събота, 14 октомври 2017 г.

"Кръчмарско мезе" със свински уши


 Нямах намерение да пиша отново за свинските уши - за тях вече съм писал, но този път се получи едно разкошно мезе от тях, което не мога да не споделя:
 Попаднах тези дни в кварталната месарница на страхотни свински крачета (по 1,49 лв за кило), добре почистени и бая големички и чак с парчета месо. А до тях се мъдреха и едни ушета. Направо си бяха ушища, защото два броя надхвърлиха с малко килото (5,40 лв за кило). Та купих и тях.
 Нарочно няма да давам количества всеки може да си определи сам колко ще се хапват, но все пак за да се получи ястието са необходими свински уши, поне едно свинско краче и подправки.
 Ушите и крачето се измиват добре и слагат в мултитенджерата (или пък тенджера под налягане, но такава не ползвам). Заливат се с вода поне два пръста над тях. Добавят се сол на вкус, лист два дафинов лист, по няколко зрънца бахар и черен пипер; цяла главичка чесън (без да се бели, само почистена); една глава лук; Носи и други зеленчуци и подправки - въпрос на желание.
  В мултитенджерата ми на Програма "Варене" се варят на два цикъла (по 25 минути е всеки) и направо се разкапват.

 Като ги боцнеш с вилицата, трябва да потъва в тях като в масло, а на крачетата месото само да си пада от костите.
 Оставят да добре да поизстинат в бульона от варенето.
 Така най-добре поемат всички аромати.

 Ушите се нарязват на парченца с желана големина. Крачето се обезкостява и част от месото или всичкото се смесва с ушите.
 Прехвърлят се в саханче (или подходяща съдина - порцеланова купа), която е леко намазнена и са сипнати 2-3 с.л. от бульона от варенето. Пробват се за вкус като при нужда се добавят сол, черен пипер, 2-3 скилидки пресован чесън и малко лютив червен пипер. 
 Пекат се на предварително загрята на 180 С фурна за 10-а минути. Вади се съдинката, обилно се поръсват с настърган кашкавал (или друго твърдо сирене от рода на чедър, гауда и т.н.) и се дозапича до леко зачервяване на кашкавала.
 Простичко и направо истинско кръчмарско мезе за доброто питие - кой каквото харесва.
 Дзверска вкуснотия.
 Да ни е вкусно и Наздраве!

петък, 13 октомври 2017 г.

"Универсална" кайма


 Това определено не е рецепта, а по-скоро полезно предложение как да си облегчим живота и да сготвим нещо бързо и лесно в къщи с минимум средства, усилия и време.
 Няма да ми стигне цял ден да изброявам колко неща могат да се приготвят от мляно месо като често много от тях се оказват спасителни в неотложни случаи (вадиш готовите кюфтета от фризера и след пет минути са на скарата - вкусни и сочни, а и народонаселението доволно).
 Покрай направата на Дзверския ми кебап експериментирах с постигането на максималнио удобна кайма, от която могат да се направят различни неща.
 Базово са необходими един килограм мляно месо или кайма (в желано съотношение свинско, телешко или само от единия вид), 1 глава лук, 2 печени червени капии, 3-4 скилидки пресован чесън, 2 варени яйца, около 20 см от зелената част на стрък праз, 1 морков, 1 люто чушле "рибка", около 50 грама кашкавал; 2-3 кисели краставички, нарязани сравнително на ситно; 1 домат само месестата част, нарязан на ситно; сол на вкус, по 1 ч.л. черен пипер и кимион, няколко стръка магданоз, щипка риган.
 Ако се ползва мляно месо е добре да се добавят и 150 мл ледена вода или направо бучки лед.
 В изпълнението няма нещо особено:
 
 
Всички продукти се почистват и нарязват на сравнително ситни парченца.
Смесват се с мляното месо и подправките като добре се омесват.
При мляно месо - до пълно разтапяне на леда и поемането от каймата.
Това е и толкова.





От тук нататък може да се процедира по различен начин: 
-от получената кайма се оформят рула с приблизително тегло 0,5 кг и завиват в домакинско фолио.

-могат да се оформят кюфтета с желана големина

-или пък минирула като големи кебапчета

-може да се ползва за намазване на запечени сандвичи

-може да се пече, да се пържи, дори да се ползва за мусака или за пълнени чушки и т.н.

