понеделник, 12 октомври 2015 г.

Кулички от патладжан, тиквички, кайма



Поредното лесно, вкусно и ефектно ястие.
Продукти: За 4 порции
2 средни патладжана
2 средни тиквички
1 зелена или червена чушка
0,4 - 0,5 кг предварително овкусена кайма 
чери домати - около 12 броя и толкова клечки за зъби
малко мазнина и, сол и черен пипер

Приготвяне:
Без да се белят, патладжаните и тиквичките се нарязват на кръгчета, а чушката нарязва на парчета. Както са в купата, се осоляват и леко опиперяват. Може да им се капне и малко мазнинка. За основа едно патладжанено кръгче, отгоре тънък пласт кайма да го покрие, тиквичка, пак кайма, чушка и кайма, патладжан и кайма  на топче. На върха се слага чери доматче и цялата тази конструкция се пробожда с клечка за зъби. Нареждането зависи от размерите на кръгчета.

 Нареждат се в леко намаслена тавичка. По желание тук таме може да се нахвърлят 2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки ивици и да се ръсне малко риган.
 Пече се на 180 С около 40 минути - до готовност. Малко ги изпуснах, но и това се случва.
 Към края на печенето могат да се поръсят с малко настърган кашкавал... Изобщо въпрос на въображение.
 Могат да се поднесат с някакво сосче - майонеза с кисело мляко и т.н.

неделя, 11 октомври 2015 г.

Пъстърва на скара

Какво толкова - риба на скара!

 Да ама не! Оказва се, че има някои тънкости при печенето на риба на скара, които затрудняват доста хора и накратко ще споделя начина, който е еднакъв за печенето на болшинството риби.

 Продукти: по една рибка на човек; сол, идея черен пипер; лимонов сок; мазнина (олио или зехтин) за намазване.
 За сервирането: варени или пържени картофи или домати и задължително резенчета лимон.

 Приготвянето: Рибата се почиства и измива добре. Подсушава се отвън и от вътре с кухненска хартия. Отвън се осолява добре с ръка, а вътре съвсем лекичко. Поръсва се с лимонов сок и завита с домакинско фолио се оставя в хладилника. Колкото повече престои, толкова по-добре (но и 2 часа са й достатъчни, ако се бърза с печенето).

 Скарата се нагрява максимално, намазва се с олио.
 Всяка рибка се намазва отвън с олио - може с четка, може и с ръка и се слагат върху скарата леко напречно.

  По желание в коремчето може да се сложат резенчета домат или лимон. Пече се около 7-9 минути (все пак зависи и от силата на скарата) и лекичко се повдига - ако сама си се отлепва, значи е готова и се обръща на другата страна.
 В процеса на печенето е желателно поне един - два пъти да се намаже с мазнина.
 По желание може за по две три минути да се обръща и напречно на обратно, за да се получи "решетка" от скарата върху кожата на рибата.
 Ръси се с черен пипер преди да се сервира - вече в чинията.

 Не препоръчвам предварително рибата да се овкусява с каквото и да е друго, освен сол, защото така при печенето се запазва вкуса на самата риба. За да стане вкусна, тънкостта е предварителното хубаво осоляване, омазняване преди печеното и в процеса на самото печене - поливането й.
 Някои считат като хитринка - разтварянето на 1 ч.л. лимонтозу в чашка вода и мазането с четка по време на печенето. Дава ефект при шишчета или пържоли, но при рибките го намирам за излишно и затова не го практикувам.

Зеленчукова мусака с кайма

Поредното лесно и бързо ястие със зеленчуци.

 

 Продукти: 1 голям или два по-малки патладжана; 1 голяма или 2 по-малки тиквички, 2-3 моркова; 1 -2 глави лук, 5-6 ск. чесън; около 250 гр. гъби, 1 к.ч. ориз, около 0,4-0,5 кг кайма;1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган и сол и черен пипер на вкус; 4-5 с.л. мазнина (олио или зехтин).
 За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1/2 ч.л. сол и черен пипер; 2 с.л. с връх брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер или сода.


 Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват и нарязват на кубчета. В голям тиган (уок) се загрява мазнината и последователно се слагат чесъна, лука, след тях каймата (размита с малко вода - така не става на бучки), червения пипер, морковите, тиквичките, патладжана. На края се слага и ориза като се доливат 2-3 к.ч. вода или бульон и намален котлон се доварява до полуготвост.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и се пече във фурната на 180 С около 30-а минути.
В това време се смесват продуктите за заливката и с нея се залива мусаката.


 Пече се още 15-а минути - до хубавото зачервяване на коричката.

 Много вкусна и лека мусака, все още подходяща при наличието на всички зеленчуци на пазара. 
 Може да се поднесе с малко кисело мляко отстрани в чинията.