вторник, 16 юли 2019 г.

Мусака с прясно зеле


 Сега ще разкажа за едно простичко и много вкусно ястие, което може и да се направи в постен вариант, макар че го предпочитам месесто.
 Прави се много лесно и бързо, особено във вариант, ако се ползва мултикукър (лелей написах го, май съм свикнал вече с думата).
 Необходимите продукти за 4-6 порции са минимални: 
за ястието: 1 малка зелка около 1 кг или 1/2 по-голяма, 1/2 ч.ч. ориз, 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус, както и около 300 грама свинско месо като може да се ползва и вече сварено, варено-пушено и т.н. (в случая имах месо от варено-пушен джолан). Ползвах червен лук, че придова един по-различен цвят.
за заливката: 1 яйце, 1/2 коф. кисело мляко, 2-3 с.л. брашно и 1/2 ч.л. сода.
Изпълнението е простичко и лесничко. В малко загрята мазнина се запържват лука и чесъна. Докато те се запържват, месото се нарязва на ситни кубчета и се добавя при тях. В това време оризът се измива и когато месото покафенее се добавя ориза. Сега е моментът на бърза ръка да се резне зелето. Докато се резва, да не се забравя да се разбърква ориза. Слага се и зелето, защото докато го нарежем, оризът е станал "стъклен". Разбърква се и след 1-2 минути се налива в идеалния случай 1 ч.ч. бульон или топла вода. 
Съдената се оставя да си покъкри 20-а минути, а в кукъра - на програма яхния - за 10 минути, всичко е идеално сварено.
Следват подправките и разбъркване.
В това време не стоим със скръстени ръце, а се обелват 2-3 домата и нарязват на кръгчета.
Тавичката леко се намазнява и се нарязват на дъното кръгчета домат.
Заложих на този вариант, но можеше и да се нарежат на ситно и да се добавят при зелето.
Отгоре се сипва зелето с ориза и отново се слагат останалите кръгчета домати.
Яйцето, киселото мляко, содата и брашното заедно с малко сол и черен пипер се разбъркват добре.
С тях се залива добре мусаката.




Пече се в предварително загрята на 200С фурна - колкото заливката добре да се зачерви. това става за около 15-20-а минутки.
То ястието е готово и няма нужда от много печене.


В кукъра запържването отнема 10-12 минути, сваряването още 10-а.
Наистина става много бързо.
Само ястие е много вкусно и носи на изцяло постен вариант, носи и на различни меса, на кайма и т.н. По желание могат да се добавят и други продукти.
Просто описах как правя тази мусака - просто като идея и лесен вариант.
Ето я, напълно изстудена на следващия ден.
Ще ми се да кажа, че е вкусна както топла, така и студена. 
Дори и в студения вариант на мен харесва повече - а в него мусаката задържа повече формата си и изглежда доста по-фотогенично.
И още нещо - ястието е и много бюджетно: в постния вариант излиза около 3 лв, а с месо - около 5,00-5,50 лв. Добра цена за 4-6 порции.
Правете и не забравяйте за питието.
НАЗДРАВЕ!

Крехък свински врат на скара


  След като вчера писах за най-лесния печен свински врат на фурна, днес ще продължа с най-крехкия свински врат на скара. То не е рецепта, а просто си е един начин за направия.
Та вече писах, че половинка врат резнат по дължина се нарязва на филийки около 0,7 до 1,00 см, но колкото по-тънко, толкова по-добре. Овкусява се с универсалната подправка за месо, слагат му се 1-2 с.л. зехтин (олио) и малко алкохол - 50-60 мл (бърбън, уиски, водка, коняк ...) и престоява в хладилника поне 24 часа. Може и повечко.
Скарата се застила с подложката на BBQ masters (не е задължителна) и добре се загрява. Пържолките се пекат от двете страни общо една цигара време.
Като ги наредя си поля цигарката, слагам си чашка с питие и като стигна до половината, ги обръщам. И преди да я довърша, ги вадя в купа. 
За непушачите - общо около 6 минути.
Стават невероятно крехки и вкусни.
НАЗДРАВЕ!

понеделник, 15 юли 2019 г.

Най-лесният печен свински врат


  Този невероятен печен свински врат се подготвя буквално за 5-7 минути и сетне се иска само малко търпение. Направията е за хора като мене, когато ги хване мързелът.
 Такава вкуснотия няма нужда от лакардии и затова направо минавам към направията:

Парче свински врат около 1,8 кг се резва на две равни части по дължина.
В 50-60 мл бърбън се размива 1 с.л. мед и се намазва парчето месо.
Сетне с ръка в него се втрива около 1 с.л. от универсалната подправка за месо и парчето се увива в плик за печене. Пликът заминава в хладилника.
Това е цялата подготовка на месото - дори и няма 5 минути.
С нарязването на другото парче напречно на тънки пържолки по 0,7 см. Поръсват се с подправката и малко алкохол и те в плик и в хладилника. Сега сигурно станаха 5 минути усилия.
Нужен е поне 5-6 часа престой, но идеалът е поне  ден. Месото се е овкусило идеално.
Пликът се прехвърля в тавичка за печене, отстрани се нареждат малко картофки, които само се осоляват обилно и ръсват със счукан розмарин. 
В тавата не се слага течност.
Пече се на 220-230С около 40 мин. и сетне се намаля температурата на фурната на 140С за около 40 мин. 
Честно казано, тези вторите 40 мин. не съм ги засичал, но бяха около толкова, а като проверих картофите и видях, че са опечени,я извадих от фурната.
Внимателно прехвърлих месото на дъсчичката заедно с картофите.
В касерола задуших 1/2 ситно нарязана глава лук с 1 с.л. масло и добавих соса от печенето, 1 ч.л. горчица и толкова сос чили и го оставих да се редуцира почти наполовина. 
За разкош, накрая се добавя още една бучка масло и малко ситно нарязана зелентийка.
Месото се нарязва на филийки и залива със соса и се сервира на масата.
Е, те тука направих основната грешка - народът тропаше с крака от ароматите и нетърпеливо чакаше дъсчицата, та го нарязох почти веднага след като сосът бе готов. Трябваше да се изчат поне още 10-а минути, ама ... Вкусът и ароматът нищо не загубиха, ама стана доста нефотогенично. Па и като се има предвид, че снимката е от теле-то...
По-важното е, че стана Дзверски вкусно и се омете докато си кажем второто НАЗДРАВЕ!