четвъртък, 30 юли 2015 г.

Пуешки крила на фурна

 Едно пуешко - много вкусно, запечено във фурната - страхотна вечеря, с която човек може да се "отсрами" дори и пред гости и при това изключително бюджетно ястие...
 Патешко ползвам доста често - основно заради гъшата мазнина, с който изобилства, но пуешките крила и маншон ги откри половинката, а от мене-сготвянето. Да си призная честно този вид месо за мен си е направо откровение - на моята възраст и човек, който поне твърди, че е ял почти всичко (включително и безумни екзотики като паниран бамбук, лястовичи гнезда, паниран скакалец, змийски пържолки, магарешки кюфтета - да не изброявам, че ....), а се оказа, че под носа му имало нещо изключително вкусно и не без значение изключително полезно месо.


Та ето ги : пуешкото крилце вляво и вдясно пуешкия маншон (демек горната част от крилото) - повярвайте - което се вижда на снимката не може да се изяде от един човек, освен ако не е "гьормелик", както казваше Баба.
За маншона друг път, сега готвя крилата.


За четири порции са необходими 4 пуешки крила, около 1 кг пресни картофи и 2-3 моркова. Освен това - 1 глава лук, 1 глава чесън, 5-6 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, клонка босилек и розмарин (едно стръкче) и сол на вкус.  Сетне ще потрябват още сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер (може и мъничко лютив - въпрос на вкус) и поне една супена лъжица мед или мармалад или сладко ...

  Измитите и почистени крилца се слагат в тенджерата на мултито заедно с необелената глава лук, чесън, зрънцата бахар и черен пипер, дафиновия лист, босилека, розмарина и поне 1 ч.л. сол. И поне 1 л вода.
 Варят се до готовност. Вадят се от бульона и се прехвърлят в тавата дето ще се пекат.
Бульонът се прецежда през домакинска хартия или ситна цедка и всичко в цедката се изхвърля- без чесъна.



  Картофите се обелват, нарязват на половинка (ако по-малки) или на четвъртинки, добавят се и почистените и нарязани моркови. Леко се осоляват и опиперяват.
      Личва им се едно-две черпачета от бульона, но да не ги покрива.






Сварените крилца още един път се опиперяват и намазват с червен пипер.
Слагат се върху наредените картофи, но така че до тях да не достига от течността.
 И хоп във фурната на 200 С и се пече до готовност на картофите. Необходими са около 45-50 мин. (зависи от фурната и начина на печене).

 Когато картофите са омекнали, се вади тавата и се осъществява най-важния момент ... С размития мед в 1 ч.л. вода се намазват крилцата и се връщат да поемат ей този хубав загар.
В конкретния случай бидоха намазани с шипков мармалад и бяха .... Хам Хум...

Дзверска вкуснотия и много затъжена за хубаво пийване...



П.П. и както съм обещал - за цената. 1 кг пуешки крила струва цели 2,60 лв. Тези бяха точно 1 кг и на картофите и всичко останало   щедро им отпущам 1 лв - та общо 3,60 лв. Направо бюджетна вечеря за 4-ри големи човека....
А забравих и за бульона, дет артиса - невероятен, ароматен и става за няколко готвенета - супа, сосове и т.н.

Паниран патладжан със сирене


Не откривам топлата вода с този паниран патладжан, но просто е вкусно хапване и при това приготвено по малко различен начин, което ще разнообрази лятните ястия от патладжан.
Необходими са патладжани с разчет - по един патладжан на човек, толкова резена сирене; сол, черен пипер; 2 яйца за 4-6 патладжана и брашно (2-3 с.л.) - колкото от разбитите яйца и брашното да се получи гъста каша.
Патладжаните се полуобелват като длъжката се запазва (не се режи от патладжана), цепват се по дължина на няколко места и се осоляват.



Слагат се в мултито и се варят на пара - до полуготовност.












 Внимателно всеки патладжан се разделя на две, слага се резена сирене и пак се захлупва като се притиска леко с ръка.

Овалва се в брашно, сетне в панировъчната смес (от яйцето, брашното, в които сме сложили малко сол и черен пипер).



Пържат се до готовност в малко мазнина на средна степен на котлона.
Изпържените панирани патладжани, се оцеждат от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Вкусно и различно.















полезен съвет

За мариноване на сьомга е достатъчен сока на един лимон. Две филета сьомга се поставят на домакинско фолио с кожата надолу, обилно се заливат с лимонов сок и се завиват с фолиото с кожата навън. След 24 часа в хладилника, сьомгата е готова ...