събота, 17 септември 2022 г.

ВЕГАН МАСЛО

 


      Е няма такова нещо като масло и то да е веган, но има много добър заместител, който при това е много вкусен и се прави невероятно лесно и бързо.

Вземат се равни количества кокосово масло и екстра върджин зехтин-примерно по 100 грама.
Слагат се в купата на пасатора и се разбиват в продължение на няколко минути.
Оставя се да си почине и сетне процедурата се повтаря.
Целта е сместа да се хомогенизира максимално.
Получената смес се прехвърля в подходяща съдина с капак и се слага в хладилника. В него се стяга достатъчно за да може спокойно да се маже върху филийка.

Заради кососовото масло, което когато се остави на топло, става полутечно, но това не се отразява на вкуса му.
Маже се върху филийки идеално.

Печените филийки с това веган масло стават невероятно вкусни.

При разбиването могат да се добавят разни нещица  за овкусяване - като ситно нарязан копър, сол, пипери и т.н.
Пробвайте - хем е лесно, евтино и при това здравословно.

петък, 16 септември 2022 г.

РАЗЯДКИ С АВОКАДО и разни вуснотийки

 


 Харесвам си нашенската дума "разядка" и я предпочитам пред чуждицата "дип" ...
    За авокадото също няма да говоря - нито какви естествени мазнини съдържа, нито каква е ползата от него ...
    В къщи авокадого не се яде самостоятелсно - е с редки изключения, а най-често като някаква разядка с различни добавки.
    Миналата седмица се накупих с авокадо на цена 1,49 лв - с карта от една верига, но няма да й правя реклама ...
    Направих си раззядка от авокадо с крема сирене и сьомга, но тъй като не публикувам веднага, а когато имам време - след дни видях Пеп4о, че е направила същото. Изчетох нейната рецепта - е има разлика - авокадо, крема сирене и сьомга. При нея - пушена от коремчета, а моята от запечената от предния ден. Иначе сол, черен пипер и идея чили ... Няма да я споделям. Кото иска да я види, да отиде в блога Храна за моите канибали.
    Преминавам изцяло към вариациите
1.авокадо, варено яйце и сирене крема - количества няма. Въпрос на наличности:
примерно 1/2 или цяло авокадо, 1 варено яйце, 1 пакетче крема сирене, черен пипер, ситно нарязан магданоз
2.авокадо, три вида сирена - крема, настъргана Гауда и Ементал, магданоз и копър
3.авокадо, нарязана на ситно шунка, крема сирене, черен пипер, чили ...
4.авокадо, настърган пушен бекон, сирене крема, наситнен магданоз и черен пипер.
    Мога да продължа с вариациите, но това е достатъчно - веки може да си комбинира по собствено желание подуктите - важното е да има добре узряло авокадо.
    Изпълнението е елементарно- авокадото се почиства, намачква с вилица, останаите продукти се настъргват и смесват добре. Сетне в храдилника поне за час...
    Правете с вдъхновение и мезето за питието ще да е уникално вкусно и полезно. И НАЗДРАВЕ!

ШИШЧЕТА от сом

 

Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто един различен начин да се направи и поднесе на трапезата невероятно вкусна риба. 
Сомът е една от любимите и вкусни риби. Традиционно приготвен е пържен (паниран) или на скара. Е, след като е на скара, защо да не бъде поднесен различно и при това много вкусно.
Уговорката е сомът все пак да не е кило, кило и малко, а да  си е все пак хубав рибок.
След почистването и филетирането, месото  се нарязва на кубчета - поне 2х2 см или 2,5х2,5 см. С напипване и пинсета от всяко парче се отстраняват костите (няма по-гадно нещо от това да започнеш да дъвчеш острите като бръснач кости на сома).
Късчетата сом се мариноват поне за 2 часа в марината.
Марината в случая за 1 кг риба е по мой вкус: 1 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 лютив червен пипер (чили); 1/2 с.л. горчица и толкова мед, 2 с.л. лимонов сок и 3 с.л. зехтин.
Разбира се, могат да се сложат и други неща - това си е по наш вкус.
Месото се нанизва на шишчета и се пече на силно загрята скара за по максимум 2-3    минути. Значи, за около 7-8 минути общо, като се полива с остатъка от марината.
Сервирането - по собствен вкус. В случая се постраха да е в "ресторантски стил" :).
Поднесох ги с картофи соте - картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Запържват се до златисто в патешка мас с малко сол и ръснат розмарин.
Впрочем такива шишчета могат да се направят и с друга риба - достатъчно е месото й да е твърдо.
Пробвайте и няма да съжалите. С хубаво питие НАЗДРАВЕ !