неделя, 30 юли 2017 г.

Патладжанени завъртулки

 

Нещо простичко от патладжан и кайма, което има и своите различия, но за сметка на това стана разкошно ястие.
Нарочно няма да давам количества, но следва да се има предвид, че две "завъртулки" са достатъчни за един човек.
Необходими са например един голям патладжан, около 500 грама телешка кайма, 1 голям домат, 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук, сол и черен пипер, риган, както и малко настърган кашкавал за посипване.
Изпълнението е простичко:
Патладжанът се нарязва с остър и дълъг нож по дължина на филийки с дебелина около 0,5 см.  Филийките могат да се оставят за около 20-а минути в осолена вода, след това да се подсушат, леко омазнят и опекат почти до готовност на грил тиган, скара или върху хартия за печене във фурната. Има и вариант на няколко пъти за 2 минути да се "минат" през микровълновата, колкото патладжана да омекне.
В това време се приготвя каймата: доматът се обелва и нарязва на ситни кубчета, лукът е чесънът се нарязват на много ситно. Всичко това заедно с подправките (сол, черен пипер и риган) се омесва с каймата.

Всяко парче патладжан се намазва обилно с кайма и навива на руло.
Готовите завъртулки се подреждат една до друга в леко намазнена тавичка като се поставят с "шева" надолу.



Същите завъртулки могат да се направят и нарязани по дължина тиквички и също леко запечени.
В случая три патладжанени и две от тиквички.






Ето ги и тиквичките.
Върху всяка завъртулка се слага по парченце домат и тавичката заминава във фурната на 180С за около 30-35 минути.
След това се вади, поръсва с кашкавала и дозапича още 15-а минути - колкото кашкавала да се зачерви.

Преди да се сервират трябва да поизстинат малко, че да държат форма.

Могат да се сервират с добавка по желание - в случая с домати, краставици и т.н.



Тъй като две завъртулки са достатъчни за един човек, а бях понарязал и опекъл доста патладжан, смесих извара, натрошено сирене, пресован чесън, ситно нарязан магданоз и с тази плънка навих рулца.


Много добре си вървят с дресинг от пресован чесън, ситно нарязан магданоз, идея сол, лимонов сок и зехтин.

Голяма вкуснотия и страхотно предястие за студеното питие.

Да Ви е сладко и наздраве!

П.П. От телешката кайма, която остана както си беше овкусена с добавката на парченца домати, опекох кюфтенца.


Толкова вкусни телешки кюфтенца не съм хапвал.

Станаха две в едно, но както и да е ...

Наздраве! Да Ви е вкусно. Струва си да се опита...

Деликатес от телешки врат


 Наскоро попаднах на едно хубаво парче телешки врат - едната част отделих за сготвяне по специален начин, а другата за експериментално приготвяне на домашен деликатес.
 Отделеното парче бе малко под кило, но необходимите подправки ще ги дам за килограм: 18 грама сол, 1 ч.л. червен пипер (опушен); 1 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. пудра захар; буквално щипка кимион; 10-а зърна сушена хвойна, 2-3 с.л. уиски (или водка).
 Изпълнението е много лесничко:




 Парчето месо много добре се увързва с домакински конец - за  да може да държи форма.

Смесените подправки с алкохола добре се втриват с ръка в месото.






 Така овкусеното месо се напъхва в плик и вакумира.
Ако случайно е останало нещо от сместа за подправяне и то се слага в плика.
 Запечатаното месо заминава в хладилника и се забравя за 5-6 дни.
 Ако липсва вакум машинка, няма проблем - слага се в плик, потапя се в съдина с вода, тя изтласква въздуха и се връзва добре.


 След престоя в хладилника, следва варенето. На дъното на слоукукъра се слага решетка, от горе пакета с месото, налива се вода колкото да го покрие. Отгоре една чиния и уредчето се включва на 3 часа и половина на най-слабата степен.
 При липса на слоукукър се вари в тенджера, но се следи да не завира, а само да къкри - на температура не повече от 80 С.





Следва бързо охлаждане в студена вода и престои в хладилника поне за една нощ.

След това пакетът се разрязва, събралият се бульон се отлива, а месото леко подсушава.

