понеделник, 22 май 2017 г.

Панирана в майонеза бяла риба


  Това е просто един малко по-различен начин да се приготви изключително вкусна панирана бяла риба. Подходящ е и за други видове риби - треска, хек, мерлуза, акула и т.н., които имат малко кости или пък са хрущялни.
 Няма да давам количества, защото зависят от броя на порциите.
  Необходими са рибно филе от бяла риба, брашно за овалване, домашна майонеза (желателно е яйчена), сол и бял пипер на вкус; олио за пържене.
  Изпълнението е простичко и лесно:
  Парчетата риба се почистват от кожата и проверяват дали случайно няма някоя костица. Нарязват се на парчета и съвсем леко се осоляват.
  В подходяща съдина се слага брашното и се смесва с малко сол и белия пипер. Може да се добави и сушен дивисил, риган или друга подправка, но предпочитам да се запази чистия вкус на рибата.
  

 Парчетата риба се овалват обилно в брашното и оставят върху домакинска хартия за кратко, колкото брашното да попие в тях.
  В това време може да се приготви домашната майонеза, както казах, яйчена с добавка на горчица.


  Рибните парчета се овалват с майонезата или си намазват с четка от двете страни. Могат да се оставят за 20-а минути в хладилника (пожелателно), а могат и веднага след това да се овалят пак в брашното.
  

  Пържат се в сравнително малко мазнина в силно загрят тефлонов (или керамичен) тиган. Като се зачервят добре, се обръщат от другата страна - пак до хубаво зачервяване.
  За "икономия" паралелно с тях могат да се пържат и подсушените добре картофки. Та и гарнитурата да си се приготвя.
  Готовите парчета се вадят върху кухненска хартия, поставена върху решетка и се нареждат на един ред. Така хем се поема излишната мазнина, хем се запазват по-хрупкави.
  
   
 Могат да се сервират със салата по желание и т.н. Рибката става страхотно вкусна и си върви с добре изстудено питие.
 Приятен апетит и наздраве!

неделя, 21 май 2017 г.

Мед, тахан и лимон - здравословно предложение


 Мед и сусамов тахан - нещо много здравословно и общо укрепващо имунната система. Ползата от това народно "лекарство" е всеизвестна и няма да се разпростирам с много приказки.
 Просто ще споделя моя начин на направия, с който това здравословно средство става още по-вкусно.


  В купа се смесват равни количества мед и сусамов тахан, добавя се размекнато на стайна температура краве масло (слагам с разчет да е 10 % от общото количество, но може и повече). Настъргва се кората на един лимон (добре измит) и се изцежда сока му.
  Всичко добре смесено се пълни в буркани.
  Сутрин на гладно по една с.л. укрепва организма и т.н.
 Може да се намаже върху препечена филийка, да се поднесе с палачинки, с бухти и т.н.
  

петък, 19 май 2017 г.

Бабината скумрия - с ориз на фурна


 Май с напредването на възрастта все по-често си спомням някои неща от детството. Е, все още не ме е хванало т.нар. "вдетиняване", но определено си поставих за цел да изровичкам от паметта си ястията, които бяха готвени от двете ми Баби. 
 Общото беше, че и двете имаха дворове с градинки и основно се готвеше със зеленчуци от тях според сезона, а през зимата - каквото е консервирано от домашното производство. Пилетата и яйцата бяха изцяло домашни. 
 Знаех, че млякото е от крава или от овца. Макар че имаше един период, в който си мислех, че млякото се появява в бутилки пред портата на двора. Вечерта баба оставяше шишето на стъпалото до вратата и стотинките под него. На сутринта на негово място се появяваше пълното шише с прясно мляко. Те такива ми ти работи.
 Та реших да си припомня вкуса от детството, да сготвя нещата по спомен и да ги споделя под етикет "Бабини рецепти". 
 Като за начало реших да започна със стриктния режим на хранене в къщи, организиран единствено от Баба: понеделник и четвъртък - пиле; вторник и петък - постни; сряда - риба; събота и неделя - ястия с месо.
 И понеже взе да става много дълго само ще спомена, че в спомените ми готвенето на Баба изглеждаше някак си между другото - докато върши още няколко неща. Сутрин закуска, сетне обяд и вечеря.
 Та да си дойда на думата - със спомените друг път повече, че да е интересно.
 От рибните любима ми беше скумрията на фурна с ориз и скумрията плакия. Все се олизвах около печката.
 Сега само за скумрията с ориз на фурна:

 Скумрията с разчет по една на човек, ако е дребна и по половинка, ако е по едра, се почистваше, осоляваше и заминаваше с малко мазнина в тавата във фурната. За 10-а минути не повече. В това време лукът се запържваше с ориза (поне 1 ч.ч.), слагаха се подправките и топла вода от чайника и след малко се сипваше в тавата като преди това рибата се обръщаше. Печеше се до готовност. В зависимост от сезона в ориза Баба слагаше зелен лук, стръкове пресен чесън; домати; гъби; моркови. Всеки път нещо различно.
  Най ми харесваше горната част от рибката, която ставаше като пълнена.

 Впрочем май и досега чистя рибата както съм видял - отрязва се главата и вътрешностите се изваждат, без да се пори коремчето.

 Технологията вече я описах, а продуктите също са ясни- количествата са ясни. Подправките - сол, черен пипер, джоджен, риган или дивисил.

 П.П. Съжалявам за лошата снимка.