събота, 1 април 2017 г.

Палачинки с лапад - полезно предложение


 С рецепта за палачинки няма да изненадам когото и да е, но тези станаха просто уникални.
 Палачинки с лапад - невероятно вкусни, както за закуска със сирене или с нещо сладичко, така и за последващо ястие с плънка.
 Просто са необходими около 100 грама лапад ( може и повече) за една доза.
 Лападът се измива, почиства и попарва с вряла вода за няколко минути. Сетне се оцежда добре, нарязва се и се пасира с пасатора. За предпочитане е да е нарязан предварително, защото иначе "затепва" пасатора.
 От там нататък просто се смесва с готовата смес за палачинки, кой какво си ги предпочита. 
 В моя случай това са две яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. олио и 4 с.л. с връх брашно. Колкото е по-рядка сместа, толкова по-тънки и финни стават палачинките.


 Пекат се като обикновени палачинки.


 Готовите се намазват с масло.
 Невероятно вкусни.
 Каквото остане, може да се превърне в невероятно предястие като се напълнят със смес от сирена (крема и други каквито има настъргани) с малко наситнен копър. И т.н.
 Напълнените палачинки могат да се запекат с бешамелев сос и да си станат направо ястие ...
 Впрочем, вместо с лапад могат да се направят и с коприва. Процедурата е същата, а са още по-вкусни.
 
 Струва си да се направят.