вторник, 30 юни 2015 г.

полезен съвет



Месото, което ще се пече на скарата, е желателно да се соли и опиперява в края на самото печене (или дори след опичането). Солта предизвиква отделянето на соковете му и то става по-сухо, а пиперът като прегори, губи аромата си и дори може да нагарча.

Млечна салата "Витаминозна бомба"


 Това изобщо не е рецепта, а просто подсказка (начин) да се направи една страхотно полезна и витаминозна салата.
 В момента пазара изобилства от зелентии - просто време им е. 
 Необходими са ни кофичка -две кисело мляко, което се оцежда. Изостанали сиренца (в случая бучка краве сирене, малко прясно сирене, бучка синьо сирене, даже и парченце кашкавал) - настъргани на ситно ренде и дори 150 маскарпоне.
 И най-вече зелентии - босилек, магданоз, джоджен, копър, листа пресен лук, стръкчета мента. Също така няколко скилидки чесън, сол, бял смлян пипер и идея хубав зехтин.



Това са все зелентии от двора.

Могат да се ползват такива каквито има - важното е да са повечко.









 Зелентиите се измиват добре, подсушават и накълцват на възможно най-ситно. Смесват се с прецеденото кисело мляко и настърганите сиренца (и без не е фатално); соли се на вкус, опиперява се, капка-две зехтин и да престои в хладилника поне час - добре да се охлади.
Както казах, това е само идея - всичко може да варира, но добавката на натрошени орехи ще я направи още по-богата.
 Невероятно полезно и вкусно.

събота, 27 юни 2015 г.

Лимонова СЬОМГА


Нужно е едно парче сьомга откъм опашката (това е по-вкусното) с кожа и приблизително тегло 600 грама - може да се направи на 4 порции по 150 грама, но за в къщи го предпочитам цяло. 
За "маринатата" смесваме 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. сусамово олио и сока на един малък лайм. Преди това след добро измиване, кората на лайма се настъргва. Нужен е и малко бял смлян пипер.
Рибата се маринова за 20-30 минути, като си почива в хладилника.


 В подходящ тиган се загрява малко масло и рибока се запържва за 6-7 минути. Поръсва се с маринатата, настърганата кора на лайма и с белия пипер и тиганът се прехвърля в загрята на 200 С фурна за 15 минути.

Сервира се с резенчета лимон и залят с мазнинката от печенето.

Лесно и дзверски вкусно.