събота, 11 юни 2016 г.

Уникално картофено-кашкавалено тесто

Обичам тестените домашни печива във всичките им разнообразни и многобройни вариации. Обикновено се правят такива през почивните дни, може би защото все си мислим, че ни трябва повечко време, което определено не е така.
Имам си едно две любими мързеливи и универсални теста, които най-често ползвам, но тези почивни дни трябваше да приготвя закуска за младежите - не че са капризни, но са опитвали почти целия "арсенал" от закуски и реших да ги изненадам с нещо по`, ей така и различно ...
Та в петък вечерта, докато си пийвахме питиетата, подхванах тестото за съботната закуска:
Необходими са около 400 грама брашно, 2 големи сварени картофа - около 200 грама, малко по-малко от 200 грама кашкавал (в случая - 180 гр.), 1 ч.л. суха мая, 1 яйце, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. с връх захар, както и 1 ч.ч. марна вода и прясно мляко поравно.

Изпълнението е простичко:


Брашното, сухата мая, солта и захарта се слагат в подходяща купа, прави се кладенче и се сипва сместа от вода с прясно мляко и се разбърква с лъжица.
Получава се меко тесто (дори леко рядко), както се вижда на снимката.
  
Сварените картофи се обелват и се изчаква да изстинат добре. 
Поне да не парят ....
Картофите се настъргват върху тестото с най-ситното ренде. 
И кашкавала се настъргва с най-ситното ренде, чупва се яйцето и се разбърква с лъжицата.
Ако остане рядко, се добавя още малко брашно.

Разбърканото тесто се оставя в купата, завива се с домакинско фолио и купата заминава в хладилника за през нощта.
 Няма месене, няма повече бъркане, цялата процедура отнема не повече от 10-а минути.
На сутринта тестото е изпълнило купата - не е бухнало два пъти, а е бухнало поне 3-4 пъти....
Като се извади от хладилника, се премесва още веднъж и е готово за работа - за приготвяне на питки, за направа на кремвиршки и дори на пърленки, но това по-нататък - тука се говори единствено за тестото...

сряда, 8 юни 2016 г.

Гъши (патешки) дроб в джобче от бутер тесто


























Това е един много лесен и ефектен начин да се поглезим с гъши (или патешки) дроб.
За няколко порции (3-4) са необходими около 200 грама дроб, един лист бутер тесто (една опаковка от 400 гр. идва в повече - необходима е около половината), резенчета кашкавал (или твърдо сирене от типа на ементал, гауда и т.н.), идея сол и за предпочитане смлян бял пипер.
Изпълнението е страшно лесно.



 Омекналото бутер тесто се разстила върху плота, нарязва се на квадрати с размери приблизително 8х8 см или 10х10 см.
 В средата се слага резена кашкавал, отгоре парче гъши дроб, осолява се, опиперява се.










Всяко квадратче се затваря като пакетче и заминава в постлана с домакинска хартия за печене тава.
 Могат да се намажат с разбито яйце или прясно мляко.




 







Пекат се на 180С за около 20-25 минути - колкото бутер тестото да се зачерви. 











Дзверска вкуснотия!

Може и да се приготви с патешки дроб, който е два пъти по-евтин, а не отстъпва много на гъшия ...


Наздраве!













Цялото приготвяне в няколко бързи снимки.

неделя, 5 юни 2016 г.

Най-вкусната и лесна сьомга



























Това е най-лесното и може би най-вкусното приготвяне на сьомга за мезенце.
Самата процедура отнема не повече от 10-а минути, но изисква търпение от поне 24 часа, за да се пристъпи към хапването й с добре изстудено питие ...
Необходимо ни е филе от сьомга с кожа, което се обезкостява максимално добре (поне 2 парчета), 1/2 ч.л. сол, сока на поне 1/2 лимон и няколко стръкчета пресен копър.
Как да се снабдим с възможно най-евтиното филе от сьомга съм обяснил в полезен съвет за евтино филе сьомга.
Всяко парче сьомга се поставя върху дъска с кожата надолу, осолява се, ръсва му се малко пресен копър и обилно наръсва с лимонов сок.
  Двете парчета се събират, увиват в домакинско фолио и заминават в хладилника за 24 часа.
 След това е готово за хапване като се реже тънкофайски...
 П.П. такава сьомга съм ял в СССР - в далечната 1979 г. и тогава вместо пушена и др.п., си приготвям именно тази. 

 Па и ляга доста по-евтино.
 Наздраве!