сряда, 18 март 2020 г.

Крехък и мек свински дроб


 Свински или телешки дроб съм правил по 100 различни начина и непрекъснато пробвам различни варианти - все с идеята да постигна идеален вкус и невероятно крехък и мек пържен дроб.
 Този път предлагам един напълно нов за мене начин, който даде наистина дзверски вкусен резултат. Получава се невероятно крехък и мекичък дроб, който и на другия ден не променя вкуса си (ако остане). 
 Няма рецепта, няма количества:
 Докато дробът се почиства и нарязва на резенчета (жулиенчета и т.н.), в бързонагряващата кана се възвира около 1 л вода.
 Дробът се слага в метална съдина (алпака, емайлирана и др.п.) и се залива с врялата вода. 
 Оставя се така за 10-а минути. Всички кървища от него и др.п. коагулират и излизат от него.
(малко ужасно изглежда на снимката).
След това се прецежда през едро сито, леко се подсушава с домакинска хартия и се пържи за много кратко 2-4 минути в силно загрята мазнина (масло и олио, само олио, или гъша мас). Пърженето става на малки партиди.
Соли се и се овкусява с черен пипер като се извади от тигана.
В същата мазнина може да се карамелизира с добавка на малко кафява захар  нарязана на резенчета круша или ябълка.
Комбинацията става невероятно вкусна и се получава мезе за питието от типа на "ядеш, рИвеш и си наливаш..."
Пробвайте и няма да съжалите.

вторник, 17 март 2020 г.

Пица със "специално" тесто


 За пицата няма какво толкова да се пише, но тази определено е различна. 
 Оказа се, че в къщи има само половин пакет брашно, направихме ревизия и горе долу като установихме какво липсва и със списъчето в ръка до най-близкия квартален магазин.
 Работен ден, по улицата до магазина джан джун няма, само един два автомобила минаха. Вратата на магазина широко отворена и запената с туба вода - отдалече да се види, че работи.  Я - единствен клиент, продавачката с маска. Гледа ме като извънземно - за последния един час съм бил единствен клиент. На щанда за хляб няма никой - щели по някое време да донесат. Млека и сирене колкото искаш, сутринта дошла колата. С брашното ударих на камък - два пакета и то италианско оригинално за пица, на цена 2,80 лв пакета. Е купих ги, няма да се шматкам из града заради едно брашно.
 Изчетох старателно рецептата за пица на етикета, па и реших да направя за вечеря една пица.

Та така:
извадих чугунения сач, намокрих парче хартия за печене и като си отбелязах кръга на сача, него турнах във фурната и се захванах с тестото.
И идеята ми за пица по италиански отиде на кино още с първите 5 с.л. брашно. Към тях добавих и толкова фини овесени ядки, 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар, както и 1 ч.л. суха мая, както 2 с.л. олио.
Добавих и 1 ч.ч. леко затоплена вода и поизчаках малко овесените ядки да набъбнат и тогава омесих тестото. Наложи се да добавя още една идея вода, за да стане, защото иначе стоеше малко суховато.
Тестото се оставя за малко да си отдъхне и сетне се разстила върху хартията за печене по очертания кръг като в средата се оставя малко по-дебеличко, а в краищата по-тънко.
Фурната със сача се включва да загрява на 250С и в това време тестото се гарнира по желание.
В случая нарязан на тънки резенчета домат, колбас и накъсани ивички кашкавал и обилно се поръсва с готовата ми подправка за пица (за нея ще пиша друг път).
Сачът внимателно се вади с ръкавици от фурната, пицата се прехвърля върху него и пак фурната.
Пече се на 250С максимално 6-8 минути. засякох времето - точно 8 минути и дари малко я "поизтървах".
Стана невероятно вкусна. 
Кората се беше опекла отдолу и станала хрупкава.
Едно парченце изостана за тази сутрин. Беше си все така хрупкава и мека за хапване.
Вече няколко пъти правя подобно тесто - комбинация между брашно и овесени ядки и мога да кажа, че съотношението до 60:40 % е най-сполучливо и поравно да е пак става много добре.
Струва си да се пробва.
А и ето снимки на италианското брашно за пици:

И от другата страна с рецептата за тесто за пици:
Ами толкова за тази пица с интересно и различно тесто.

понеделник, 16 март 2020 г.

"Кексов" сандвич


  Започвам с това, че направо не знам как да нарека тази вкуснотия, плод на един експеримент, който се оказа изненадващо вкусен.
 Много рядко правя кексове и подобни - в годината един два пъти. И дори не пущам снимки. Та този път реших да правя кекс - понякога и той трябва да присъства на масата. Ама нещо ме хвана хрумката и реших да направя нещо много различно.
Подготвих си две формички за кекса (10х20х4 см), намокрих си много добре хартията за печене, стопчих я и сетне застлах формичките.
Впрочем, това е най-лесният начин хартия за печене да се сложи във формата и да си я заеме кротичко.
Та с приготовлението за кекса бях до тука едва ли не.
Направих едно тесто: 6 с.л. с връх (160 гр.) брашно; 6 с.л. кисело мляко, 6 с.л. олио (истината 4 с.л. олио и 2 с.л. разтопено масло); по 1 ч.л. сол и бакпулвер; 1/2 ч.л. ванилова захар и 2 яйца. Ясно е как се прави тестото - смесват се сухите съставки и в тях се добавят разбитите в млякото яйца и олио. Бърка се с лъжица и се получава тесто с гъстотата като на кекс.
Така приготвеното тесто се налива поравно в двете формички.
Тука ми дойде първата хрумка и във всяка формичка чукнах по едно голямо яйце.










Разбърках с вилица и се получи ей те това.
Стори ми се "бедничко" и "слабичко" за печене.
Пийнах си чашка уиски и ме осени още една една хрумка.







Нарязох на тънки ивички около 50 грама обикновен кашкавал и малко повече пушен кашкавал.
По същия начин нарязох и варено-пушено свински гърди - около 150 грама.
Фурната в това време биде включена на 200С да загрява.




Първо върху тестото разпределих ивичките кашкавали, а отгоре нарязаните свински гърди.










Пъхат се формичките във фурната и се пекат около 35-40 минути- до хубаво зачервяване.
Най-сигурният начин е проверка с боцване на шишче в тестото.
След опичането се вади, изчаква се да изстине, резва се на парчета и се сервира с кафето за закуска или защо ли не като мезе към питието?
Получи се немероятна вкуснотия: 
Много прилича на сандвич или на тънък солен кекс с обилна плънка отгоре.
Абе, нещо като нищо на света, но за сметка на това невероятно вкусно.
Ако бях бухнал първо в тестото резени от гърдите, сетне части от кашкавала, и за финал смес от останалия кашкавал и гърди, щеше да стане Дзверска вкуснотия ...
Направете смело, импровизирайте с продуктите и ще се насладите на нещо невероятно вкусно.