неделя, 5 април 2015 г.

Пълнени агнешки гърди


Тази година агнешкото е достъпно като на цените от миналата година, но все пак ястието, което предлагам е напълно "бюджетно".
Необходими са предната четвъртинка на агнето без бутчето - само гърдите (около 2 кг),  чаена чаша и половина ориз, по една връзка пресен лук и чесън; шепа джоджен, 1 агнешки комплект (черен, бял дроб); 3-4 моркова, 10-а големи картофа; сол и черен пипер на вкус.

Приготвянето е от лесно по-лесно. Агнешкият комплект се измива добре и за кратко се сварява в леко подсолена вода, охлажда се и дробът се нарязва на парценца (на по-едро е за предпочитане). В това време, докато дробът се вари, се нарязват на ситно пресния лук и чесъна, морковите на кубчета. Запържват се в малко мазнина, слага се и ориза, добавят се 3 ч.ч. вода и нарязаните дреболии. Докато клокне., се подготвя месото.
Всъщност, най-трудната част от всичко е именно месото да се подготви. Гърдите се притискат на плота и с остър и дълъг нож (за филетиране) между ребрата и месото се прави разрез - не много широк и след това се отделя месото от ребрата - да стане нещо като голям джоб. Внимава се се в краищата да не се пререже. (Па и да се среже не е фатално, ще се зашие сетне).
Така подготвените гърди се пълнят внимателно с плънката, към която сме добавили вече черен пипер и сол и джоджена (обичам го с повече и затова слагам доста, но 1-2 ч.л. са достатъчно).
Ако остане от плънката, не е фатално, ще се сложи отделно в тавата. Отвора се "зашива" с шишче. И хоп - готови сме почти изцяло. Цялата тази процедура ми отнема не повече от 25 минути.
Така оформените гърди, се осоляват с ръката, обилно намазват с олио, втрива им се и малко червен пипер.
Слагат се в намазнена тава, наоколо се нареждат обелените и леко овкусени картофи, слагат се и чаша, чаша и поливана вода (може и бяло вино).
Тавичката се завива плътно с фолио и се бухва във фурната на 250 С за 15-20 минути, после температурата се намалява на 180 С и се пече почти 3 часа.
Развива се и се дозапича за кратко, колкото да хване приятен загар ....


Лесно и дзверски вкусно. Бих казал, че това си е дроб сърма, приготвена по един особен начин ...




Много, много подходящо за предстоящите празници.

Внимание! Бялото вино трябва да е в по-голямо количество!

събота, 4 април 2015 г.

Свински руладини




Да приготвим едни невероятно вкусни руладини от свинско, напълнени с кисели краставички, маслини, каперси, кашкавал и изобщо каквото и да е .... и поднесени с фантастично изпечени картофи...
Необходими са ни едно парче свинско каре - около 1 кг:


С остър нож за филетиране като се притисне с ръката отгоре месото се разцепва тънкофайски










и се получава едно безкрайно дълго парче месо - приблизително 60 см и това дълго дълго парче се нарязва на три








така отрязаното парче се опиперява леко като не се забравя и солта.










нареждат се краставичките на резенчета, слагат се и парчетата кашкавал,









на другото се слагат само краставички и маслини, а на третото - нещо друго  (в случая каперси и маслини нарязани на половинки)








всяко парче се навива на стегнато руло









и се връзва с конец - както е на снимката.
стават три страхотни руладини.

Отгоре - малко сол, черен и червен пипер









Обелените картофи (около 1 кг) се нарязват на едро, а по-малките картофчета се оставят цели. Леко се осоляват, слагат се няколко стръкчета розмарин или сух риган и се подреждат на дъното на съда за печене.
Отгоре се слагат готовите руладини, капва се 1/2 чаша бяло вино.
Съдинката се захлупва и забравя за около 1,5 часа във фурната. Първо 20-а минути на 220 С, а сетне на 180 С.


За печенето ползувам чугунена тенджера със солиден капак и в нея става невероятно. Поради липса на такава, става и енска тенджера или по-дълбока тавичка, която се завива плътно с фолио.
 
Капака се маха, руладините се намазват с една-две лъжички мед, разтворен в малко вода или с кайсиево сладко (ама поради липса на такова ползвах мед) и дозапичат на вентилатор за 3-4 минутки, колкото да се появи отгоре им една красива червена коричка.

Резултатът е перфектен - три вида различни руладини с невероятно вкусни и сочни картофи.


Внимание: при този аромат и ухание, опасността да се забравят конците е голяма. Затова малко търпение - да поистинат няколко минути, махат се конците и тогава се режат леко напречно на кръгчета.


Дзверска вкуснотия - върви си и винцето, и с бърбънчето ....

Червени чушки в саханче


Предлагам едно много приятно предястие и най-важното лисно за изпълнение.
За четири порции (две саханчета) са ни необходими 10-12 опечени и обелени червени чушки, около 200 грама кашкавал, горе долу и толкова сирене (или пък извара или разни изостанали из хладилника сирена и др.п.); 3-4 яйца; няколко скилидки чесън; черен пипер на вкус (или около 1/2 ч.л.); няколко стръка зелен лук....

Приготвянето е от просто по-просто:

Саханчето леко се омазнява и се нарежда един ред от печените червени чушки.
Наръсва се със ситно нарязания зелен лук и се слагат тънко нарязани филийки кашкавал.
Млякото заедно с ситно нарязания чесън, черния пипер, натрошеното сирене и яйцата се смесват.








Слагат се две три лъжички от млечно яйчената смес, отново ред чушки, кашкавал и се залива добре със сместта.










вместо кисело мляко може да се ползува и сметана за готвене, но най добре става със заквасена сметана - леко разредена с кисело мляко.







Така приготвените саханчета пъхаме във фурната на 180 С и печем до хубаво зачервяване от горе.

Във второто саханче направих направо чушки бюрек - добавих в яйчено-серенено-млечната смес наситнен кашкавал, напълних чушките, овалях в брашно и запекох. 


Лесно, бързо и вкусно.