петък, 14 септември 2018 г.

Мусака по Дзверски


 Да се нарече тази Дзверска вкуснотия просто мусака, е меко казано несправедливо и неточно, ама като не успях да измисля каквото и да е друго. Пък и основният й принцип на направия е като на мусака - обикновена и по гръцки и т.н.
Количествата продукти са условни, защото са съобразени с двете съдинки, които са за по две порции:
Един голям патладжан, един голям картоф, една тиквичка, един морков, една голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, около 300 грама свинско месо, 500 грама овкусена кайма и четири яйца (само че имах две и ползвах толкова). Подправки - сол, черен пипер и риган.

Изпълнението е лесно, но минава няколко етапа:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, а патладжаните- на филийки и се запържват в малко олио почти до готовност. В същата мазнина се изпържва също почти до готовност нарязаното на ситни късчета свинско, а след него нарязаните на кубчета картоф и морков и на ситно - лук и чесън.
Правих ги в две съдинки, но става в една тавичка.
На дъното се нарежда ред от пържения патлаждан, тук таме и резен тиквичка, нарежда се изпърженото месо и се разпределят отгоре запържените картофчета и морковчета.
Всичко това се затваря с останалите резенчета патладжан и тиквичка като се сипват върху тях по 2-3 с.л. бульон или топла вода.






Най отгоре се разстила овкусената кайма, в която с лъжица се правят по две вдлъбнатини.
Пече се на 180С около 25 минути, колкото каймата да се сготви (т.е. да се запече и промени цвета си), тъй като всичко останало е предварително почти сготвено.
Вади се съдината от фурната, чукват се яйцата отгоре и се връщат във фурната - колкото яйцата да се стегнат. Това може и да стане във вече изключената фурна.
Става страхотна мусака. 
Особено вкусна е "заливката" от кайма. И една тънкост за нея - в овкусената кайма се слага поне 1 к.ч. вода или бульон. Носи и да бъде смесена с настърган кашкавал, но поради липса на такъв не беше й сложен.

Все пак, това е само идея и носи всякакви промени в продуктите като количества.

Изстинала дори е по-вкусна, а и си носи на питиетата;
Пробвайте и наздраве!

сряда, 12 септември 2018 г.

Патешки дробчета яхния с ориз


 Когато писах за пържените патешки дробчета, обясних, че поради естеството си дробчетата има и една по-малка част, която отделям. Не че не става и тя за пържене, но тези малки парчета са много удобни за готвене - по различни начини и сега ще представя един от тях - като яхния с ориз.
 Приготвянето е лесно и сравнително бързо - изисква време, колкото да се свари един ориз.
За 4-ри порции са необходими:
1 голяма глава лук, 3-4 ск. чесън, 2 средни моркова, 5-6 бр печурки; 1 ч.ч. ориз; поне 350-400 гр. дробчета; сол и черен пипер на вкус и щипка джоджен.

Изпълнението е от лесно по-лесно:
Оризът се измива и се слага в купа с щипка сол и залива с топла вода. Дробът също се измива и слага в купа с 2-3 с.л. соев сос. Докато си стоят така, всички зеленчуци се почистват и нарязват на дребно.
 В подходяща съдина се загрява малко масло (20-а гр.) заедно с 1-2 с.л. олио и в него се задушават последователно чесъна, лука, морковите, гъбите и прецедения ориз.
В тенджерата се наливат 3 ч.ч. топла вода или бульон, слагат се подправките и в момента, в който заври се пущат дробчетата и силата на котлона се намаля поне с 1/3 и се оставя да се свари ориза до готовност - около 10-12 мин. и е готов.
В това време може да се провери дали е достатъчно солта и подправките.
По желание, вместо да се вари в тенджерката, може да се прехвърли в тавичка и да се запече и да му се направи заливка и ще стане направо дроб сарма, но в този случай го предпочетох леко сочно...
Става страхотна вкуснотия, а се прави бързо и лесно.

вторник, 11 септември 2018 г.

Патешки дроб - дзверски вкусен


 Преди време споделих, че любимият ни гъши дроб стана с цена на злато и че вече ще огранича приготвянето му само до много специални поводи. Имаше и угоен патешки дроб, който конкурираше гъшия дроб по качество, а цената му беше два пъти по-ниска, но и той взе, че изчезна.
 За сметка на това намерих обикновен патешки дроб на приличната цена около 5,50 лв/кг и който е много по-добър от пилешкия дроб. За съжаление, пуешки дроб при нас не се предлага където и да е ...
 Доста му се позачудих как да го приготвя и заложих на пържен в масло в два варианта.
 Количеството на дроба е 0,8 кг - на няколко места го намерих - така го продават - замразен в тарелка с това тегло. След размразяването бе разделен на две части - за двата варианта.
Ето го дроба - едно голямо и едно малко малко парче и по средата някаква неприятна ципа. С остро ножче ципата се отстранява и дробът се разделя на две парчета - голямото и малкото.
Ако има още някакви ципи и др.п., също се почистват - важното е да се премахнат. Големите парчета е желателно леко да се цепнат с ножа - ама ей така - съвсем лек, за да не се събира сетне при пърженето. Малките парчета се отделят в друга съдина, защото са много подходящи за дроб по селски, например ...
Отделеният дроб се слага в две различни съдини - в едната се залива с кока кола и череп пипер, а в другата - със соев сос и пак черен пипер.
Може да се добави малко сушена мащерка. Единственото, което не трябва да се прави е соленето.
То е след изпържването.
След престои в т.нар. "марината" поне 30-а минути, дробът се прехвърля в цедка и след отцеждането и подсушаването с домакинска хартия обилно се овалва в царевично нишесте и се оставя за 10-а минути да "дръпне" нишестето и да се поеме от дроба.
В тиган се загряват поравно масло и олио, пущат се две-три скилидки чесън и се пържи от двете страни буквално за по 3-4 минути.
Точно толкова, колкото дробът да промени цвета си и леко да се зачерви.
Продължителното пържене може само да го втвърди и да го направи неприятен на вкус ...
Този с кока колата ми хареса повече отколкото този в соевия сос - а него го и държах малко по-малко - около 20 минути.
Става невероятен и дзверски вкусен и крехък. Осолявеното е в момента на поднасянето ... 
Как ще се поднесе е въпрос на собствена фантазия - върви се с всичко - със салата, с дресинг и т.н.
Но най си върви топлият дроб със студено питие ...
Мисля, че като става дума за мезета, можете спокойно да ми се доверите, да си приготвите патешкото дробче и да му се насладите с добре изстудено питие.
 Само да го намерите, правете без да се плашите и НАЗДРАВЕ!