вторник, 22 март 2016 г.

полезен съвет - за пухкави кюфтета

Направени по този начин пържените кюфтета стават много пухкави и вкусни:
Този път като сложих яйцето към овкусената кайма тя взе че стана някак си течна (по-скоро много мека). И вместо да й слагам накиснат хляб, картоф или каквото и да е, добавих 3 с.л. пшенични трици, 1 ч.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода, загасена с няколко капки оцет.
Ефектът е невероятен...

понеделник, 21 март 2016 г.

Баница с коприва, ориз и сирене




























Първа пролет и с нея първата крехка коприва. Особено подходяща за супа, за ... и най - вече за баница с коприва и сирене в неделната утрин. Каква по-хубава закуска, па и хапване на целия ден (в кутийката и за неделната разходка - вместо някакви ужасни кебапчета - това аз ли го казах???).
Та тази неделя "изневерих" на другите видове закуски и направих баница с коприва (и тя може да бъде закуска я)...
Нещо се отплеснах - по-добре към продуктите и изпълнението
Необходимо са пакет одрински кори на сач (продават ги по 3 големи кръгли кори в пакет - при нас ги вкарват направо от Турция), но има и нашенски на сач, които стават за тази цел; една кафена чашка ориз - сварен в леко подсолена вода;една връзка коприва (нарочно я претеглих 150 грама), около 250 грама сирене и поне 4 яйца, както и олио за намазване и масло около 35 грама.
Изпълнението е лесно:

 Оризът се сварява в подсолена вода. Копривата се попарва с вряла вода за 4-5 минути, изцежда се и нарязва на ситно. Изчаква се да изстинат и се смесват.
 Тавичката се намазнява и се слагат два реда кори така че да значителна част от тях да е отвън (да виси). Слага се обилно от плънката и натрошено на ситни бучки сирене.






Слагат се пак два реда кори, които се намазняват леко и процедурата се повтаря с плънката. На втория ред сложих само от сместа коприва-ориз без сирене.
Отново кори, намасляване помежду им и на третия ред единствено натрошено сирене.







 Накрая с висящите навън кори се затваря баницата. Нарязва се на квадрати. Тук таме се слагат ситни бучици масло.
 Яйцата се разбиват с 1 ч.ч. газирана минерална вода и с тази смес се полива баницата.
 На мен останаха малко кори и плънка и направих в едно саханче една баничка, която освен това и поръсих с настърган кашкавал.






  В това време фурната се загрява на 180С с долен вентилатор и баницата се пече около 40 минути (все пак си зависи от фурната) - но то се вижда кога е готова - при хубаво зачервяване. А аромата, който се разнася при печенето няма как да говоря...



Баницата в саханчето - готова и опечена.
Порция за един по-ящен или двама по-скромни.
Май следващия път вместо да правя една баница в тавата, ще направя поне 4 в саханчета. 
 И поръсена с кашкавал е направо Дзверска...










Голямата баница след изваждането от фурната -

напръсква се със студена вода и завива с кърпа - да си почине за 15-20 минути и е готова за масата. 










Баничката в саханчето пък инсталирах върху две чаши - надупена обратно и се получи т.н. "надупена" баница.
Така си се поохлади и не изпадна.
Просто не съм се сещал да покажа подобна (но из нета има  много).









Докато се усетя и саханчето изчезна, а баницата за отрицателно време бъде ометена. Все едно че някакви огладнели лами се бяха появили незнайно отде...
И снимков материал повече няма.

Дзверски вкусна...  

събота, 19 март 2016 г.

Палачинки от ръжено пълнозърнесто брашно
























 Пак ще се повторя - за съботата и неделята закуската е палачинки, бухти и изобщо нещо тестено и непременно вкусно.
 Този път идеята беше за палачинки, но възможно "най-здравословни". Е като ще да е така, нека да бъдат с пълнозърнесто ръжено брашно. При това наличното се оказа и с маково семе в него.
 Без да искам, но доста палачинки съм показвал тука и то най-различни (сиренени, морковени, с банан и т.н.) и може би затова подходих малко лекомислено и към тези. Какво толкова хоп-троп и палачинките са готови: докато тигана загряваше, забърках сместа и воаля - изненада - първата се скапа и стана на топка, втората - след нея. Ха сега де ... Установих грешката, поправих се и станаха перфектни.

Необходими са: за 10-а палачинки - 4 големи с.л. с връх пълнозърнесто ръжено брашно с ленено семе (така го продават), 2 с.л. обикновено брашно, две яйца, по 1 ч.л. захар и сол, поне 2 с.л. олио, както и прясно мляко...
Само че в случая не ползвах прясно мляко, а суроватка (от прясното сирене, което правих преди два дни - много е подходяща за тази цел).

Изпълнението е простичко: в голяма купа брашната се смесват със захарта и солта, яйцата леко се разбиват и добавят към тях и едната ръка се налива от суроватката, а в другата с бъркалката се бърка. Налива се толкова течност, че да се получи консистенция на гъста боза. Оставя се да престои и да си почине поне 20-а минути и пак се разбърква. Посгъстило се е и трябва да му се добави още малко от суроватката, както и двете с.л. олио. Вече е готово.
Тигана за палачинки се загрява добре, намазва с малко масло или няколко капки олио и силата на котлона се намаля с 1/3. 


Пекат се като обикновените палачинки, но трябва да се налива малко повече от сместа - да са по- дебелички (като катми), че тънките са склонни към накъсване.
 При печенето имат склонност да се "надуват" като арабски питки.









 Готовите палачинки обилно се нареждат на купчина и намазват с масло обилно.

  Невероятно ароматни и дзверски вкусни.

  Най-вкусните бяха намазаните със смес от тахан, мед и масло.

  Истинска съботна закуска.