неделя, 18 март 2018 г.

Постни палачинки



Това са възможно най-постните и с най-малко продукти палачинки, които съм правил. И които в интерес на истината се оказаха невероятно вкусни.

За направата са им са необходими 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сол, 1/2 чл. сода, 2 с.л. олио и по 1 ч.ч. вряла вода и вода със стайна температура.
Брашното се слага в купа заедно със солта и содата; Водата се смесва с олиото и сипва при брашното при непрекъснато бъркане с бъркалка. Трябва да се получи с гъстота на обикновено палачинково тесто като при необходимост може да се добави или вода или брашно.
Получената смес се оставя да престои поне 15-а минути и сетне палачинките се пекат на умерена температура както всички останали.
Готовите се нареждат в чиния и покриват с капака на тигана.
Стават невероятно вкусни.
Вървят си както със сладко, така и със солено. А за пълнене са направо неустоими.
А да не казвам колко са подходящи за постещите изцяло.

събота, 17 март 2018 г.

Патешки сърца конфи


 За патешките сърца битува мнението, че както и да се приготвят, все остават леко жилави. Това не е вярно - приготвени добре, стават много крехки и много вкусни.
 В къщи често се приготвят по най-различни начини, но този е възможно най-сполучливият. При това не изисква кой знае какви усилия. Просто се използва технологията конфи, която французките селяни са измислили преди доста години. Впрочем и нашите селяни са я ползвали като са готвели бавно в мас и са оставяли месото в маста. Ама пусто късмет - ония французи и името останало, а на нашето дори сме го забравили и отрекли.
 Необходими са патешки сърца (примерно кило, но това е за доста народ - поне 6-ма), сол и черен пипер на вкус, патешка мас, лимон.
 В изпълнението няма нищо сложно:

Патешките сърца се измиват добре, разцепват се по средата да станат като пеперудка и се почистват от кръвоносни съдове и др.п. Изкисват се за 30-а минутки в леко подсолена вода с 1-2 с.л. оцет.
След това се нанизват на шишчета, както е показано на снимката.
Могат и да се нанижат като цели сърчица.
Въпрос на предпочитание и на оформяне на шишчетата.




В подходяща дълбока съдина се слага патешката мас, която се загрява до разтапяне и вътре се нареждат шишчетата с нанизаните патешки сърца.
Силата на котлона се намалява на минимум (от 9 на 2-ра степен) и се оставя така да си къкри леко. Готовността се пробва с върха на ножа - да потъва без усилия в сърчицето. До тази степен се вариха малко повече от час и половина.
Когато се извадят се осоляват, опиперяват, наръсват с пресен лимонов сок и са готови за сервиране.
Стават много крехки и страхотно вкусни.
Могат да се поднесат с гарнитура по желание.
Могат да се наръсят със ситно нарязан магданоз или копър и т.н.
В случая с малки обелени картофи, които прекараха в същата мазнина след сърцата около 40 мин., но на 4-та степен на котлона.
Дзверски вкусни и неустоими като мезе към хубавото питие.
Наздраве!

сряда, 14 март 2018 г.

Търнак чорба


 Няма да навлизам в подробности относно етимологичното значение на думата "търнак", но все пак се налага: идва от турски и означава копито, нокът. Употребява се и в смисъл на животински крак, частта от коляното надолу. Доста по-често се има предвид телешки крак поради разбираеми причини. Това не ми пречи да възприемам свинските крачета като свински търнак.
 Стана ясно, че иде реч за чорба от свински крачета. В нея няма нищо особено, тъй като се прави като обикновената шкембе чорба, но става много по-вкусна и според мен в пъти по-вкусна от обикновената пача от свински крачета.
 За приготвянето на тази толкова вкусна чорба са необходими свински крачета (поне 4 броя), 5-6 скилидки чесън, сол на вкус, прясно мляко (поне 0,5 л), малко брашно (2 с.л.), масло (1 с.л.)... Количествата са условни, разбира се.
 Крачетата добре се измиват. Оставят се в хладка вода да се поизкиснат поне за 30-а минути. Слагат се в подходяща тенджера с вода, която да ги покрива поне два пръста отгоре. Добавят се няколко скилидки чесън, 5-6 зърна черен пипер, бахар. На когото му харесва може да добави 1-2 дафинови листа, едно карамфилче. След като водата заври, се отпенва и сетне се намаля силата на котлона и се оставя да къкри около 3 часа или до момента, в който месото започва да се отделя само от костите като го боцнеш с ножа. Соли към края на варенето.
Месото се вади и малко като поизстине се обезкостява внимателно.
Полученият бульон се прецежда и е много добре да се остави на хладно. Така мазнините ще се втвърдят най-отгоре и могат много лесно да се премахнат.
Вече може да се пристъпи към направата на чорбата:
В тенджерка се слага маслото и след разтапянето му, се слага и брашното - колкото леко да промени цвета си и веднага на тънка струйка се налива прясното мляко и енергично се разбърква. Долива се от бульона, слага се обезкостеното месо, овкусява се със сол и черен пипер и оставя поне 30-а минутки да покъкри.
Лично предпочитам 2-3 скилидки чесън да ги нарежа на много ситно или да ги пресовам, да ги разбъркам с малко оцет и да ги добавя в чорбата. Добавям и 1-2 с.л. сушени зеленчуци - за повече вкус.
При сервирането може да се запържи малко масло с червен пипер и да се полее с лъжичка.
Струва си направията.
Става страхотна търнак чорба.