понеделник, 6 април 2015 г.

Диетична "мусака" с брюкселско зеле


Ето едно предложение за напълно постна "мусака" или запеканка с брюкселско зеле. Много диетично и здравословно.

Необходими продукти: за 4-5 порции - един пакет замразено брюкселско зеле (0,5 кг), замразен грах - 0,2 кг (или 1/2 буркан); 2-3 скилидки чесън; 1-2 средни глави лук, 2-3 моркова; 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението, както при доста подобни неща е изключително лесно. Брюкселското зеле и граха се "сваряват" на пара за 5-6 минутки. За предпочитане е дори да се залеят в купа с гореща вода за няколко минути, докато се приготвят останалите зеленчуци.
Чесъна, лука и морковите се почистват, нарязват на кубчета и задушават до омекване на котлона в 3-4 с .л. вода.
Тавичка (24х24 см) се намазнява и се нарежда първо брюкселското зеле, което междувременно е нарязано на половинки. Добавят се граха и задушените зеленчуци.



















Киселото мляко се разбива с яйцата, добавят се сол и черен пипер на вкус и с тази смес се заливат зеленчуците.
С лъжица се разбърква леко или пък се стръсква тавичката, млечно-яйчената заливка да се разпредели навсякъде и стигне до дъното.





 



Пече се на 200 С - до хубаво зачервяване (някъде 40-45 минути).











Готово е ... Малко търпение, леко да се охлади - 10-а минутки не повече








Много вкусно, много здравословно и диетично. Никакво пържене, минимум приготвяне с продукти, които са полезни...
(особено за хора с непоносимост към брашна, сирена и др.п.)

При сервирането може да се добави и малко кисело мляко или млечно-чесново сосче - въпрос на вкус.



Другият вариант е за тези, които могат да си позволят сметана, кашкавал сирена и т.н. Част от киселото мляко се заменя с готварска сметана и в заливката се настъргва на едро кашкавал или сирене (или пък и двете).

неделя, 5 април 2015 г.

Пълнени агнешки гърди


Тази година агнешкото е достъпно като на цените от миналата година, но все пак ястието, което предлагам е напълно "бюджетно".
Необходими са предната четвъртинка на агнето без бутчето - само гърдите (около 2 кг),  чаена чаша и половина ориз, по една връзка пресен лук и чесън; шепа джоджен, 1 агнешки комплект (черен, бял дроб); 3-4 моркова, 10-а големи картофа; сол и черен пипер на вкус.

Приготвянето е от лесно по-лесно. Агнешкият комплект се измива добре и за кратко се сварява в леко подсолена вода, охлажда се и дробът се нарязва на парценца (на по-едро е за предпочитане). В това време, докато дробът се вари, се нарязват на ситно пресния лук и чесъна, морковите на кубчета. Запържват се в малко мазнина, слага се и ориза, добавят се 3 ч.ч. вода и нарязаните дреболии. Докато клокне., се подготвя месото.
Всъщност, най-трудната част от всичко е именно месото да се подготви. Гърдите се притискат на плота и с остър и дълъг нож (за филетиране) между ребрата и месото се прави разрез - не много широк и след това се отделя месото от ребрата - да стане нещо като голям джоб. Внимава се се в краищата да не се пререже. (Па и да се среже не е фатално, ще се зашие сетне).
Така подготвените гърди се пълнят внимателно с плънката, към която сме добавили вече черен пипер и сол и джоджена (обичам го с повече и затова слагам доста, но 1-2 ч.л. са достатъчно).
Ако остане от плънката, не е фатално, ще се сложи отделно в тавата. Отвора се "зашива" с шишче. И хоп - готови сме почти изцяло. Цялата тази процедура ми отнема не повече от 25 минути.
Така оформените гърди, се осоляват с ръката, обилно намазват с олио, втрива им се и малко червен пипер.
Слагат се в намазнена тава, наоколо се нареждат обелените и леко овкусени картофи, слагат се и чаша, чаша и поливана вода (може и бяло вино).
Тавичката се завива плътно с фолио и се бухва във фурната на 250 С за 15-20 минути, после температурата се намалява на 180 С и се пече почти 3 часа.
Развива се и се дозапича за кратко, колкото да хване приятен загар ....


Лесно и дзверски вкусно. Бих казал, че това си е дроб сърма, приготвена по един особен начин ...




Много, много подходящо за предстоящите празници.

Внимание! Бялото вино трябва да е в по-голямо количество!

събота, 4 април 2015 г.

Свински руладини




Да приготвим едни невероятно вкусни руладини от свинско, напълнени с кисели краставички, маслини, каперси, кашкавал и изобщо каквото и да е .... и поднесени с фантастично изпечени картофи...
Необходими са ни едно парче свинско каре - около 1 кг:


С остър нож за филетиране като се притисне с ръката отгоре месото се разцепва тънкофайски










и се получава едно безкрайно дълго парче месо - приблизително 60 см и това дълго дълго парче се нарязва на три








така отрязаното парче се опиперява леко като не се забравя и солта.










нареждат се краставичките на резенчета, слагат се и парчетата кашкавал,









на другото се слагат само краставички и маслини, а на третото - нещо друго  (в случая каперси и маслини нарязани на половинки)








всяко парче се навива на стегнато руло









и се връзва с конец - както е на снимката.
стават три страхотни руладини.

Отгоре - малко сол, черен и червен пипер









Обелените картофи (около 1 кг) се нарязват на едро, а по-малките картофчета се оставят цели. Леко се осоляват, слагат се няколко стръкчета розмарин или сух риган и се подреждат на дъното на съда за печене.
Отгоре се слагат готовите руладини, капва се 1/2 чаша бяло вино.
Съдинката се захлупва и забравя за около 1,5 часа във фурната. Първо 20-а минути на 220 С, а сетне на 180 С.


За печенето ползувам чугунена тенджера със солиден капак и в нея става невероятно. Поради липса на такава, става и енска тенджера или по-дълбока тавичка, която се завива плътно с фолио.
 
Капака се маха, руладините се намазват с една-две лъжички мед, разтворен в малко вода или с кайсиево сладко (ама поради липса на такова ползвах мед) и дозапичат на вентилатор за 3-4 минутки, колкото да се появи отгоре им една красива червена коричка.

Резултатът е перфектен - три вида различни руладини с невероятно вкусни и сочни картофи.


Внимание: при този аромат и ухание, опасността да се забравят конците е голяма. Затова малко търпение - да поистинат няколко минути, махат се конците и тогава се режат леко напречно на кръгчета.


Дзверска вкуснотия - върви си и винцето, и с бърбънчето ....