вторник, 27 март 2018 г.

Доматена полукрем супа с изненада


 Това е една невероятно вкусна и любима доматена супа с дъх на лято и свежест. Всичко се дължи на доматите от двора ни, които се съхраняват във фризера. Да, във фризера, ама по различен начин - обелени, нарязани в кутии и всяка кутия поотделно вакумирана. И като ги отвориш, все едно че са нарязани преди час.
 Освен че е много вкусна, когато се прави в мултитенджУрата, т.е. мултикукъра, става буквално за 10-15 минутки, т.е. страхотно бързо.
 За направията й са необходими: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, бучка масло и 2-3 с.л. олио, 1 голям морков; замразени домати - 700 грама (или 1 буркан консервирани, но вкусът вече е съвсем друг); сол, черен пипер и босилек.
 За изненадата - по 1 яйце за всяка порция.
 В изпълнението няма нищо сложно:

В купата на мултито се загряват маслото с олиото и се пущат нарязаните на произволни парчета чесън, лук и морков.
Задушават се за 2-3 минути.
Никакво значение няма как ще са нарязани, защото после ще се пасират и затова нарязването им става буквално за минутка. Моят лаф в такива случаи - "нарязано кат` за куче" :)
При зеленчуците се налива к.ч. топла вода и замразените домати направо се бухват в купата.
На бърза ръка се слагат подправките - сол и черен пипер на вкус и сушен босилек (също от двора).
Затваря се и за 10 минутки супата е готова. 
Ето я. С черпак внимателно се отделят само част от доматите в друга съдина, а останалото се пасира и след това се връщат отделените домати.
Внимателно се чукват яйцата и се пущат в доматената супа. Съдината се затваря и се вари буквално 2-3 минути и след това се изключва. Яйцата стават като поширани.
В това време се правят и крутоните. 2-3 филии хляб се нарязват на кубчета, овкусяват с чесън на прах, червен пипер и черен пипер, ръсват с малко зехтин и запичат в грил-тигана.
Това е възможно най-бързият начин да се направят крутони, особено ако хлябът е поизсъхнал малко и е на два-три дни.
Супата се сервира в купичка, подходяща чиния и т.н. като във всяка се слага и изненадата -по едно яйце.

От там нататък всичко е ясно.
Лесно, бързо и невероятно вкусно.

Да ни е сладко.

понеделник, 26 март 2018 г.

Каша от спанак и сирене


 Една каша някак как да е фотогенична колкото и да е вкусна.
 В същото време това е може би най-бързата вкуснотия, която съм приготвял. Като се махне времето за почистване на спанака, става буквално за пет минути, а резултатът е невероятен.
 Реших, че тези дни ще се подсилваме с желязо и витамини, не че в мръФките няма, ама нека да са в повечко. ЧИ доФторите нещо съвсем ни изкараха акъла в последно време ...
 За 4 порции ни трябват: 500 грама спанак, 250 грама натрошено сирене, 2 с.л. брашно, 50 грама масло и 2 с.л. олио, черен пипер.
 Подправки - ами по моя преценка, вкусът на спанака е достатъчен. Най-много да се сложат 2-3 пресовани скилидки чесън ...
 Изпълнението е повече от елементарно:
 Спанакът се измива, почиства от коренчетата и нарязва на ситно или ей така както дойде ...
В тигана се загряват маслото и олиото, пуща се спанака и буквално след 2-3 минути се слагат брашното и черния пипер.
Леко се разбърква.




Слага се натрошеното сирене, разбърква се и се налива буквално чашка вряла вода (или бульон).
Разбърква се добре и буквално след 2-3 минути котлонът се изключва.



Всичко отнема буквално 7-8 минути, а резултатът е превъзходен.

А колко е вкусно просто не е истина ...

Прави се лесно, бързо и е е невероятно полезно.
Да не казвам, че носи добавки на вкус - като настърган кашкавал, разни сирена и т.н. 
Пък ако се сложи и малко синьо сирене, ще стане трИпач хапване ....
Е, върви с бяло вино или бира. Ама честно, и с бърбън ...
Наздраве!

