петък, 19 май 2017 г.

Бабината скумрия - с ориз на фурна


 Май с напредването на възрастта все по-често си спомням някои неща от детството. Е, все още не ме е хванало т.нар. "вдетиняване", но определено си поставих за цел да изровичкам от паметта си ястията, които бяха готвени от двете ми Баби. 
 Общото беше, че и двете имаха дворове с градинки и основно се готвеше със зеленчуци от тях според сезона, а през зимата - каквото е консервирано от домашното производство. Пилетата и яйцата бяха изцяло домашни. 
 Знаех, че млякото е от крава или от овца. Макар че имаше един период, в който си мислех, че млякото се появява в бутилки пред портата на двора. Вечерта баба оставяше шишето на стъпалото до вратата и стотинките под него. На сутринта на негово място се появяваше пълното шише с прясно мляко. Те такива ми ти работи.
 Та реших да си припомня вкуса от детството, да сготвя нещата по спомен и да ги споделя под етикет "Бабини рецепти". 
 Като за начало реших да започна със стриктния режим на хранене в къщи, организиран единствено от Баба: понеделник и четвъртък - пиле; вторник и петък - постни; сряда - риба; събота и неделя - ястия с месо.
 И понеже взе да става много дълго само ще спомена, че в спомените ми готвенето на Баба изглеждаше някак си между другото - докато върши още няколко неща. Сутрин закуска, сетне обяд и вечеря.
 Та да си дойда на думата - със спомените друг път повече, че да е интересно.
 От рибните любима ми беше скумрията на фурна с ориз и скумрията плакия. Все се олизвах около печката.
 Сега само за скумрията с ориз на фурна:

 Скумрията с разчет по една на човек, ако е дребна и по половинка, ако е по едра, се почистваше, осоляваше и заминаваше с малко мазнина в тавата във фурната. За 10-а минути не повече. В това време лукът се запържваше с ориза (поне 1 ч.ч.), слагаха се подправките и топла вода от чайника и след малко се сипваше в тавата като преди това рибата се обръщаше. Печеше се до готовност. В зависимост от сезона в ориза Баба слагаше зелен лук, стръкове пресен чесън; домати; гъби; моркови. Всеки път нещо различно.
  Най ми харесваше горната част от рибката, която ставаше като пълнена.

 Впрочем май и досега чистя рибата както съм видял - отрязва се главата и вътрешностите се изваждат, без да се пори коремчето.

 Технологията вече я описах, а продуктите също са ясни- количествата са ясни. Подправките - сол, черен пипер, джоджен, риган или дивисил.

 П.П. Съжалявам за лошата снимка.

четвъртък, 18 май 2017 г.

Пържени кебапчета във винен сос


 Едно ястие, което се приготвя много лесно и става бързо, а е дзверски вкусно.
  За кебапчетата съм писал доста, та затова ще бъда кратък.
 
  Необходими продукти за 4-6 порции:
 1 кг кайма (смес от телешко и свинско или само от свинско).
 сол - 2 ч.л., ако каймата е от мляно месо, но ако е готова, 1 ч.л., тъй като често е осолена. 
 черен пипер - 1 ч.л.
 кимион - 1 1/2 ч.л.
 1 малка главичка лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 ч.ч. червено вино, 1 ч.л. царевично нишесте и бучка масло

 Изпълнението е простичко и лесно:
Каймата се омесва със солта и подправките и се оставя в хладилника поне за 2 часа, за да се поемат миризмите. За предпочитане е поне ден да престои. 
С намазнени ръце от нея се оформят кюфтета - излизат 12-14 броя по-големки. Ако са стандартните по 50-60 грама, излизат почти 20 броя.
Пържат се до хубаво зачервяване в силно загрят тиган с повечко мазнина.
От тук насетне е хубаво да се ползва по-широка съдина, в която се слагат 2 с.л. от мазнината, в която са изпържени кебапчетата. В нея се запържват ситно нарязаният лук (за предпочитане - настърган) и пресованият чесън. Налива се виното и като започне да се редуцира (да намалее обема почти с 1/3 ) се пущат всички кебапчета, слага се размитото нишесте с малко вода и бучката масло. Оставят се под капак - да покъкрят поне 10-а минути.
Сервират се поръсени с някаква зелентия (смес от ситно нарязан зелен лук и пресен чесън) или смес от пресован чесън с малко лимонов сок.
П.П. става дзверски вкусно, но самото ястие не е най-фотогеничните. 😉
 

вторник, 16 май 2017 г.

Гъши (патешки) дроб на грил тиган с узо


Гъшият (па и патешкият) дроб са на особена почит в къщи. Доста често се прави и все по различен начин и доста съм писал за него. А как трябва добре да се подготви също съм описвал.

Този път бе приготвен на грил тиган с узо.


 Необходими са гъши дроб с разчет 75 до 100 грама на човек, сол, бял пипер (при липса - черен) и чашка узо - около 50 мл.

 Изпълнението е лесно:
 Дробът се почиства, нарязва се на филийки и се опиперява. Може и да се осоли на вкус, макар че го соля в процеса на печенето.


 Пече се на средно загрят грил тиган буквално за по 2 минути  от всяка страна като се залива по малко с узото. Обръща се и напреки, за да се получи т.нар. "решетка" от печенето.
 Отнема всичко на всичко не повече от 15-а минути и е най-добре да се приготвя буквално преди сервирането. Просто след ваденето от тигана трябва да си "почине" 2-3 минути.
 Кой с какво ще го хапва е въпрос на вкус, но ние го предпочитаме ей така - без добавки.
 Наздраве!