четвъртък, 19 февруари 2015 г.

"Кексчета" от свинско






След "бухтите" от свинско май дойде ред и на "кексчетата" от свинско. Също неповторими на вкус и лесни за изпълнение.

Необходими са ни около 500 грама свинско от бута, което леко се замразява и се нарязва на тънки филийки - цели 12 броя и които след като се начукат под найлон се овкусяват със сол, черен пипер и лекичко се намазняват.

Също така ни трябват още 500 грама кайма - сол, черен пипер и кимион за овкусяване, както и 100 грама пресни печурки, нарязани на ситно; Един сварен морков и нарязан на кубчета, една две кисели краставички, нарязани на кубчета. Също така и 50-70 гр. кашкавал на кубчета. Една шепа нарязан зелен лук, магданоз. Изобщо плънката на каймата е малко въпрос на въображение и на налични продукти.

Приготвянето е още по-лесно:

 Каймата се свесва с описаните продукти и се оставя за известно време да си "почине"

Вземат се две форми за кексчета (мъфини),
лекичко не намазняват и във всяко гнездо
се слага парченце от месото, но така, че краищата му да стърчат отвън.

Във всяко се слага по малко от омесената кайма, без да се притиска.




Могат де се сложат и по-големи парченца
гъбка или от кашкавала



Затварят се с месото, пак без да се притискат много и се бухват във фурната на 180 С за около 35-40 минути.

Първите 30-а минути се пекат под фолио, а след това фолиото се маха.
Това е тънкият момент, защото ако се пекат без фолио, отгоре ще станат по сухи.



Ето ги - готови, този път леко отгоре се втвърдиха, че пекох на вентилатор 5-7 минути, заблеях се и отървах момента ...








Във формичките се събира мазнинка и течност, която като се извадят "кексчетата", се събира и на бърза ръка се отпрята едно сосче с малко царевично нишесте и масълце.

Вкусно, апетитно мезенце към питието.








понеделник, 16 февруари 2015 г.

Пурички с плънка от домашна извара и картофи





Една невероятно вкусна закуска за почивния ден ... Не отнема много време, а резултатът е поразяващ

Необходими са ни с разчет на 4-ма човека 12 броя триъгълни кори за банички (който няма - 3 броя стандартни, нарязани на триъгълници), 
и за плънката: две яйца, един голям сварен и настърган картоф, около 250 грама извара (при мен домашна, мое производство), от 1/2 до цяла връзка магданоз, накълцан на ситно; при необходимост малко сол и задължително щипка черен пипер и инд. орехче.
Е и малко мазнинка за подмазване на корите и тавичката.

Приготвянето е изключително просто.
Всички продукти за плънката се смесват добре - желателно е да е леко влажна (особено ако изварата е сухичка). Може да се добави лъжичка кисело мляко или още едно яйце ....



Кората за баница леко се подмазнява, в широкия край се слагат почти две с.л. плънка и за завива на "пуричка".


Навитите банички се нареждат в леко намаслена тавичка и се пекат в предварително загрята фурна на 180 С до хубаво зачервяване.
По-мераклиите могат да ги намажат с разбито яйце (дори и смесено с прясно мляко или олио - все по вкус). Този вариант го предпочитам съвсем леко намазан с масло. Така стават по-хрупкави и по - приятни.


Страхотно вкусна закуска - и с чаша айрян или с купа домашно кисело мляко.


събота, 14 февруари 2015 г.

"Бухти" от свинско





Това досега много пъти съм го правил с пилешко месо, а този път така се случи, че "понасъбрах" доста изрезки от свинско. Да правя кайма от тях, бяха малко; да им се мисля в какво ястие да ги вкарам, не ми се мислеше и реших да пробвам ...

Необходими са ни поне 500 грама свинско месо, нарязано са ситни късчета, щипка сол, черен пипер, две яйца и 100-а грама пресни печурки.

Изпълнението е адски просто:

Късчетата месо се поставят на дъска, покриват се с домакинско фолио и се начукват леко. Прехвърлят се в купа, овкусяват се и им се добавят ситничко нарязаните гъбки, чукват им и двете яйца, разбърква се добре и се оставя в хладилника да си отдъхне. (получава се нещо като рядка месна каша).

Тигана с олиото се загрява силно и веднага като загрее се намалява на 2/3 от мощността (при 9 степени, минава на 6-та) и с голяма супена лъжица от сместта се изсипва в тигана. Пак с лъжицата леко се разнася сместта и оформя в тигана (по същия принцип като при пърженето на бухтите).

Пържат се две по две или максимум три и се обръщат с широка лопатка...
За няколко минутки придобиват хубав златисто-кафяв цвят, а в къщи се носи аромат едва ли не на пържени филийки...и още нещо


Неустоимо вкусно и в ден като днешния - страшно подходящи към чаша хубаво червено вино.
Наздраве ...