понеделник, 29 ноември 2021 г.

Супа от коприва със сирена

 


 За една супа от коприва няма какво толкова да се пише, но когато копривата е набрана само преди два дни и се е получила невероятна вкуснотия, си заслужава да се драснат два-три реда.
    В началото на зимата прясната коприва е много вкусна и ароматна, но е и доста по-жилава. Най-важната част в приготвянето й да се измие добре на течаща вода и сетне да се попари за 10-а минутки в купа с вряла вода. Сетне отново измиване и ако още боцка, още едно попарване. Следва охлаждане и нарязване на ситно. Количеството на копривата в конкретния случай бе една торбичка - около 300 грама.
    В това време в подходяща съдина се задушават една глава лук и 2-3 скилидки чесън нарязани на ситно. Тук настъпи моментът на размисъл - дали да ползвам ориз или фиде, но тъй като си бях решил да е със сирена, се отказах от тях.
    Нарязаната коприва се добавя при лука, разбърква се и се задушава също около 3-4 минути и се налива около 1,5 л топла вода и се позабравя за 20-а минути да къкри на 2/3 от силата на котлона. или поне до пълно омекване на копривата.
    В купа се разбиват 2 жълтъка с 1/2 кофичка кисело мляко и сока на половин лимон. Темперира се постепенно с бульона от супата и се изсипва в нея. Добавят се и по с.л. настъргана моцарела и синьо сирене. След разбъркване се добавя и натрошено сирене - почти една чаена чаша. Разполагах с натрошено сирене смес овче и краве. Слагат се бучка масло и 1 с.л. от домашните ми сушени зеленчуци. Изключва се котлона и се тенджерата се оставя върху него за 10-а.
    При сервирането се ръсва с черен пипер. За сол никъде не съм писал - от сирената става достатъчно солена, но това е въпрос на вкус.
    Нарочно не дадох количества, всеки може да си я направи по собствен вкус и с разни вариации на продуктите.
    Важното е, че стана невероятно вкусна. Впрочем по същия начин може да се направи с лапад или спанак.
    Пробвайте и няма да съжалите. 

събота, 20 ноември 2021 г.

Дзверски колбас от "варени" свински гърди

 


Е, те това е виновникът. Видях му рекламата, че е е пуснато предколедно на промоционална цена и без да мисля се юрнах да си купя поне две бутилчета. Дано прИмоцията продължи до следващата пенсия... :)  Признавам без бой, това е най-евтиният сингъл малц (22 лв), на който съм попадал, та си направих труда да извърши няколко теледвижения до магазина (па и там не искат зеленясъло сертификатче).
Бухнах в количката 2 шишички и взех да оглеждам що друго има на прИмоция. Стъбла целина от 1,79 лв за 200 гр. на 0,79 лв; хляб от 1,49 лв на 0,79 лв и нищо друго. Тъкмо се засилих да си излизам и си викам "дай да видя и щанда за меса". В тези магазини и пари да ми дават няма да купя месо, но сякаш дяволът ме бутна.
Тъй като съм малко недоскиф, виждам табелка - свински гърди 6,99 лв и грабам един пакет, такъв един червеничък и плътен и не вижда какво има вътре. Цяло 1,5 кила.
Прибрах си се, снимах си етикетчето - свински мариновени гърди с кожа. Изпитах културен шок и реших, че след като съм прекарал, да си направя експеримент. Както си бяха в пакета, със спринцовката им бих една ваксинка (нали е модерно) и ги инжктирах с почти 100 грама от сингъла (нали се бях прежалил и вече налял 100-чка). И както си бяха, във фурната на 80С. 
Беше около 19,30 часа, аме мен към 22,00 часа взело, че ме отнесло и половинката като грижовна ги изключила в 23,00 часа, извадила пакета и като знаеща, го турнала в една купа студена вода.
На другия ден - в пакета около 50 мл желе - свят да ти се завие от вкус и бухнали двойно ребра. Поседяха си в хладилника още 24 часа и бидоха резнати. Кокълчета стаат за осмукване, а останалото- невероятно крехко, сочно и вкусно.
Като за любител на домашното, си признавам, че крайният резултат надмина очакванията ми.
Видях както с какво са ги овкусили - доста червен пипер (сладък и пушен), горчица, нитритна сол; черен пипер и кимион; пишеше и индийско орехче; декстроза и лимонова киселина. Все подправки, с които съм съгласен. Единственото, което бих отрекъл изцяло - мононатриев глутаминат.
Както и да е. Преживях го, но наистина  резултатът беше дзверски вкусен.
Споделям, въпреки че не е изцяло мой продукт. Но се оказва, ме ако спазиш определена тхнология, дори и купешки продукт може да стане вереоятна вкуснотия.
НАЗДРАВЕ!

петък, 19 ноември 2021 г.

"Пържена" риба на фурна

 


Не чакайте рецепта, защото това е един простичък трик. В случая става дума за попчета и морски лястовички. Рибочетата се почистват от вътрешностите, измиват се добре  и се осоляват, опиперяват на вкус и лек напръскват с лимоново сосче. Сетне с четка се намазват с мазнотийка. Нареждат върху хартия за печене и скарата на фурната. В това време самата тя се загрява поне на 230С и се пъхат вътре. Леко като покафенеят, решетката се вади и се обръщат с щипка. Пекат се до готовност.
Другият вариант е - на 200-210С с вентилатор. 
Рибочетата стават хрупкави отвън и мекички отвътре. Костичките се топят.
Почти никаква мазнина, а са по-вкусни от пържените.
Пробвайте и няма да съжалите. С хубаво бяло винце или студена биричка -НАЗДРАВЕ!