събота, 22 април 2017 г.

Полукрем супа с коприва


Не правя често супи, а още по-рядко пиша за тях, но тази се получи уникална и затова я споделям.
Прави се лесно, с минимум усилия и с няколко продукта, па и точно сега й е времето.

Необходими са:
за 4 порции ориентировъчно
200-а грама коприва (даже идва в повече)
3-4 стръка пресен лук и 1-2 стръка пресен чесън
1-2 моркова
1 голям или два по-малки картофа
бучка масло (1 с.л.) и 1 с.л. олио
около 1,5 л бульон (пилешки) или топла вода 
1/2 връзка магданоз (но може и без него)
сол, черен пипер - на вкус


Изпълнението е страшно лесно:
Копривата се измива, попарва с вряла вода за 10-а минути и след това се нарязва сравнително на ситно.
Морковите и картофа се нарязват на кубчета.
В тенджерата се загрява маслото с олиото и в него се запържват нарязаните на ситно пресен лук и чесън, добавят се кубчетата картофи и след няколко минути морковите. Леко като омекнат (не повече от 7-10 мин.) се налива бульона (или топлата вода). Като заври, се добавя копривата и силата на котлона се намаля с 1/3. Вари се не повече от 15-а минути. Осолява се на вкус и се добавя черния пипер.
Никаква друга подправка не е необходима, така се запазва най-добре вкуса на копривата.
Горе долу 1/2 или малко повече от супата се отделя в друга съдина и се пасира с пасатора и връща обратно в тенджерата. Наръсва се със ситно нарязания магданоз.
След 10-а минути е готова за сервиране.
Сервира се с чеснови крутони и с добавка на 1 идея масло.


Гъста, уханна и много вкусна.

П.П.
Ако част от течността се замени с прясно мляко (не харесвам сметана), става още по-вкусна.
За моя вкус добавям и 1 ч.л. чили.
Наистина става много вкусна.
Добър апетит!