен домат.

понеделник, 11 юли 2016 г.

Пържено свинско месо с яйца



























Едно много вкусно ястие - пържено свинско, "подобрено" съвсем случайно и което се оказа Дзверски вкусно. Това е просто един начин да се разнообрази класическото пържено свинско, което си е много вкусно и традиционно за нас.
Необходимите продукти за един човек са с разчет  200-250 грама свинско месо (плешка, бут, врат), нарязано на кубчета и едно яйце. Подправки и малко мазнина за пържене.
Изпълнението е елементарно:



Нарязаното месо се овкусява и пуща в загрятата мазнина като се разбърква. Щом побелее, му се налива чаша вода (бульон, бира, бяло вино - въпрос на вкус) колкото да покрие месото. Котлона се намалява и се оставя да си покъкри докато отново остане на мазнина и започне отново да се пържи.
В този момент се чукват яйцата, разбърква се и тигана се премества на страни.
От температурата яйцата сами ще се досготвят.
Поднасят се мръфките обилно поръсени с магданоз.

П.П. пробвал съм и във вариант да се смесят яйцата с настърган кашкавал, някакво друго сирене и тогава става още по-вкусно.

П.П. Вярно е, че няма вид, но пък ,както казваше една позната, най-често най-вкусните ястия са нефотогенични.

Струва си да се опита.
Наздраве!

полезен съвет - Да спестим от водата





























 Я па тоя - ще пести от водата?! Да спрем да се къпем ли или да се мием ...
 Изобщо нямам предвид това, а нещо друго, за което доскоро не се бях се замислял ...
 В последните години ни стана като мания да не пием чешмяна вода - било заради качеството й, заради хлорирането или флуорирането й и т.н. 
 И без да се замисляме ден след ден купуваме минерална вода в туби кой по 5 л, кой по 10 литра. Да но 10 литрова туба струва някъде около 3,40 лв, че и повече ... Измъкваме се като купуваме от другата - т.нар. "трапезна" - по-евтинката - около 1,60 или 2,00 лв за туба...
 Изобщо не се замисляме за ефекта от пиенето само на минерална вода, да не говорим, че не се замисляме на огромното количество изхвърляни пластмасови туби ...
 Някои намират спасението в пълнене на туби от "проверени" източници, чешми и т.н. Като пътувам, в багажника винаги има по няколко празни туби именно с тази цел...
 Много се разприказвах, ама нека си кажа - месечно за едно семейство, ако пие вода както е препоръчително, му трябват 30 туби вода.
 Финансовото изражение е поне 105 лв/месечно, а в годишен аспект - поне 1260 лв.
 Когато направих това изчисление ми стана страшно - ами това си е направо една едноседмична почивка на море - даже и в чужбина.

 А сега и моето решение на проблема:
 Купих си филтърна кана тип "аква фор" на промоция за 11,40 лв и десет филтъра по 5 лв. Без промоция филтрите са около 10 лв.
 Един филтър стига за около месец.
 Няма да смятам цената на каната - може да се ползва години.
 Следователно, месечно водата за пиене ми струва малко повече от 5 лв.

 Е и чак сега установих, че чешмяната ни вода си я бива и става за пиене... и за готвене и т.н.

 Да не говорим, че всекидневното мъкнене на туби вода вече е история...