събота, 12 март 2016 г.

Сушено руло от свински гърди в черво



























Поредният домашен деликатес от свински гърди.
Нарочно не давам количества, защото всичко зависи от това колко ще се прави.
Особеното е, че свинските гърди леко се замразяват и се нарязват на на по-тънки ивици - около 6-7 см широчина и дебелина около 1 см. Дължината не е толкова важна, но приблизително 20-а см.
Осоляването им правих по рецептата за сушен деликатес от свински гърди, но вместо да престояват десет дни в солта и подправките им са достатъчни 5 дни.

 След осоляването и измиването се подсушават и слагат във фризера за около 30-а минути, а в това време червото се накисва добре. 
Ползват се черва с диаметър 60 мм или 80 мм, зависи от дебелината на месото.






След охлаждането, месото се навива на руло по дължина и напъхва в червото.











 Червото се връзва стегнато - като се стремим да не остане въздух в него - при нужда се надупчва с игла.
   Може преди това всяко парче хубаво да се оваля в черен пипер (като лявото парче на снимката).
  Претегля се, надписва се и заминава да съхне на терасата.




  От снимката се вижда- правено е на 6-ти февруари, на 29-ти е загубило около 30 % от теглото си, а това парче е от 9-ти март и е останало наполовина и е напълно готово.
 Дори малко пресъхнало (трябвало е да бъде прибрано преди поне 2-3 дни).


 





Готово и нарязано - един месец след поставянето да се ветролее.












Порция.
Дзверска вкуснотия.

Внимание - опасна е...
Издържа на много пиене ... 













По случай първа пролет резнах последното парче... 

Още по` 

Картофи на фурна без олио

























Заедно с поздравленията за Баба Марта, получих от братовчед ми Наско препоръка за този начин на приготвяне на картофи.
Публикувам написаното от него без редакция:

рецепта за пържени картофи без олио

5 –7 по едри картофа
            2  белтъка
            Миризми по желание (чубрица, червен пипер, сол .......)

Картофите обелваме и нарязваме.
От белтъците правим пяна и прибавяме миризмите.
Картофите поливаме с белтъците така, че да се намокрят от всички страни.
Фурната нагряваме на 200-220 градуса. Картофите слагаме в тавичка върху хартия за печене и печеме 10 мин. След това махаме хартията и печеме до позлатяване.

  Доколкото схванах, рецептата е доста популярна в Чехия. 
  И без бой си признавам, че ме заинтригува (досега не съм правил картофи без грам мазнина) и почти веднага я пробвах. Само че имах червени хубави картофи и реших да не ги беля.
Снимките са моето изпълнение по рецептата на Наско:


разбитите белтъци на пяна

след това в тях - сол, черен пипер, риган, мащерка, щипка индийско орехче.
другия път - повече подправки. 




нарязаните картофи и добре оваляни в белтъка
(направо ги пуснах в купата с белтъците и с ръце размесих добре) 



Разнесени върху хартията за печене и във фурната на 220 С за 15 минути.
След махането на хартията се пекоха още 15 минути на 180 С.
 Понеже се разсеях, от едната страна се препекоха малко повече. Просто малко по-рано трябваше да ги разбъркам.
Получиха се много вкусни.
Наско, благодаря за рецептата и наздраве - вървят си страхотно с бирата. В твоя чест една чешка бира.

петък, 11 март 2016 г.

Вълча "баница" с телешко печено

























  Нещо съвсем просто, обикновено и лесно за изпълнение. В същото време се явява нещо като "да оползотворим останалото" .... От телешкото печено остана доста и не ми се искаше да го готвя отново с каквото и да е... Та се сетих за моите пурички с кайма или пуешки бюрек, та с малкото случайно намерени кори за баница направих тази изключително вкусна баница с телешко печено.
  Продуктите - останало телешко печено (поне 300 грама), по 2 стръка пресен чесън и лук; кори за баница (в случая 1/2 пакет), едно яйце за намазване.
 Изпълнението е лесничко.





 Месото се накъсва (нарязва) на ситно, смесва със ситно нарязаните зелен чесън и лук и му се добавя малко от соса от печенето (около 2-3 с.л.)










 Корите се нарязват като големи квадрати приблизително 20х20 см. От едната страна се поставят 2 с.л. от плънката и се навива на руло.
Нареждат се една до друга в тавичка застлана с хартия за печене.
 Намазват се обилно с разбитото яйце.







 Остава малко от яйцето и то се разбива с малко прясно мляко и с тази течност се заливат корите.
 Пекат се на 180 С за около 40 минути във фурната (до хубаво зачервяване).
 Страхотно хапване или пък мезе към питието.

Впрочем, могат да се направят и с телешка кайма вместо с месо. Просто овкусената кайма, леко "разредена" с малко бульон и с едно яйце, се нанася на тънък слой и сетне всичко е ясно.