четвъртък, 11 април 2019 г.

Кюфтета "Астика"


  Това не е рецепта, а е просто интересен и различен начин, по който могат да се направят едни много сочни и вкусни кюфтета.
 Необходими са кайма за печене, грил тиган, капак и бира. В случая "Астика" кутийка, която случайно е попаднала в къщи. Та и затова кюфтетата са "А стига" 

Грил тиганът се загрява без мазнина и в него се нареждат оформените кюфтета.
След 2-3 минути се налива в тигана малко бира - колкото да покрие дъното и се слага капак.





След изпаряване на бирата, кюфтета се обръщат от другата страна, отново се налива идея бира, а върху тях може да се сложат резенчета твърдо сирене (кашкавал), което лесно се разтапя.
Отново се затваря с капака и се пекат до изпаряване на бирата.
Просто си нямате представя каква вкуснотия стават приготвените по този начин кюфтета.
Мога само да кажа - пробвайте и НАЗДРАВЕ!

"Майонеза" без яйца и мляко - с аквафаба


Наскоро правих хумус и запазих течността от консервата нахут. Сетне се пресетих, че някъде съм чел, че е й казват аквафаба и е много подходяща като заместител на яйцата.
Хвърлих едно око в Уикито и ме излезна следното:
Aquafaba (от латински.  Aqua  - вода, фаба  - боб, боб) е името на вискозна течност, получена чрез варене на плодовете на бобови растения , като нахут , фасул , грах .
Благодарение на способността си да имитира функционалните свойства на яйчните белтъци , aquafabа може да се използва като пряка замяна на белтъците в някои рецепти.
Неговият състав е особено подходящ за употреба от хора на диета по етични, религиозни или други причини, за да се избегне яденето на яйца .
Бяха си написали, че  30 мл - две суп. лъжици, заместват едно яйце, както и че може да се ползва за майонези, за направа на целувки (меренге) и т.н.

Е сетне се оказа много лесно:
течността на нахута - около 50 мл, 1 ч.л.  дижонска горчица, 250 мл олио, щипка сол и идея черен пипер (може и без тях, но вкусът е друг) и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок.
Всичко направо в буркана и с пасатора, както се прави обикновена майонеза.
Стана превъзходна и направо не може да се отличи от тази с яйцата, освен цветово.
Пробвах да я направя и нутриблендера - с двойно количество. Стана лесно и бързо. То си се вижда от снимката.
Правете смело и не изхвърляйте водата от нахута или боба - особено на готовите, консервирани.

П.П. И още един трик: отцедената течност от консервата може да се сложи във формички или пликчета с приблизително количество 30-50 мл, да се замрази във фризера и по всяко време аквафабата ще бъде на разположение за направа на майонеза. Особено когато яйцата са кът.

Ето и една такава направена с течността от консерва грах.












Ето и торбичката с течност, която е достатъчна за една доза майонеза и която заминава във фризера.
Размразяването и употребата й по предназначение е въпрос на минути.


сряда, 10 април 2019 г.

Патладжан кебап


 Както обикновено в последно време това не е някаква рецепта, а просто един лесен начин да се сготви нещо вкусно, което дори може да ни отстрами и пред гости.
 Необходими са само няколко съставки - патладжани, кайма (мляно месо, овкусено с подправки), домати и евентуално чедър или кашкавал...
 Най-важното е  да имаме дървени шишчета ...
Грабаме два три, че и повече патладжана и ги оформяме старателно като паралелепипед - леле колко сложно се изразих. 
Отваряйте учебника по геометрия от 5-ти клас.
Нарязва се всеки патладжан на ивички с дебелина около 1/2 сантима.
В това време свляно месо си го овкусяваме със сол, черен пипер, кимион, нарязан лук и задължително няколко скилидки чесън. 
Патладжана леко го осоляваме и оставяме за 20-а минути по надодолнище уж да му изтекат църните води. Ама със сегашните модерни патладжани това май не е наложителна операция.
Грабваме дървеното шишче и нанизваме резен патладжан и бухаме до него кайма като за кюфте, но го примачкваме със следващото парче патладжан.
Редим смело и готовите шишчета слагаме в тавичка с малко олио.
С един буркан домати се отнасяме жестоко и ги правим на каша с пасатора с добавка на няколко листенца босилек и църно пиперче.
Заливаме импровизираните шишчета с този ми ти живителен сос и за наказание всичко го бухваме във фурната на 200С  да се изстезава за около 40-50 минути.
По някое време проявяваме доброта и наръсваме обилно с настърган чедър. Ако няма чедър, няма да се бесим я - просто рендосваме нашенски кашкавал със сухо мляко обикновено и оставяме нашето изделие да се дозапече и кашкавалчето да се засрами, че не е чедър...
Сервираме по едно шишче на глава, а на по ящните и по две като не забравяме да гарнираме с някакъв зеленчук - какъв ти зеленчук - направо със шопска салата.
И в никакъв случай без хубаво питие.
Такава вкуснотия без питие не може да се хапва спокойно.
Наздраве и за простото лесно и вкусно ястие, което предлагам.
Прави се буквално за минути, чака се търпеливо да се опече и сетне се омита преди да си казал НАЗДРАВЕ!