неделя, 3 май 2015 г.

Свинско с гъби


      Това е също един изключително лесен и бърз начин да се сготви едно вкусно ястие за изключително кратко време - в рамките на 25-30 минути, стига месото да е предварително подготвено.
        Необходими продукти: поне 500 грама свинско месо от бута или плешката, нарязано на едни кубчета - по 30-40 грама; 500 грама гъби; 1-2 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус.
Също така кисело мляко и горчица за мариноване на месото.

        Свинското, както е нарязано на парчета се маринова в смес от по 2 с.л. кисело мляко и горчица за около 4-5 часа.

       
      Това е уникален начин за мариноване на месо - винаги дава перфектен резултат - крехко и вкусно месо - най-вече за скар

       Гъбите печурки се измиват и нарязват на резени.

      Месото заедно с чесънчетата се запържва до зачервяване (не повече от 10-а мин.), добавят се нарязаните гъби, разредената марината с малко вода се долива в тигана – похлупва се и се вари до пълно омекване на месото (не повече от 15-20 мин.). 
       

            В края на процеса му се пуща малко масълце и вкусното ястие е готово.
         Сервира се поръсено с накълцан магданоз, пресен лук ... Дзверска вкуснотия, която е много подходяща и с хубаво питие...











Луканка с гъби (яхния)


 Това ми едно много любимо ястие - яхния с луканка, особено когато в хладилника е поизостанало някакво парче луканка (наденица или суджук) и е започнало леко да се втвърдява и не е за дъвчене от стари хора  като мене.
 Тази яхнийка я обичам най-вече с праз, но като няма праз, а има луканка?
 И така :
 Необходими продукти (ориентировъчно за 2-3 порции) - парче луканка поне 150 грама, нарязана на тънко; 4-5 стръка зелен лук и 1 стрък пресен чесън; около 300 грама гъби печурки, нарязани на филийки; щипка риган, сол и черен пипер на вкус ...

Приготвянето е страшно лесно и бързо - не повече от 20 минути.
 Лука и чесъна се нарязват на ситно и се запържват в малко мазнина за 2-3 минути, добяват се нарязаните гъби и като омекнат се дабавя една ч.л. брашно, нарязавите късчета луканка и се сипва малко водичка (около к.ч., но може повече, ако я харесвате по-течна); След 4-5 минути се добавят подправките и след около 4-5 минути яхнията е готова.

събота, 2 май 2015 г.

Свински ребра на пара и скара


 В действителност това е един от любимите ми начини на приготвяне на свински ребра. Стават невероятно крехки и дзверски вкусни.
 Количеството на ребрата е според броя и ящността на хората, които ще хапват.

 За печеното на скарата за намазването им са необходими примерно 1 пълна с.л. мед; 1 с.л. горчица; 2-3 с.л. зехтин; по 1 ч.л. ч.п. и червен пипер (по желание може половината да е лютив).
 Изпълнението е изключително просто:
 Ребрата се клъцват със сатърчето на две напречно на дължината им (ако са по-дългички) и се слагат в мултенджерата на режим "пара" върху скарата и се варят на пара около 30-а минути.




 
При липса на пароварка върху тенджерка се слага метална скаричка, в тенджерката малко вода и се варят на пара.

Всички мазнотии опадват във водата - могат да се изхвърлят, а вредноядящите да ползуват водата за някакъв сос...






Така подготвените ребърца се оставят да си починат малко, а скарата се загрява силно.
Пекат се до готовност като в процеса на печенето се намазват с четка обилно с подготвената смес.


  При сервирането се нарязват.


 Могат да се поднесат със зелена салата, домати, варени картофи, пюре и т.н.

 Стават невероятно крехки и си носят яко на питието.