четвъртък, 27 август 2015 г.

Как да изпържим лесно патладжан или фалшиви гъби

Това си е за категорията "малки хитринки" в кухнята или как да стане по-вкусно, но се получи публикация. Тази година за пръв път пържих патладжан по този начин, докато в предишните години почти всяко пържене беше по този начин. Наскоро за тази хитринка ме подсети Каприс от Бул мамма. Пък и точно тогава бях издълбал патладжана за Гювеч от свинско в патладжан и си го имах на топчета. Иначе патладжана като се обели, се нарязва на кубчета...
 В зависимост от количеството патладжан са необходими едно или няколко яйца. Яйцата се разбиват с вилица, в тях се сипва малко, ама неистина малко черен пипер (на върха на лъжичката) и малко чили (счукан лютив червен пипер) и патладжанените топчета (кубчета) хубаво се овалват в тях.

 Както са в купата, се завиват с кухненско фолио и заминават в хладилника - от днес за утре (т.е. поне за 24 часа).
 За това време патладжанът попива яйцето.

Пържи се до зачервяване в маслена баня.
 Внимание! : соли се чак след изваждането! И ако не се жали яйцето - още по-добре ...

 В зависимост от подправките и вида на мазнината получава различен вкус - ту прилича на запържена риба, ту на гъби и т.н. 

 Ако човек има желание, може да махне тук таме появяващите се семчици и тогава още по-трудно се познава какво е - само дето е Дзверски вкусен. Пържен в рапично масло прилича на риба, в масло и зехтин - на гъби ...

 П.П.
 Това беше варианта за фалшивите гъби, но тъй като говорим за лесно пържене на патладжан, има още два три трика, при които може да се изпържи, без да пръска и без да се замърсява олиото и то да се ползва поне още веднъж.

Първият:
Патладжанът се нарязна ва кръгчета или на филийки. Престоява в подсолена вода за 20-а минути. Подсушава се и се овалва в брашно, в което е сложена идея сол.
Оставя се така за кратко време - брашно хубаво да се овлажни и тогава се пържи. В този вариант, олиото се запазва чисто.
Желателно е в загрятото олио да се пусне и малко сол - 1/2 ч.л.
Ако процедурата с набрашняването се повтори, се получава една хубава коричка - все едно, че е паниран.

Вторият:
Подсушеният и нарязан патладжан се слага в купа с разбити яйца или разбити белтъци и се изчаква патладжанът да ги попие.
В разбитите яйца (белтъци) може да се добави и любима подправка.
Ако патладжанът е нарязан максимално на тънко, става като чипс и невероятно мезе.
При пърженето няма пръскане и олиото се запазва чисто.
Впрочем, така патладжът поема и по-малко мазнина при пърженето.

Бонус:
По същите начини може да се изпържат и тиквички.

Гювеч от свинско в патладжан

 На зеленчуковия пазар бях впечатлен от едни кръгли патладжани, огромни та чак Мутанти. Може и друг път да е имало, но този ми взеха ума - и при това на цена 0,80 лв/кг. Избирах, избирах и уж си взех най-малкия, а се оказа точно 1,200 кг. И пътьом към къщи като си прехвърлях с какво разполагам, реших, че ще направя гювеч със свинско в патладжан. След като съм правил гювеч в тиква ...

 Необходими продукти: 3а 4-ри порции:
1 голям патладжан; 400 гр. свинско от плешката; 4 глави стар лук; 1 капия; 1 картоф; 4-5 скилидки чесън; 1-2 моркова (средни); 1 голям домат; 1 ч.ч. червено вино; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. червен пипер (може и лютив или чили за любителите на по-пикантното); 1 ч.л. риган; 

 Приготвянето:
 На патладжана се отрязва внимателно горната част и се запазва (тя ще бъде капака на патладжаненото гърне).

 С лъжичката за пъпеш (имам такава специално наточена) се издълбава вътрешността на патладжана като при дълбаенето се стремим да получим топчета (защо ще обясня отделно).
Издълбаният патладжан се осолява, напълва се с вода и се оставя да си чака реда...



В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина и последователно в нея се запържват нарязаните чесън - на ситно, лук и чушката на по едро; месото - на кубчета и след като месото се позапържи (мине на фазата на побеляване) добавят се и картофите; 










След картофите и червения пипер, доматите, подправките и се сипва чашата вино.
Силата на котлона се намалява почти наполовина и се оставя да си покъкри около 10-а минутки, т.е. течността да се поизпари....

Нашата плънка е готова, нека да изстине малко.












 Патладжана се слага в подходящ дълбок съд за печене, отстрани се "подпира" с парчетата лук, обелен морков и се пълни с плънката.

 Захлупва се с капачето и заминава във фурната на 180 С - поне за 2 часа. 
  Все пак на патладжана му трябва доста време да се опече ... Който е нетърпелив, може предварително малко да го свари на пара или в микровълновата, но за предпочитане си е печен ...


Желателно е преди сервирането да поизстине малко  и да се устиска на ароматите му ... Иначе като си е много топъл, направо ще се разпадне (ама кой да ти гледа външния вид при тези божествени миризми ?!)....

Цената? Ами някъде около 5,50 лв за четири порции. Дзверска му работа ...

полезен съвет

Ако сте се изгорили на печката (котлона), бързо насипете сода в съд с ледена вода, намокрете мека кърпа и я наложете върху изгореното. Повтаряйте процедурата, докато отмине паренето; този метод предпазва от появяването на мехури.