сряда, 16 март 2016 г.

Картофена салата с печена сьомга

























Невероятно лесна, дзверски вкусна и засищаща салата.
Салата е резултат на оползотворяването на изостанало парче печена сьомга. Това почти не се случва в къщи, но този път стана - може би, защото бе котлет и ни се стори че има доста кости (?!), или пък не бях опекал на грил тигана добре (?) или пък защото имаше още куп други неща...

Ориентировъчно са ни необходими 5-6 средни картофа, около 200 грама печена сьомга, 1 морков, 3-4 с.л. сварен зелен грах, 150 грама майонеза (задължително домашна прясно приготвена), сока на 1/2 лимон и късчетата мека част от самата половинка на лимона; сол и черен пипер на вкус; носи и риган и други миризмици, но тези са достатъчни, както и няколко обезкостени маслинки за украса.

Изпълнението е елементарно: картофите и моркова се сваряват в леко подсолена вода, обелват докато са топли и нарязват на ситни кубчета. Печената сьомга внимателно се обезкостява и накъсва на парченца (е не съвсем ситни - да се усеща). В голяма купа всички продукти се смесват с майонезата, подправя се на вкус и нека да си престои в хладилника поне час-два.




  

Страхотно мезе за питиета всякакви (предимно високоградусни).

Струва си да се опита... А който не пие, може и направо да вечеря с нея ...


Майонеза с горчица


























Тази майонеза е плод на кулинарна грешка. Майонеза  правя едва ли не два - три пъти седмично. Всичко се слага на око и готово. 
Този път сложих прясното мляко и като се засилих да слагам горчицата направо от буркана, вместо една ч.л., при млякото падна огромно количество лека горчица. Бързо отлях млякото и отделих горчицата - излезе повече от 2 с.л. Сетне реших пък да пробвам какво ще стане. Добавих сол, ч.п. и олио и пасирах.
Стана невероятно вкусна и пикантна майонеза.
И така за любителите на пикантния вкус:
2 с.л. лека горчица, 1 скилидка чесън, 150 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 300 мл олио и 1 ч.л. лимонов сок.
Всичко се слага в купата на пасатора и пасира - за 30-а сек. е готова.

вторник, 15 март 2016 г.

Патешки бутчета на фурна



























Патешкото месо е за предпочитане пред пилешкото (особено магазинското - от промишлените бройлери).
Този път попаднах на патешки бутчета в една верига - прясно охладени във вакум опаковка - при това точно по 500 гр. двечките. Произход Унгария и като ги гледох ми се видяха точно като от някаква такава бройлерна порода, но все пак купих за проба. Иначе за да си купя патешки бутчета трябва да пропътувам поне 10-а километра и ако не уцеля, ще трябва да взема замразени. Но тези се оказаха много добри и си накупих няколко опаковки.
Това е първото ястие, което приготвих с тях (след печените, разбира се).

Необходими са за 4 порции - по едно бутче на човек; сол, червен и черен пипер на вкус, около 500 грама спанак и поне 200 мл сметана за готвене. По желание, поне 50-70 гр. твърд кашкавал.

Изпълнението е много простичко:





 Бутчетата се цепват от вътрешната страна, както е на снимката, за да се разтворят като пеперуда и се опиперяват.
 Оставят се на хладно поне за час- два.










 Тигана се загрява добре и бутчетата се поставят в него с кожата надолу за няколко минути - докато се запържат добре и си пуснат мазнината.
След това се обръщат от другата страна буквално за 3-4 минути.











След това в тигана се налива горе долу 3/4 ч.ч. вода и се похлупва с капак като се намаля силата на котлона на половина и се оставя да покъкри поне 15-а.



В това време фурната се загрява на 180 С, а спанака измива и нарязва на едро.
Бутчетата се вадят от тигана, слага се спанака и се връщат отгоре му. Налива се и сметаната и тигана заминава във фурната за 20-а минути.










След тези 20-а минути, се вади тигана, бутчетата се обръщат и се наръсват с настъргания кашкавал.












Дозапичат се до зачервяване на кашкавала.












Сервират се - по едно бутче на човек, с част от спанака и соса.
При желание за по-гъст сос може да се намали течността или да се сгъсти с малко нишесте.

Дзверска вкуснотия.