сряда, 28 януари 2015 г.

Безглутенови бисквитки с косос




Продължавам с темата за безглутеновите ...
Този път са бисквитки или курабийки.

Продукти:


100 грама брашно от елда
30 грама нерафинирана кафява захар
30 грама кокосови стърготини
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. ванилова захар
1 яйце
2-3 с.л. олио или 1 с.л. масло

Приготвяне:

 
Брашното от елда, кокосовите стърготини , ваниловата захар и бакпулвера се смесват

Яйцето и захарта се разбиват, добавя се олиото или размекнатото масло и пак се разбива.

Смесват се всички продукти и се получава леко твърдо тесто, от което с омаслени ръце се късат парчета и оформят курабийките като пирамидки. 
От половината тесто се оформят топчета.
(всеки може да си избере формата, която му харесва)
Нареждат се в тавичка, покрита с хартия за печене.

Всяко топче се притиска с бадем и придобива по-интересна форма.
В някои от тях оставих по половинка бадем.

Пекат се на 170 С в предварително загрята фурна за не повече от 8-10 минути. И се вадят да изстиват.

Забележки:
Брашното от елда трудно се намира (основно в био магазини) и цената му е доста соленичка.
Затова пък може да си го направите сами и то сравнително лесно:

Купува се от магазина елда (продават я в пакетчета по 0,5 кг на цена до 2,50 лв) и се смила на брашно – за предпочитане в кафемелачката, като се пресява и по-едрото пак се смила. Може и в блендер ...

Пробвах три варианта за мазнината в тях  -  олио,  масло и мас. Тези с маслото станаха някак по-вкусни, а тези с мас - по-пръхкави.
От това количество се получиха 30 броя бисквитки. Съхраняват се без проблем и без да се втвърдяват и да губят вкуса няколко дни, затворени в кутия.


Получиха се много приятни вкусни безглутенови бисквитки с много балансиран вкус.
За тези, които обичат по-сладичко, могат леко да увеличат количеството на кафявата захар.



понеделник, 26 януари 2015 г.

Месните "филийки" на Батето

Идеята за тази вкуснотия ми дойде като хрумка, докато правих любимата закуска - запържена филийка вътре с яйце, която за нашето семейство е "закуската на Челентано" или "закуската на Шер" (според една известна кулинарка), но за тази закуска друг път.

Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.

Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.

Необходими са ни 
-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.
-кайма, овкусена като за скара 

Приготвяне:
от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.
Получава се нещо ей такова:


Хубаво се притиска, за да не се разпадне. 
При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, но се справих само с едно.
Пекат се на скарата до готовност


Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз, тиквички и резени ябълка в случая.

Получиха се невероятни месни филийки на скара ... Айде на питието

П.П. изобщо не ми беше зорно да ги направя, но за името - запецнах - е засега ще е това, а ако ми дойде някаква идея ....




събота, 24 януари 2015 г.

Идея за шишчета от цяло парче месо





Това просто е различен начин да се поднесат "шишчета" и трапезуващите да бъдат очаровани.
Месото се нарязва на ивици с дължина 15-а см и размери приблизително 3х3 см.
В купичка смесвам 2-3 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. зехтин, черен пипер на вкус, малко кимион и кориандър (за любителите на лютичкото и малко чили). Сол не се слага ...
Оставя се да се "почине" на хладно - колкото повече, толкова по-добре (държал съм така овкусено месо до 48 часа и става още по-вусно).
Може да се опекат на скарата или в тавичка (с чашка винце) ...


 Наздраве - аз вече съм си с чашката бърбън