вторник, 17 декември 2024 г.

МАЙОНЕЗА С ТВЪРДО СВАРЕНИ ЯЙЦА

 


    На майонезите съм посветил цяла страница, където има множество начини на направията й. 
    Оказва се все пак, „е доста хора се страхуват да правят майонеза с пресни яйца - не мога да си обясня този им страх, но тук ще дам вариант за направията й с твърдо сварени яйца.
    Простичко е и при това лесно:
две добре сварени и обелени яйца се пущат направо в буркана (на снимката се вижда какъв буркан ползвам); 1 скилидка чесън; 1 ч.л. с връх горчица (носи и повече - въпрос на вкус); 1-2 с.л. лимонов сок (или 1/2 ч.л. лимонтузу); 4-5 с.л. цедено (или много гъсто кисело) мляко и тука идва най-интересният момент - каква мазнина да ползваме за майонезата?
Необходимото й количество е около 150 мл, но зависи от много фактори - за по-гъста майонеза повечко и т.н.
Може да се ползва обикновено олио, рапично олио, захтин - върджин или помаче, или олио от гроздове семки или сусамово семе ...
В този случай слагам чалко краве масло - бучка като орех, поравно олио и зехтин.
Направията е ясна - всичко в буркана, пасатора и "як натиск" - за около 30 сек. става страхотна майонеза. Както си е в буркана, бух в хладилника....
Носи всякакви добавки по собствен вкус - сол, копър, черен пипер, дори и малко пикантен лют пипер ...
Правете смело, издържа повече време от обиктовената майонеза - но... у нас свършва за ден два ...

понеделник, 25 ноември 2024 г.

НАЙ-УНИКАЛНИЯТ ТЕЧЕН ШОКОЛАД САМО С ДВЕ-три СЪТАВКИ

 

    Това е най-уникално вкусния и лесен домашен течен шоколад.
Просто си няма рецепта...
Два презрели банана се Обелват, слагат се в купата на блендера с 1 препълнена с.л. хубаво какао, 1 с.л. мед , 2 с.л. масло и се разбиват до еднородна маса. Да не зябравим и 1 пакитче ванилин.
След 2-3 часа в хладилника, уникален шоколад. Н оси различни комбинации - добавки на сушени плодове, ядки и т.н....

неделя, 24 ноември 2024 г.

МАЙОНЕЗА (МУС) АВОКАДО


     Дори не знам как да го обясня дали е майнеза, дали е мус или пък с нашата хубава дума "помазанка" (ама тя "мирише" на руски и е политнеправилно, та ...).
    По-важното е, че е страхотна вкуснотия (не казвам "дзверска" - няма месце) и е невероятна особено върху препечена филийка за закуска. Става за 3-4 минути и не можеш да се сОпреш с филиите...
Вземат се два броя добре узрели, че и леко презрели авокадо. Маха им се обвивката и костилката и се слагат в подходящ буркан, бухват се две скилидки обелен чесън, 1/2 ч.л. сол; 2 с.л. зехтин; 1 с.л. масло; сока на 1/2 лимон и всичко това се пасира до пълна гладкост.
 Получава се невероятно вкусна смес, която може да се ползва вместо масло или пък само за просто намазване на печени филийки.
Може да се ползва за сандвичи и за какво ли не. Впрочем ,  колкото и да е странно, си върви с печено месо, печен суджук ...
Правете смело - лесно е и при това носи вкякакви интерпретации ...
Нека да Ви бъде вкусно и НАЗДРАВЕ!