събота, 9 май 2015 г.

Кюфтета от извара и спанак



Ето още едни и изключително лесен начин да се на направят пролетни кюфтета от извара и спанак.

За 4-5 възрастни ящни човеци са необходими около 500 грама извара, 1 яйце, 500 грама спанак, 1 /2 ч.л. черен пипер, идея индийско орехче; 1-2 с.л. брашно и олио за пържене;
Нарочно подправките са толкова малко, за да се усеща вкуса на изварата и спанака.

За приготвянето направо няма какво да пиша: спанакът се почиства, бланшира се за 1-2 мин. във вряла вода (с малко сол), веднага се залива със студена вода и след като се изцеди се нарязва на ситно.
В голяма купа се смесват изварата, спанака, яйцето и в зависимост от изварата се добавя малко  брашно, накълцания на ситно спанак, както и подправките. По желание може да се сложи лъжичка сода, загасена с малко оцет.
Оставя се да си почине от интервенцията:

С мокри ръце се оформят кюфтета и се пущат силно загрята мазнина да се пържат.

Мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Пържат се от двете страни не повече от 2-4 минути - колкото да се зачервят....

Дзверски вкусни - сервират се с млечно-чеснов сос, майонезен сос и т.н.

Питки от извара


Преди няколко дни едно форумско другарче - Кро, беше фотнала една рецепта от някаква брошурка от Нощта на музеите - не знам дали мога да я покажа тука, без да я питам и докато не получа отговора й, няма да я покажа.
Самата рецептичка е изключително простичка, но ме заинтригува и реших да я ползувам като основа на моите експериментални питки с извара:

Продукти: 450 грама обикновена извара; 150 гр. брашно; 1 яйце; 1 ч.л. захар; 1 ч.л. суха мая, 1-2 с.л. олио.
Сол се слага само при необходимост (зависи от изварата).

Приготвянето също е простичко:
В пресятото брашно се добавя маята и захарта. В голяма купа се слага изварата, чуква се яйцето и се изсипва брашното и започва да се меси с ръка. Става едно такова малко по-особено тесто - леко ронливо някак си. Меси си няколко минути като през цялото време ръката се намазнява с олиото, докато и то се поеме от тестото. Всъщност месено е повече необходимо, за да се намачка добре изварата и да се получи хубава еднородна консистенция (че моята извара беше по-скоро на бучки).

Оставя се да втасва покрито и на топло място - за около 1 час. За разлика от другите теста не набухва много осезаемо.
Фурната се загрява на 200 С. Оформят се питки - направих едни продълговати, други - кръгли, които резнах с ножа на няколко места.
Намазах ги с малко мед размит във водичка. Продълговатите посипах със сусам.
След 25 минути печене във фурната из цялата къща се носеше неустоим аромат, а питките бяха станали фантастични.
Оставят се да поизстинат малко върху решетка.
Пухкави и невероятно вкусни.


А тук слагам рецептата от Брошурката след като получих съгласието за това:


понеделник, 4 май 2015 г.

Мързеливо печено агнешко бутче


 Това е наистина един мързелив и сравнително бърз начин да се опече агнешко - в случая бутче.
 За моите разбирания си е грехота при печенето на агнешко да се търси бърз и мързелив начин, но и той си има своите предимства. Не всеки ден човек има време, наистина бърза или пък в последния момент му е хрумнало да го направи.
 И така - необходимо ни е едно агнешко бутче (конкретното беше 1,8 кг) или друго агнешко месо.
Около 1 - 1,5 кг  по-едри картофи. 



 За подправяне - 1-2 стръка розмарин и джоджен, а за овкусяване на месото - 1-2 ч.л. червен пипер (поне 1/3 от това количество предпочитам да е лютив); 1 ч.л. млян розмарин (при липса - сух и начукан); черен пипер и сол на вкус (аз предпочитам да е по-соленко и слагам повече от 1 ч.л.) и 2-3 с.л. зехтин. Всичко се смесва в купичка.
 Приготвянето е изключително лесно:

 
 



Бутчето се срязва до костта и се разрязва, както е показано на снимката- да стане като една огромна пържола.












 Със сместта от подправките се намазва месото от двете страни - прави се ръка да се втрият в него добре. 
(може и с четка да се намаже)










  
 Докато месото се овкусява,  картофите се обелват, сплакват и цели се нареждат на дъното на съда за печене (ползувам чугунена тенджера - при липса на такава глинен гювеч, или йенска тенджера). Върху тях се слагат клонките розмарин и част от джоджена и цялото парче месо, а върху му се хвърлят още няколко стръка джоджен.
  Сипва се малко течност (вода, бира, бяло вино) - горе долу един пръст (т.е. 1-1 1/2  ч.ч.)



  Похлупената съдинка се слага във фурната, която се включва на 180 С с вентилатор (или 200-210 С без вентилатор);
 В зависимост от фурната след час, час и малко, съдината се вади - проверява се месото и вече се връща да се доопече без капака - колкото да хване хубав загар. Преди връщането може да се намаже с малко масло и червен пипер.



 При мен цялата процедура (подготовка и печене) отне точно 1 час и 45 мин. Месото се беше "разкапало". Пресипах с подходяща съдина, нарязох картофите на половинки и чак тогава ги осолих леко. Бяха поели всички аромати и станали приказни...