сряда, 2 ноември 2016 г.

Свински уши на скара (грил)


























Е за свинските уши няма да пиша много - едно простичко, отричано от доста хора ястие, което в действителност когато е приготвено добре е много вкусно.
Твърдят, че в Стара Загора едва ли не във всяка кръчма ще ти ги предложат - на мен не ми се е случвало във всяка кръчма и няма да влизам в спор със Заралии. Ако е така, евала им, знаят що е Дзверски вкусно ...
Единствената особеност на свинските уши е, че в голямата си част са хрущял, който ако не е сварен както трябва, е труден за дъвчене и от там идва т.нар. нехаресване ...
И така: необходими са ни свински уши, малко подправки - сол, дафинов лист, лук, чесън, черен пипер, бахар (носи и 1-2 карамфилчета) ...



Свинските уши се нарязват на ивици и се измиват много добре.

Могат да се накиснат с малко водичка и 1 ч.л. сода за час-два.

Някои правят тази процедура с цели уши, но предпочитам нарязани - намалява се времето на варенето.


 Слагат се в кукъра със сол на вкус, както подправките - дафинов лест, цяла глава лук, цяла глава чесън, зърна черен пипер и бяхар, едно - две карамфилчета;
Носят и морков и т.н.
Варят се до пълна готовност, т.е. като се боцнат с вилицата - да влиза като "в масло".
Някои твърдят, че можело и в Микровълновата, но не съм съгласен - няма как да се овкусят толкова добре.

  Като се сварят, се оставят да престоят известно време във бульона си - според мене до пълното изстиване, е най-добре.
 Така поемат всички аромати от варенето.
 Припомням, че който ги обича по-лютиви може да добави при варенето и лютивично или допълнително да ги овкуси.
 Преди печенето допълнително ги омазнявам.
 Този път съм нарязал на по-ситно и бяха на грила..



Пекат се максимум за по 4-5 минути като се обръщат ...

Дзверска вкуснотия.

Хрупаш и си пийваш хубавото питие, без да се притесняваш ...