неделя, 9 април 2017 г.

Крехки шишчета на скара (грил)


 Това определено не е рецепта, а един много простичък и лесен начин да се направят страхотно крехки шишчета.
 Преди доста години бях чел за един конкурс за шашлъци и наградата за най-вкусен бил спечелен от Еди Кой си, който отказвал да издаде тайната си. А като я споделил, никой не му повярвал. 
 Е, пробвал съм многократно тази "тайна" и резултатът винаги е бил удивителен - страшно крехки шишчета.
 Месото се нарязва на парчета - за шишчета, най-подходящо около 3х3 см и се слага в подходяща съдина (емайлирана или стъклена) и се залива със студена вода.
 Най-добре е водата да е от разтопен лед, или филтрирана, или престояла поне 3-4 часа след пущането от чешмата.


 Удачно е водата да се смени след 2-3 часа. Най-удачен е вариантът - престои в хладилник поне за 8 часа.


 След това месото се оставя да се отцеди добре и се наръсва с мерен пипер, червен пипер и малко чубрица. Могат да се сложат и други подправки, но тези са по вкуса ми.
 Понякога добавят и сок от нарязан и изцеден лук.
 Солят се като се нанижат на шишчетата, непосредствено преди печенето. Слагането на лук, чушка или друго е въпрос на предпочитания.

 Ако се пекат на грил тиган, не искат нищо повече, но ако ще се пекат на скара, не е зле предварително самите шишчета (месото де) да се омазнят малко като се напръскат с олио.
 И един малък трик - когато се пекат на грил тигана, може да се покрие с капак и силата на котлона да се намали с 1/3. Обръщат се два-три пъти.
 За още по-голяма вкуснотия, когато се допичат от едната страна, от горе им може да се сложат тънки ивички кашкавал или някакво твърдо сирене.

 Резултатът  е винаги Дзверски вкусни и крехки шишчета.

събота, 8 април 2017 г.

Картофено пюре с коприва - полезно предложение


 Това определено не е рецепта, а просто един начин да се разнообрази вкусното и любимо картофено пюре и да се направи много полезно.
 Необходими са освен обичайните за картофено пюре продукти, още и коприва. Приблизително на кг картофи около 250 грама коприва.
 Картофеното пюре се прави по начина, по който всеки си го прави.
 Копривата се измива добре, попарва се с вряла вода за 10-а минути. Оцежда се добре, нарязва се на ситно и след това се пасира добре с пасатора.
 Пасираната коприва се смесва с картофеното пюре и това е. В случая, за разкош, е добавени малко изсиснато в топла вода натрошено кашу.
 Дзверска вкуснотия.

Рула от рибно филе (от сом)

 

Това е едно страхотно предястие или ястие, което се прави с минимум продукти при това доста лесно, въпреки че изглежда "засукано".

Необходими продукти: 
рибно филе - в случая от сом, но може и от всякаква друга риба стига филето да е добре почистено и да няма кости.
поширани яйца - на брой колкото са филетата
за овкусяването: сол и черен пипер; това не пречи да се добавят и други подправки
за пърженето: царевично брашно и олио
за един човек е достатъчно едно филе, е ако е по-ящен максимум две

Изпълнението е изключително лесно: 

Първо се подготвят пошираните яйца - как се правят по възможно най-лесния начин съм показвал вече.


Филетата се подготвят като се разцепват по дължина на по-тънки парчета, опиперяват се и се осоляват.


В тънкия край на филето се поставя едно поширано яйце и се навива на руло.


Навитото руло се "защипва" с клечка за зъби. По същия начин се подготвят и останалите рулца.
След приготвянето на всяко едно най-удачният начин е веднага да се овалят обилно в царевично брашно. Така се поема по-добре и може преди пърженето още веднъж да се овалят.
Може и да се овалят в обикновено брашно, сетне в яйце, галета и пак в яйце.
Просто предпочитам варианта само с царевичното брашно.


Пържат се в тясна касерола в повечко олио до хубаво зачервяване като силата на котлона е намалена с 1/3. Още по-удачно става като се пържат под капак.
Като се извадят се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.

 

Могат да се сервират върху зелена салата или с гарнитура по желание. Желателно е да са вече леко охладени.
И никакъв случай да не се забравя клечката за зъби - трябва да се извади преди сервирането. (Впрочем това е най-пипкавата част от цялото приготвяне).



Впрочем най-вкусни са когато добре са изстинали - тогава се режат на тънко и стават невероятно мезе към всякакво питие - особено водка.

В комбинация със скариди мезето вече е Дзверско и яко издържащо на питие.

П.П. Има и още един още по-лесен вариант за направия, при който не са необходими дълги и здрави парчета филе, а могат и по-късички. При това яйцето може да бъде и не цяло, а на парчета.



В единия край на парчето филе се слага резнатото на две яйце и просто се захлюпва с другия край. Дори не е необходимо да защипва с клечка за зъби.


Така подготвеният "сандвич" се овалва с царевичното брашно и се пържи по описания начин.
Вкусово не се различава, но не са толкова ефектни.
Най-важното е, че всичко се прави  много лесно.

Наздраве!