Бульонът може да се ползва за някакво ястие - невероятно вкусен е....






Конецът се отстранява.




Режем и му се наслаждаваме.
Много добре държи форма, реже се тънкофайски.

Вкусът? Невероятен...
Месото е сочно и крехко.

Толкова вкусно нещо не бях хапвал. Пълна изненада с този телешки врат.



П.П.

Може и да се поднесе на сандвич, а не само като мезенце към хубавото студено питие.

След 24 часа в хладилника е още по-вкусен.

Е, така и не успях да й измисля име на тази Дзверска вкуснотия ... :)


неделя, 23 юли 2017 г.

Патладжанена "лазаня"



Онзи ден пекох едно овнешко бутче, което беше почти две кила и двамата в къщи не успяхме да го преборим, та артиса доста месо. Е няма да се изхъврля, а с него може да се направи съвсем ново ястие. И на бърза ръка отпретнах тази патладжанена "лазаня".
Количествата са оринтировъчни, но се получава една голяма тава за поне осем порции.
Продуктите са около 800 грама печено месо, накъсано на късчета; 2 големи патладжана; 1 глава лук и 6-8 скилидки чесън; 1 голям морков; 3-4 чорбаджийски чушки и едно лютиво чушле; 3/4 ч.ч. ориз; 4-5 домата; за подправяне - сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. риган; мазнина за пържене; 3-4 с.л. брашно, около 400 мл прясно мляко, както и поне 3 яйца и малко кашкавал за посипване.
Изпълнението става бързо, ако се ползват два котлона едновременно с два тигана.
Падлажините се нарязват на филийки по дължина с дебелина около 0,5 см или малко повече. Моите бяха доста големи и затова ги нарязох през средата и се получиха направа квадратни парчета. В купа се разбиват 2 яйца и белтъка на третото (жълтъка му ще отиде в соса). 
Патладжът се "маринова" в разбитите яйца за около 30-а минути. Това е един трик, с който патладжанът става много по-вкусен при пърженето.
В това време се подготвят всички останали заленчуци - обелват и нарязват на ситно (без доматите). Поне два домата се обелват и настъргват на рендето, а останалите се нарязват на шайби с дебелина около 0,5 см.



Докато се пържи патладжана, в другия тиган в загрята мазнина се запържват лука, чесъна, морковите, чушките, ориза. Добавят се и двата настъргани домата, както и топла вода горе долу 1 1/2 ч.ч., както и една трета от накъсаното месо. Слагат се и солта, черния пипер и ригана. Оставя се да покъкри почти до готвост на ориза - за 20-а минути.
Тиганът се дръпва от котлона и на негово място в друг тиган от брашното с малко сол и прясното мляко се прави нещо като сос бешамел, който трябва да е доста гъст. 
Отделят се 2/3 от готовия бешамелов сос и се смесват с останалото месо. В другата част от бешамела се разбърква отделеният жълтък.


Пристъпва се към "сглобяване" на ястието.
За предпочитане е да се ползва голяма квадратна или продълговата тава, но поради липса на така, може и в кръгла.

На дъното на тавата плътно се нареждат с леко застъпване патладжаните.



Върху тях се разпределя цялата готова оризова плънка.




Нареждат се ред патладжани и тук таме кръгчета домати и се ръсва малко зелентия.






Върху тях се излива цялата смес от бешамелов сос със смесеното в него месо и отново ред патладжани и домати.
Най-отгоре се залива само с бешамеловия сос и заминава да се пече в предварително загрята на  180С фурна.

Пече се около 45 минути, вади се тавата и отгоре се разпределя настъргания кашкавал.

Връща се за дозапичане за около 15-а минути - до разтапяне на кашкавала и лекото му зачервяване.

Готово е. Може да му се ръснат няколко листенца пресен босилек или нещо друго - "за красота".

Желателно е преди да се нареже и сервира, малко да поизстине - за да държи форма.

Невероятно ароматно и вкусно.

Впрочем на другия ден, изстинало, е още по-вкусно.


П.П. Това е вариант с готово изостанало месо, но може да се приготви или с кайма, или с пилешко месо.
В края на краищата това е само идея.




Да Ви е вкусно и Наздраве!