четвъртък, 22 март 2018 г.

Домашен пастет от патешко месо и свински език


  При нас традиционно се приема, че пастетът трябва да се приготвя от черен дроб и малко месо и служи основно за намазване на филийка.
 Това в действителност не е така, но който иска да прочете що е то пастет, може да надзърне ТУК.
 Пастет обичаме, но домашен, а не купешки па било и от най-реномираните марки. Няма да пиша за подозренията си какво съдържа - пък и то стига само да се прочете етикета. Е понякога правим изключение за някои френски терини, стерилизирани в бурканчета, но това вече е друга история.
 Пастет се прави често, на по малко и особено когато трябва да се утилизират изостанали от вчера продукти. 
 Случаят и сега е такъв: от печените с вино патешки бутчета артиса едно и се подмяташе в хладилника от предния ден, от задушения свински език в масло и чесън, също бяха изостанали парчета - почти един цял език. Двамцата в къщи почти не ядем едно и също ястие два пъти, но и няма да се изхвърлят я ...
 Най-лесното е от вече готовите продукти да се направи какво ? - Ами пастет, разбира се...
 След това почти отегчително многословие, да пристъпил към направата на пастета:
 Необходими са : едно патешко бутче и един свински език, които трябва да се сварят предварително добре, 50 грама сланина (готова овкусена); 50 грама масло и 1 с.л. патешка мас (или обикновена); 1 морков; 1 глава лук; 2-3 скилидки чесън; 2 с.л. сушени зеленчуци; няколко сушени гъби (едната от тях манатарка), но може да се ползват и 3-4 печурки (просто имах в наличност сушени гъби); сол и черен пипер на вкус и 1/2 ч.л. индийско орехче и 50 мл коняк (качествено бренди).
Могат да се добавят и други неща за усилване на вкуса - например 4-5 обезкостени маслини; лъжичка каперси и т.н.
Маслото, маста и сланината са необходими, защото и патешкото и езикът са "сухи" т.е. бедни от мазнини и вместо пастообразна консистенция, ще се получи нещо тричаво.
 От това количество продукти при мен се получиха 600 грама пастет.
 В изпълнението няма нищо сложно:
Свареното патешко бутче се обезкостява и месото се накъсва на парчета.
Свареният език се полива със студена вода, обелва и нарязва на произволни парчета.
Сушените гъби се накисват в коняка.
Ако се ползват пресни, се почистват и нарязват.
В подходяща голяма съдина се слагат маслото, маста, приблизително 1 ч.ч. бульон от вареното патешко и в тази смес се задушават нарязания на ситно лук, чесъна, моркова, и нарязаната на ситно сланина. (Ако се ползват пресни гъби, слагат се и те).
Като омекнат се добавят и двата вида месо, подправките и гъбите без да се изцеждат от коняка.
Оставя се покъкри малко и се отстранява от котлона.

Малко като поизстине, всичко се прехвърля в блендера и се смила до желаната консистенция.
Ако се ползвани пресни гъби, това е момента, в който се налива коняка.
Ние го харесваме по-едро смлян, но който иска може да го пасира накрая или дори ако има търпение да го прекара през сито. Ама това си е направо излишно губи време.
Естествено, докато е в блендера, може да се опита на вкус и да се добави още сол, черен пипер или друга подправка (въпрос на вкус и предпочитание). Или пък да се добави още малко масло.
Готовият пастет се пълни в подходящи съдини - бурканчета и заминава в хладилника. Става най-вкусен след като престои поне 24 часа. Хем се стяга, хем си поема ароматите най-добре.
Който няма търпение, си слага в купичка и го напада с препечени филийки като мезе към питието.

Уф, писах повече време, отколкото ми отнеме направията му.

Дзверска вкуснотия.
Наздраве!