понеделник, 2 ноември 2015 г.

КЮФТЕНЦА от кайма и леща




Продукти:
500 гр кайма (смес или някаква по желание), 3-4 скилидки пресован чесън, черен пипер и сол на вкус, 1 яйце, 1 ч.л. сух риган, 1:2 ч.л. кимион
1 ч.ч. сварена леща. (в случая – с всички подправки, лук, морков)

Приготвяне:
Всъщност разликата с приготвяне на обикновени кюфтета е в добавянето на сварена леща вместо други неща в каймата.
В моя случай имах от предния ден - готово сварена леща и то с всички подправки (лук, чесън, джоджен, чубрица и червен пипер). Затова само я прецедих и след това изстисках с ръце (не в марля, но все пак стана почти суха).
Каймата се омесва с останалите подправки и яйцето.
От нея се отделя една част (около 1/4 и заедно с лещата се смила на няколко импулса в блендера) и това се връща в каймата.
В моя случай не се наложи да се добавя галета или нещо друго като сух хляб и т.н., но ако сместа е по-рядка, се налага да се добави малко.
От така приготвената кайма се оформят средни кюфтенца и се пържат до готовност.

Забележка: пробвах с овалване в брашно и без овалване - тези, които не бяха овалени, станаха по-вкусни и пухкави. Дори и на снимката могат да се различат.
Резултатът е дзверски вкусни кюфтенца.

Панирани домати

   Изненадах се като открих и това сред старите записки:

2-3 големи месести домата, нарязани на шайби; 100 грама поизсъхнал  кашкавал, настърган на ситно ренде, смесен с 1  с.л. с връх брашно и 2 яйца, ч.п., риган и босилек и 2-3 с.л. кисело мляко. Пържи се ...

   В първия момент ми прозвуча като загадка и след това се сетих, че става дума за любимите ми панирани домати. През лятото, когато доматите са пресни, изобщо не е необходимо да се панират (освен като екзотика): по-добре да си ги хапваме пресни и на салата. Но през зимата, когато почнат да се появяват онези "пластмасовите" домати, рецептата е особено удачна. 
   Става страхотно мезе като предястие към питието- издържа на пиене, па и позасища и се е направо едно леко хапване.
   
   Всичко е много просто - доматите се нарязват на шайби с дебелина на кутрето (под 1 см) и се оставят леко да се оцедят.
   Сместа на панировката се разбърква за минутка две: в настъргания кашкавал се слагат яйцата, брашното и киселото мляко, подправките - череп пипер, риган или сух босилек и се разбърква. Трябва да е гъста каша.
   В тигана се загрява малко мазнина, всеки домат се овалва в брашно и сетне в панировката и в тигана. Пържи се на средна степен (6-та от 9евет) - до зачервяване. Често панировката се "смъква" - е тогава с лъжичката върху домата се добавя малко преди да се обърне от другата страна.
  
   В действителност с натрошеното сирене дори става още по-вкусно. И така най-често се прави у нас.

Мариновани калмари на скара/грил



Невероятно крехки и вкусни калмари на скара/грил тиган в крайна сметка.

Необходими са ни от зор два калмара туби - на човек, но 5-6 калмара стигат за 4-ма.

За маринатата: 2 с.л. бял винен оцет, 4 с.л. зехтин (съотношението е 1:2), млян черен пипер, около 1 ч.л. сол. В маринатата добавих и 1/2 ч.л. сода и една идея лимонтозу. 

За плънката: няколко стръка магданоз и 1- 2 ск. чесън, по малко мащерка и риган, бучка замразено масло (като орех). Всъщност не е плънка, а допълнително овкусяване.

Калмарите се измиват и с остър нож се цепват странично - просто се правят нарези под ъгъл от двете им страни като се внимава да не среже тубата.
Смесената марината и калмарите се слагат в плик, завързва се, разтръсква се и заминава на отдих в хладилника поне за 2 часа.

Скарата се загрява хубаво. Във всеки калмар се слага по малко от т.нар. плънка (плюс една идея замразено масло - на върха на ножа едно парченце) и хоп върху скарата.
 Слага се леко напречно и сетне се обръща по същия начин, за да се получат ей тия хубави решетчици. 
По време на печенето се залива с маринатата.
Достатъчни са му максимум по 3 минути от всяка страна.

На тази снимка се вижда плънката:


Страхотни и си вървят с ледено узо.