четвъртък, 4 юни 2015 г.

Гъши дроб с черна бира


Един лесен и непретенциозен начин да се приготви бързо гъши дроб.
Колкото и да ми обясняват ДоФтурите, че е вреден, си го хапваме в къщи с удоволствие и то доста често. Приготвям го по най-различни начини и сега ще споделя поредния такъв начин:
Необходими са ни - гъши дроб (около 500 гр. са предостатъчни за двама човека); черна бира; сол, черен пипер - на вкус, 1 ябълка, сладко от боровинки.

Изпълнението е от лесно по-лесно:  почистваме дроба от ципи и жили, ако има такива; и за забравяме в една купа с черна бира за два часа. Сетне солим, прехвърляме в тавичката за печене и наливаме малко от бирата.



И във фурната на 180 С - за 15-20 минути.

(Последните 5 минутки, намалям температурата на 160 С и включвам вентилатора.) Така получава един приятен загар...








Докато дробчето си се препича, нарязваме на тънки кръгчета ябълката и ги запичаме от двете страни в добре загрят тефлонов тиган -
демек правим ябълков чипс.









Отделяме и няколко минутки да направим
едни пърленки



 




Готовия дроб оставяме леко да изстине.

Част от течността от печенето - 2-3 с.л. размесваме със сладко от боровинки (моето беше малко и добавих желе от дюли - леко киселичко и му придаде един ей такъв вкус ...)

Готови сме да сервираме - лист маруля, накъсана пърленка, резените дроб - помежду им от ябълковия чипс и обилно поляти със сосчето.

Дзверска вкуснатия ...


вторник, 2 юни 2015 г.

Пърленка ? или нещо подобно ....


  Бях се засилил да правя един гъши дроб и заради идеята да го сервирам върху нещо, първоначално се юрнах да правя пърленки, но в крайна сметка се получи нещо коренно различно ... Нито пърленка  в познатия вид, нито ... получи се някаква компилация от куп неща.
  По-добре да разкажа какво направих:
  Продукти: 300 гр. брашно; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. горчица; 3 с.л. зехтин; 200 мл вряла вода.
  Изпълнението - простичко:
  Брашното се пресява в купа; Водата се кипва в каната за вряща вода и се отмерват 200 мл, които се разбъркват със солта, зехтина и горчицата. Това се изсипва върху брашното и с дървена лъжица се бърка - много бързо става тесто. Доомесва се на ръка. И се оставя да изстине. Ако е много меко (зависи от вида на брашното), се дабовя и малко брашно. Самото тесто не е лепкаво и лесно се точи.
 При мене се получиха 12 топчета, които разточих с точилката. Е не мислех да ги снимам, затова е малко кривичко.
  Загрях силно тиган с незалепващо покритие и пекох всяка пърленка за не повече от 30-а секунди от двете страни. То се и вижда- щом тестото започне да "побелява" (съхне) и веднага се обръща. Готовите пърленки се слагат в найлонов плик....
  Станаха страхотно вкусни ... 
  А това го публикувам, защото тази сутрин бях страшно изненадан ...Извадих  една от останалите и се оказа, че е чудесна за навиване - демек можеш да се направиш такос, домашен дюнер и все такива ми ти неща... Специално съм се мъчил да правя такива като лаваш, кори за бурито и какво ли не и все е имало нещо дет не ми допада, а в този случай - стана напълно случайно ...
  Споделям го, защото се получи сполучливо и все ще влезе в работа на някого...



неделя, 31 май 2015 г.

Зелена (магданозена) салата


Тази салата - прилича на табуле, но не е и съществено се различава от нея. 

При мен се получи съвсем случайно - докато ровех за буркана със ситния булгур, попаднах на друг, в който се кипреше горе долу чаена чаша кус кус (ама такъв си истински, а не от нашенския).

И така продуктите:
3-4 връзки магданоз, 1 вр. пресен копър; перата на 10-а стръка зелен лук и на един стрък пресен чесън; 1/2 вр. пресен джоджен; 1 гл.червен лук; 1 домат; 1 лимон; сол и черен пипер на вкус; 3-4 с.л. зехтин( може и повече- въпрос на вкус), както и 1 ч.ч. кус кус

Приготвянето е страшно бързо:  кус куса се залива с вряла вода - горе долу 2 ч.ч. и докато си престоява, всички зелентии се нарязват на изключително ситно и се пресипват в една купа. Доматът се обелва и само месестата му част се нарязва на ситно; червеният лук също се нарязва на ситно. Кората на лимона се настъргва. Кус кусът се прецежда. В крайна сметка всички продукти се смесват в купата, осоляват се, слага се черния пипер, добавя се зехтина и сока на лимона. Хубаво се разбърква и слага в хладилника за час- два (хем поема вкусовете, хем става по-апетитна).

Страхотна салатка.

Понеже ми харесва малко лютичко - добавям и една ситно нарязана люта чушка (без семките).

Сервирах я ей така: