събота, 31 октомври 2015 г.

АГНЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА с булгур и ориз

Това ще е първата публикация от Цикъла "От старите тефтери" - сготвено преди години, записано, но не снимано. И то поради причина, че по това време нямаше такива хитри машинки, а имаше обикновени фотоапарати с лента и ако някой те видеше да хабиш скъпа лента за някаква манджа... най-малкото щяха да те сметнат за луд. 
Останалите ще ги пущам, когато има време за преписване и няма време да бъдат сготвени  отново по някаква причина.

ПРОДУКТИ:

4-5 агнешки джоланчета (по 1 бр. на човек);

По ½ ч.ч. булгур и ориз

1 голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън

2-3 моркова нарязани на ситни кубчета

Сол, черен пипер на вкус, по ½ ч.л. мащерка, джоджен и риган



ПРИГОТВЯНЕ:

Ястието е готвено в няколко варианта и във всеки от тях си има своите предимства:



В-т 1: най-трудоемък:

Джоланчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се оставят да престоят няколко часа в хладилника.

Загрява се зехтин – около 50 мл и в него последователно джоланчетата се запържват до зачервяване. Прехвърлят се в тенджера под налягане с около 800 мл вода и се варят около 30-а минутки.

В същия тиган от джоланчетата последователно се запържват чесъна, лука морковите, ориза и накиснатия и оцеден булгур като се добавя съвсем малко вода около 1 чаша. И тигана с полуготовите продукти се маха от котлона.

Полусварените джоланчета се прехвърлят в тава за печене, а прецедения бульон от варенето се добавя към запържения ориз и булгур. Слагат се и подправките. И с всичко това се заливат джоланчетата в тавата.

Пече се на предварително загрята на 180-200 С, до готовност ( между 45-60 минути) в зависимост от фурната.



В-т 2: относително опростен:

Джоланчетата само се запържват, веднага след тях, както е описано по-горе, лука, чесъна,  ориза, ливват се около 4 ч.ч. и подправките и това всичко заминава в тавата , която се завива с фолио и се пече във фурната – първоначално 20-30 мин. на 220 С, а сетне поне час на 180 С. Проверява се по някое време, маха се фолиото към края на печенето и се дозапича.



В-3: за тези, които не искат да си играят твърде много – само в тенджерата под налягане:

Подготвят се продуктите.

Самото запържване се извършва в нея – първо лука, чесъна, морковите, джоланчетата, ориза и булгура, общо не повече за 10-а минути. Доливат се 4 ч.ч. вода или бульон. Подправките и се вари около 45 минути.



В общи линии става много вкусно във всеки един от тези варианти.

Диетична пилешка дроб сърма


       
   Продукти

За дроб сърмата

400 грама пилешки дробчета
200 грама сварено пилешко месо
2 глави лук, 1 скилидка чесън
1 ч.ч. ориз
½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, по 1 ч.л. риган и сух джоджен,
1 с. л. Универсална подправка от сушени зеленчуци
2 с.л. масло

За заливката
3 яйца
2 с.л. оризово брашно, 1 с.л. масло

Приготвяне:

Тавичката 25х25 см се намаслява добре с част от маслото.

Свареното пилешко месо се накъсва на парченца.

Дробчетата се почистват и нарязват на късчета – слагат се в купа и заливат с вряла вода. След 10-а минути процедурата се повтаря.

Оризът се изсипва в купа и залива с вряла вода (водата не се изхвърля, а се запазва).

В тигана се слагат ситно нарязания лук и чесъна и се задушават за 10-а мин. с вода, колкото да омекнат.

С решетеста лъжица в тавата се слагат месото, дробчетата, ориза, подправките, заливат се с 3 ½ ч.ч. топла вода и всичко хубаво се разбърква.

Пече се във фурната на 180 С, като след първите 10-а минути поне един се разбърква. И повече не се пипа. За около 35-40 мин. почти достига готовност.

