сряда, 23 декември 2015 г.

Грил тиган Лава - Коледен подарък от "ЛАВА"


Този път в ролята на Дядо Мраз влезна "ЛАВА България" и може би малко или повече късмет.
Бях много изненадан, че спечелих тигана от Коледната им игра, организирана във Фейсбук, с когото по принцип съм скаран и ако не са ми младежите едвам си откривам страницата.






Вчера сутринта потвърдиха, че ми го пращат и преди минутки от куриерската фирма ми го доставиха.











 


Красиво опакован.


Разпечатвам го с треперещи ръце (все още не от старост).
















Красота!




















Просто да си го гледаш!

Е, няма да е за дълго. След малко ще бъде изпробван...













А и пожизнена гаранция.

Ще я проверим....

Това ме навежда на мисълта, че ще трябва да ставам дълголетник.












И другите им изделия са превъзходни.

Да ама пък тенджерата може да се нарече направо мултифункционална - става за пържене, варене, печене и т.н.

В нея правя най-хубавия си хляб ...


Толкова за днеска! Че вместо жълта тениска, ще трябва купувам жълти гащи.



 

понеделник, 21 декември 2015 г.

ПЛЕТЕНИЦА от свинско на скара


Това е един мой любим начин на приготвяне на свинско на скара, която доста често правя, когато искам нещо малко по-различно.
В последно време дори виждам, че в някои месарници вече ги предлагат и готови ...
Нарочно не давам количества, защото и не се налага ...
Най-подходящи са месо от плешката или от бута - хубави, цели продълговати парчета, които се нарязват по дължина на месото на дълги тънки "филии".
Най-добре се реже, когато месото е добре охладено.

Всеки резен месо се слага върху дъската и се нарязва ей така:
,

без да се реже докрай.

После се хващат двата края и няколкократно се промушват срещуположно и месото се сплита ей така:

и се подготвят парчетата месо


по средата се набождат с клечка за зъби, за да не се разделят парчетата при печенето.

След това месото се маринова - в купа. Слагам му черен пипер на вкус, смлян кориандър, идея кимион, както и сок от нар (наршараб) и зехтин.


При слагането на подправките няма сол. Осоляването правя след печенето или в самия му край.
Оставям в хладилника поне за 12 часа.

После печем на силно загрята и леко омазнена скара:



Стават страхотно крехки плетеници



Резват се на по две и се сервират с гарнитура по вкус (варени картофи с лук, някаква зелентия и т.н.)



Резултатът е потресающ - вкусно, крехко ...

полезен съвет - за размразяването

 Най-често съветват дълбоко замразените продукти (особено месото) от фризера да се размразява като пакетът с месото се остави в хладилника до пълното му отпущане. 
 Много по-удачен и бърз другия метод: пакетът с месото се поставя в друг пакет и се връзва. Сетне се слага в купа със студена вода, която често се сменя.
 В никакъв случай месото не трябва да се "размразява" в микровълновата, или в купа с топла вода, а още по-малко на терасата.