четвъртък, 11 април 2019 г.

Пържен шаран - как да подобрим вкуса


 Доста често се случва да купим или пък приятел да ни донесе шаран, който уж е пресен, а дъхка често на тиня при пърженето. Затова съвсем накратичко ще споделя моя начин за премахване на тази неприятна миризма и за подобряване на вкуса на такъв рибок.
Шаранът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на шайби за пържене и обилно се маринова с дижонска горчица.
Оставя се така на хладно поне за 2-3 часа.
Това време е напълно достатъчно, за да изчезне неприятната миризма и да му се подобри вкуса.
Може да се пръжне едно парче и да се пробва..
Има и други начини, но този е направо безотказен, дори и при доста с натрапчива миризма риби.
Сетне е ясно.
Смесват се равни части пшенично брашно с царевично. Слага се сол, пипер и евентуално дивисил.
След овалване в тази смес парчетата рибка се оставят за малко - да дръпне брашното по нея.
Пържи се за кратко в силно загрята мазнина.
Предпочитам да пържа в древния бронзов тиган, а не в тефлонов или с незалепващо покритие.
Изпържената в този тиган риба има неповторим вкус.
Остана само да си сложим салатката и питието.
НАЗДРАВЕ!

Кюфтета "Астика"


  Това не е рецепта, а е просто интересен и различен начин, по който могат да се направят едни много сочни и вкусни кюфтета.
 Необходими са кайма за печене, грил тиган, капак и бира. В случая "Астика" кутийка, която случайно е попаднала в къщи. Та и затова кюфтетата са "А стига" 

Грил тиганът се загрява без мазнина и в него се нареждат оформените кюфтета.
След 2-3 минути се налива в тигана малко бира - колкото да покрие дъното и се слага капак.





След изпаряване на бирата, кюфтета се обръщат от другата страна, отново се налива идея бира, а върху тях може да се сложат резенчета твърдо сирене (кашкавал), което лесно се разтапя.
Отново се затваря с капака и се пекат до изпаряване на бирата.
Просто си нямате представя каква вкуснотия стават приготвените по този начин кюфтета.
Мога само да кажа - пробвайте и НАЗДРАВЕ!

"Майонеза" без яйца и мляко - с аквафаба


Наскоро правих хумус и запазих течността от консервата нахут. Сетне се пресетих, че някъде съм чел, че е й казват аквафаба и е много подходяща като заместител на яйцата.
Хвърлих едно око в Уикито и ме излезна следното:
Aquafaba (от латински.  Aqua  - вода, фаба  - боб, боб) е името на вискозна течност, получена чрез варене на плодовете на бобови растения , като нахут , фасул , грах .
Благодарение на способността си да имитира функционалните свойства на яйчните белтъци , aquafabа може да се използва като пряка замяна на белтъците в някои рецепти.
Неговият състав е особено подходящ за употреба от хора на диета по етични, религиозни или други причини, за да се избегне яденето на яйца .
Бяха си написали, че  30 мл - две суп. лъжици, заместват едно яйце, както и че може да се ползва за майонези, за направа на целувки (меренге) и т.н.

Е сетне се оказа много лесно:
течността на нахута - около 50 мл, 1 ч.л.  дижонска горчица, 250 мл олио, щипка сол и идея черен пипер (може и без тях, но вкусът е друг) и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок.
Всичко направо в буркана и с пасатора, както се прави обикновена майонеза.
Стана превъзходна и направо не може да се отличи от тази с яйцата, освен цветово.
Пробвах да я направя и нутриблендера - с двойно количество. Стана лесно и бързо. То си се вижда от снимката.
Правете смело и не изхвърляйте водата от нахута или боба - особено на готовите, консервирани.

П.П. И още един трик: отцедената течност от консервата може да се сложи във формички или пликчета с приблизително количество 30-50 мл, да се замрази във фризера и по всяко време аквафабата ще бъде на разположение за направа на майонеза. Особено когато яйцата са кът.

Ето и една такава направена с течността от консерва грах.












Ето и торбичката с течност, която е достатъчна за една доза майонеза и която заминава във фризера.
Размразяването и употребата й по предназначение е въпрос на минути.