сряда, 2 май 2018 г.

Свински черен дроб в саханче на фурна


  Този начин на приготвяне на черен дроб автоматически влиза в графата "лесно и мързеливо".
 След последното пържене на дроб остана яко чистене на печката и този път реших да си го икономисам и да направя дроба, без да му бая.
 Всичко става толкова лесно и бързо, че направо няма какво да обяснявам.

Дробът се нарязва на парчета, измива и прехвърля в саханче.
Налива му се една чаша кока кола и се оставя така за 10-а минути.
В това време фурната се включва на 200С да загрява.
Течността се излива, а дробът се овкусява с черен пипер, 1-2 с.л. зехтин (олио или и бучка масло за разкош), и му слага съвсем малко кока кола.
Слагам и малко пресован чесън и лютив червен пипер (харесвам да е пикантно).
Ами това е.
Саханчето се пъха във фурната и се пече около 15-а минути.
Просто го проверявам с ножа. Па и готовността всеки може сам да си я прецени.
Като се извади, се осолява и разбърква.
Предпочитам да има и сосче, че така може да се замезва с дробчето и да се топи от сосчето.
Дробът става изключително крехък и вкусен.
Най-важното - никакво пържене (има хора, които избягват пърженото), никакво пръскане и на практика без усилия.
Резултатът - дзверски вкусен дроб и страхотно мезе.
Наздраве!

Пържени агнешки котлетчета


 Нещо много лесно за изпълнение, което е просто един начин да се направят набързо агнешки котлетчета. 
  Необходими са агнешки котлетчета (според броя на човеците), царевично брашно, сол и черен пипер на вкус, настърган кашкавал.

Царевичното брашно се смесва със солта и черния пипер.
Котлетчетата се овалват добре в него и оставят буквално за 10-а минути колкото брашното да "дръпне".
Ако не се бърза, може да престоят така и 24 часа.
Пържат се в загрята мазнина до зачервяване.

Буквално по 4-5 минути от едната страна и 3-4 - от другата.


Вадят се в чиния, поръсват се с настъргания кашкавал и се изчаква кашкавалът да се разтопи леко.


Това е.

Лесно, бързо и Дзверски вкусно.

При това малко по-различно. По желание, преди пърженето могат да се потопят в разбито яйце, но това си е екстра.

неделя, 29 април 2018 г.

"Картофена" пица


   Нищо ново под слънцето.
  Това просто е един начин да се направи странна "пица" без тесто и да е подходяща за такива, които имат глутенова непоносимост, а и им се хапва пица например.
 То в общи линии няма и какво да се обяснява.
 Необходими са ни картофи (след като пробвах се оказва, че е по-добре да се ползват варени), домати, колбаси (каквито има), настърган кашкавал, моцарела евентуално, риган, черен пипер, сол и т.н.
 От снимките просто ще се види:
Картофите се нарязват на тънки кръгчета, леко се осоляват и намазняват. Отгоре им се нареждат и морковчета.
Нареждат се върху сача, най-добре да е застелен с хартия за печене.
Запичат се за 15-а минутки във фурната на 220С.
Ако са варени, дори не е необходимо и това действие.



В това време колбасът се нарязва, настъргва се кашкавала и пармезана. 
Моцарелата се нарязва на тънки парчета.

Доматите се нарязват на тънки кръгчета след като се обелят.







Нареждат се доматите, посипват се със ситно нарязани пресен лук и чесън.

Запича се за още 5-6 минути.










След това се вади, нареждат се колбасите и се ръсват настърганите сирена.

Поръсва се с ригана.

Ползвам за такова нещо единствената готова подправка - за пица (риган, чубрица, черен пипер...).



Дозапича се до зачервяване (разтапяне) на сирената.

Отнема буквално 6-7 минути на 220С.












Остава само да я нарежем и да й се насладим.


НАЗДРАВЕ!