Готовият продукт се замразява във фризера и при необходимост да се приготви веднага на желано ястие.

Както казах, кюфтетата на скара стават строхотни сочни като се пекат направо за мразени. Казаното важи и за минирулата.

В тава могат да се сложат нарязани картофи, да се овкусят с любими подправки и омазнят, да се добяви замразеното руло от "универсалната" кайма, както и едно две ребърца като в случая.
Завива се с фолио и пече на 200С за около 40-50 мин.
В последните 10-а мин. се маха фолиото.
Докато картофите се опекат, рулото също е готово.


Бързо, лесно и Дзверски вкусно.

Наистина е спасителна тази "универсална" кайма за бързи и неотложни случаи.
А е и "универсална", защото всеки може да си я пригоди по собствен вкус с различни добавки ...

Споделям, защото все на някого може да му помогне ...

Наздраве!

неделя, 8 октомври 2017 г.

Хлебче "геврек" или неделни хлебчета лодка


За почивните дни очаквахме "младежта" на гости. Знам, че през седмицата се ограничават с тестените изделия, но като дойдат в къщи не се ограничават - вземат си дозата за цялата седмица.
За закуска правя бухти и/или мекици и ... т.н. Но този път реших да са и на домашен хляб, но да е по-различен. Още в петъка се разрових из старите тефтери, че нещо идеите се бяха изпарили от главата ми и открих запис от преди 10-а години за "меден хляб геврек". Записал съм само количествата и че се оформя като геврек и маже с мед. 
Кога ли ще отворя тези стари тефтери и ще започна да преписвам от тях? Бях си започнал една рубрика - "от старите тефтери" - само да преписвам рецепти и да ги публикувам, но нещо не ми стига времето... :)
И понеже още веднъж ме изненадаха, че заради не знам си какво няма да си дойдат в петък вечерта, а в събота, ми оставиха време да експериментирам със старата рецепта, която леко адаптирах ...
И така да си дойда на думата:
Необходими са
300 мл марна вода (с температура на тялото и малко по-висока - около 40 С)
50 грама пълнозърнесто брашно
350 грама обикновено баршно
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
вариант: 1 с.л. мед и 2 с.л. вода
Изпълнението звучи сложно, но е направо елементарно:

В подходяща купа се изсипва марната вода, слагат се маята, солта, захарта, 50 грама пълнозърнесто брашно и 50 грама от брашното и се с бъркалка се разбъркват. Оставят се на топло докато се появят шупли и маята се активира.

Това отнема 15-20 минути.
Веднага след това се добавя останалото брашно и с намазнени ръце се меси до получаване на меко и еластично тесто.
Намазва се с олио, покрива с кърпа или фолио и оставя на топло - да бухне поне двойно.
Тестото се разделя на две равни части, които се оформят като фитили.
Върху хартия за печене се оформят два продълговати геврека - на снимката се вижда как стават.




Поръсват се с пълнозърнесто брашно през цедка и се оставят да втасват.

В това време фурната се загрява на 250С като на дъното й се слага тава с вода.



Тавата с хлебчетата се слага във фурната.

Пече се максимум 15-а минути на същите 250С - до получаване на хубав червен загар отгоре.
Най-добър резултат дава, ако хартията с хлебчетата не е в тава, а върху загрят сач или камък за печене.
Вадят се и се покриват с кърпа. Нека малко да се охладят.
Опционално може да се намажат с четка със смесения с водата мед.







Направо перфектно са опечени.











Хубава мека, но хрупкава коричка.

Пухкава и с пуканчета мека среда.





Просто няма какво да кажеш. Ароматен и невероятно вкусен.
Поднесен с домашен мед този хляб е невероятен.

Толкоз бе вкусен, че за два дни направих три дози и дори замина по предназначение.


При едната от трите дози за двата дни, направо намазах хлебчетата с мед.
Малко изглежда прегоряло, но за сметка на това беше Дзверски сладко сладко и вкусно.
Може и така.
Може и да се намаже с разреден с малко водичка мед. Стават и за закуска, и за хапване с основното.

Не казвам Наздраве, макар че си го заслужава!