петък, 22 април 2016 г.

Мусака с месо в гювечета

Всъщност това не е мусака, не е и рецепта за мусака...
Пак е нещо от сорта на полезните съвети - как да вдъхнем втори живот на изостаналото от вчера печено месо.
Напоследък нещо пак ме "завъртя шайбата" и не остава време за готвене - все нещо на бърза ръка - я скара, я печено и към него някаква салатка - поне пресни зеленчуци бол.
Ама кат` не си знам мярката - все приготвям кат` за цяла рота гладници - хеле печеното и все ми артисва. Па на другия ден вече не ми е вкусно и се налага да импровизирам, за да ми хареса пак ...
В случая "мусаката" е приготвена с печено телешко - около 300 грама - напълно достатъчно за 3-4 порции.
Освен месото са необходими 4-5 картофа, 1-2 главички лук,1-2 скилидки чесън, 1 голям морков, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. сушен риган.
За заливката - кисело мляко, яйца и брашно. Количество - в зависимост от купичките, които ще се правят: за 4 купички - 3/4 коф.кисело мляко, две яйца и 1 с.л. брашно и малко сол.
Изпълнението е елементарно:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, моркова се настъргва на едро ренде, а обелените картофи се нарязват на ситни кубчета.
В малко мазнина се запържват последователно чесъна, лука, морковите и картофите, долива се около 1 ч.ч. топла вода (бульон) и като закъкри се добавя накъсаното на парченца месо. Добавят се подправките и се оставя за 15-а минутки на бавен огън.
След това готовата смес се разпределя в 3-4 гювечета - купички (в зависимост от броя на човеците) и заминава във фурната на 180 С за около 20-а минути.
Подготвя се заливката като се разбиват в купа всички продукти.
Вадят се купичките от фурната, слага им се заливката и си допичат до лекото й зачервяване.

 При сервирането може да се поръси с магданоз, да се поднесе с купичка кисело мляко и т.н.
 Хубавото е, че всеки получава индивидуална порция ...
  Може да се направи с всякакво месо - свинско, пилешко и т.н.

Фасулени колачета




















Тези фасулени колачета са от стария тефтер и са правени през месец май 2010 год.
Необходими са: 300 грама сварен фасул, 150 гр брашно, 2 яйца, 50 мл прясно мляко, по 1 ч.л. сол, захар и суха мая.
В купа брашното се смесва със солта, захарта и маята, добавят се пасирания фасул, прясното мляко и яйцата. Така всички продукти се омесват на тесто, което се покрива и оставя на топло да втасва докато удвои обема си.
С намазнени ръце се оформят колачета, които се пържат до зачервяване.
Готовите и топли колачета се сервират като обикновените - със сирене, с пудра захар или сладко. Въпрос на вкус. 

П.П. от такова тесто съм правил и хляб, но като го направя отново - тогава повече.

сряда, 20 април 2016 г.

Ориз и кюфтета с тиквички на фурна


























За това невероятно леко и Дзверски вкусно ястие са необходими за около 6 порции: 1 ч.ч. обикновен ориз; 1 голяма тиквичка и 1 малка; 500 грама кайма; 1 голяма глава лук; шепа нарязани гъби (печурки, но в случая малко манатарки); 1 домат, почистен и нарязана само месестата част; 2-3 стръкчета пресен джоджен (или 1 ч.л. сух); сол и черен пипер; може и 1 ч.п. куркума - за промяна цвета на ястието;
за овкусяването на каймата - сол и черен пипер и малко млян кориандър (+ щипка чили);
Изпълнението е пак лесно:




 В тавата, в която ще се пече ястието, се сипват 2-3 с.л. зехтин и се слагат манатарките.
 Лука, чесъна и малката тиквичка се нарязват на много ситно.









Заедно с нарязаните домати, нарязания джоджен, солта и черния пипер се слагат в тавата.













Сипва и измития и попарен ориз, долива се вода (или бульон) - поне 3 ч.ч. и половина. 









Голямата тиквичка се настъргва, изцежда и смесва в някаква купа с каймата и подправките.

Омесва се добре и се оформят кюфтета.

 От това количество излизат 12-13 кюфтета в зависимост от големината.







Така оформените кюфтета се слагат в тавата и всичко заминава във фурната на 180 С за около 1 час - час и половина (зависи от фурната).

Е, поне един-два пъти тавата се вади и се разбърква, когато оризът започне да попива течността.





Когато оризът поеме течността и кюфтенцата се зачервят ястието е готово. 













Порция - обилно поръсена с черен пипер и със задължителното питие.


Приготвя се изключително бързо, никакво пържене, никакви врътни - за 10-а минути подготовка и Дзверски резултат - ястие дори и за гости.