вторник, 29 декември 2015 г.

полезен съвет - за пречистване и подобряване на храносмилането

Сместа от кисело мляко с брашно от елда пречиства червата и кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата и предотвратява заболявания на панкреаса. Този лек намалява нивата на кръвната захар, подпомага храносмилането през целия ден и спира подуването на корема.

За да си го приготвите, смелете 1 супена лъжица елда в кафемелачка или блендер до получаване на гладко брашно. Добавете брашното в 1 чаена чаша кисело мляко и сложете в хладилника. На сутринта, половин час преди ядене, изпийте готовия лек. Курсът на лечение продължава 2 седмици.

Взето от интернет - Framar.bg

понеделник, 28 декември 2015 г.

Деликатес (но не пача) от свинска глава
























Както написах в предишната публикация за варените свински бузи, отделих останалата част от главата, насечена на няколко парчета със сатъра и заедно с още малко свинско месо (основно някакви изрезки), 1 цяла глава лук, 1 морков, 1 даф. лист, 2-3 скилидки чесън и няколко зрънца бахар, всичко това се кротна в Крок пота за 8 часа и остана на режим подгряване поне още 6 часа.






Подготовката..... 
















Варенето .....


















Поохладеното месо се отделя от костите като се внимава за ситни костици - да не останат при него. Изхвърлят се и евентуално ципи, жили и др.п.

 Като се извади месото, бульонът се прецежда и зеленчуците изхвърлят.











 Късчетата отделено месо връщам в затопления бульон като сетне се прецежда пред едро сито.

 От този бульон се отделя цялата мазнина и изхвърля. Самият той може да отиде за друго ястие.
 За нашия деликатес са необходими само 3-4 с.л. от него.





 Подходяща съдина (купа, кутия - от нея и зависи формата на бъдещия деликатес) се покрива с домакинско фолио и месото се прехвърля в съдинката.
  Пробва се на сол и ако иска такава (в случая 1/2 ч.л.) се размива с отделения бульон. Счуква се 1 скилидка чесън и 1 ч.л. балсамико и вече смесени с отделения бульон се сипват върху месото като се разбърква, за да бъде поет.





Фолиото се завива и съдинката заминава в хладилника поне за 12 часа - да се стегне.


Сетне? Ами няма сетне - има резване и прокарване с винце ...

Цена? - Ами безценно мезе!

 

Деликатесно Руло от свински бузи




След публикацията Да оползотворим свинската глава, отново попаднах на хубава половинка свинска глава - на цена 2,90 лв/кг и си я купих - цели 3,5 кг. И без това от доста месеци не съм правил... Е ако бях намерил цяла - с езичето, мозъка и другите нещица, щях да съм по-доволен.
За разлика от миналия път, този път реших да направя варени свински бузи.
Достатъчна ни е тази 1/2 свинска глава като са ни необходими и малко подправки, съобразени с количеството месо - 30 гр. сол, черен и червен пипер - по 1 ч.л., бахар - 1/2 ч.л., дафинов лист - 1 лист натрошен на ситно, сух чесън - 3/4 ч.л., малко захар - 2 ч.л., чили 1 ч.л., риган - 1 ч.л.. Може и малко (2 с.л.)  готов барбекю сос с аромат на пушено.


 С остър нож за филетиране внимателно се отстранява от главата цялото месо.
 Останалата част от главата се накълцва на три - четири парчета, които се измиват и заминават в крок пота да се варят - на цели 8 часа, на втора степен. Добавят им се 1 гл.лук, 1 морков, 1-2 даф. листа.



  С остър нож парчето месо се разрязва на две, без да се прорязва докрай като става едно огромно парче.
 Парчето излезе точно 1,900 кг.








 Всички подправки се смесват заедно като им се слагат и 2-3 с.л. бяло вино и става нещо като кашичка.
  С ръка цялата смес се втрива в месото от двете страни.





Парчето месо се навива на руло и завързва с домакински конец на няколко места.









После се увива в домакинско фолио - да се получи стегнато руло.







  Поставя се в слоу кукъра над кокалите и остава там да си се вари (на практика на пара) за същото време.
 И тъй като програмата трябваше да приключи към 01,00 часа - до сутринта си е стояло в уредчето на подгряване.








  На сутринта месото биде извадено и поставено върху дъска като преди това фолиото резнато странично и цялата течност излята навън - в купичка.















Отгоре се слага друга дъска и полупълна туба с вода.
 Престоя така целия работен ден.













Крайният резултат бе развит с 
треперещи ръце.




Вечерта се беше охладило и питието подготвено.













  Дзверски вкусни свински бузи. 
 Ароматни и без нито едно Е.
















 Една част вакумираме ...














 и нека си чака реда, а другата част ...












За цена не говоря - направо са си без пари.
 Както и няма да разказвам какво последва след нарязването .....