В това време се приготвя заливката.
В тигана се загрява маслото, добавя се оризовото брашно и водата от накиснатия ориз и се прави нещо като гъст сос бешамел.
Като поизстине в него се чукват трите яйца – леко се осолява и опиперява.

Сосът се излива върху дроб сърмата и се пече до зачервяване - (около 15-а мин.) на горен реотан (или на вентилатор – зависи от фурната, като се намаля на 160 С).
(Върви си с кисело мляко при сервирането).

                                                                                                                                               

Вкусно и евтино - има няма 5 лв.

Забележка: Рецепти за пилешка дроб сърма бол из нета, но тази се отличава с напълно диетичния си начин на приготвяне: няма пържене, излишни мазнотии и т.н., дори и глутен...

петък, 30 октомври 2015 г.

Руладини "Стефани" с гъбен сос


Е, и това няма да е рецепта, а просто една вариация на тема популярното руло "Стефани", но в индивидуално изпълнение и за това твърде различно.
Всеки си има собствени предпочитания към приготвянето на руло "Стефани" и за това ще бъда по-кратък: де факто това си е рулото, но направено на няколко индивидуални рула - по едно за човек и вместо с цели (или половинки) - с нарязани на по кубчета варени яйца; по същия начин и останалите продукти - моркови, кисели краставички. Различното е в добавката в плънката на нарязани и задушени гъби и малко лук.

В действителност се оказа и много "бюджетно ястие", защото във всяко индивидуално руло могат да се вложи повече плънка.

Продукти: те са ориентировъчни за 4 рула, но зависи от големината и т.н. 
600 гр. кайма, овкусена с черен пипер и сол, 1 /2 ч.л. кимион (считам, че за това ястие каймата трябва да има минимум подправки).
по 1 варено яйце за всяка руладинка; 4-5 кисели краставички; 4-5 моркова; около 300 грама гъби печурки (може и повече- сосчето ще стане по-богато); 1 глава лук нарязан на ситно и 1-2 ск.чесън; сол и черен пипер.
(намирам, че другите подправки са излишни - така се запазва по-добре вкуса на изходните продукти).

за соса: 3-4 с.л. брашно, поне 1/2 л прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, и бульон печенето (както и част от гъбите).

Изпълнението е простичко:
Каймата се разделя на 4 равни части и от всяка се оформя нещо като плоска питка.
В тигана в загрята 1-2 с.л. мазнина се задушават до полуготовност последователно ситно нарязания лук, чесъна, кубчетата моркови, гъбите и накрая за кратко се добавят и нарязаните кисели краставички. Овкусяват се с малко сол и черен пипер.
Сварените яйца се нарязват на кубчета и омесват с изстиналата плънка, като преди това внимателно се отделят 2-3 с.л. само от гъбите. (Ако някому се вижда трудно, могат да се отделят пресните гъби и сетне да се задушат самостоятелно.)  За по-лесно, и плънката се дели на четири равни части и се поставя върху каймата и внимателно се завива на руло, което се поставя с шева надолу в обилно намаслена тавичка за печене.

В тавичката се налива около 1 пръст водичка и заминава да се пече в предварително загрята фурна на 180 С-200 С за около 40 минути. 

В това време се подготвя бешамеловия сос излишно е да го описвам, в който се добавят и отделените гъби. Става доста гъст, но няма страшно. 
Тавата се вади от фурната и гъбения сос се излива в нея като леко се разбърква. Ако има нужда, се дабавя още малко прясно мляко. Ако е редичък, няма страшно - ще постои вместо още 5 минути във фурната - цели 10 и ястието е готово.

Тука изобщо не споменавам такива екстри като наръсване с настърган кашкавал и др.п., както и други добавки.


Сервира се индивидуално - по едно руло с много сос.



Най го харесвам в ей този вид:


Много лесно, ама защо писах толкова не ми е ясно ...
Пък цената няма да я коментирам - около 7 лв, а в интерес на истината, едно руло дори идва доста големичко за сам човек.