понеделник, 20 март 2017 г.

"Панирани" свински хапки - полезно предложение


 Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто едно полезно предложение как да се направят вкусни хапки от свинско и то много бързо и лесно.
 Подготовката отнема максимум 10-а минути, а сетне приготвянето също става много бързо.
 Нарочно няма да давам количества - това си зависи от човеците и колко ще се хапва.
 Свинското от бут (плешка, че даже и врат) се нарязва на произволни парчета - не много големи (все пак става дума за хапки) с дебелина около 0,5 до 1 см и всяко парче се начуква в дървеното чукче до леко изтъняване.
 Нарязаното и начукано месо се прехвърля в купа - овкусява се с черен и червен пипер, малко кимион, риган и т.н. Чуква му се едно яйце и всичко много добре се омесва. Ако месото е повече - около кг, носи дори 2-3 яйца.
 Слагането на лъжица-две горчица е опция, но за мен дава по-добър резултат.
 Така подготвено месото може да престои от час до 24 часа в хладилника. Колкото повече, толкова по-добре. Впрочем до 3 дни издържа спокойно.
 Преди да се пристъпи към пърженето, му се слагат 1-2 с.л. брашно, в която е добавена малко сол. Брашното може да се замени с нишесте, тогава резултатът е още по-добър.
 Пържат се в малко мазнина на силно загрят тиган до хубаво зачервяване.


 Стават разкошни - месото е крехко и вкусно. 
 Подходящи като мезе и за хапване. Вървят си със салата, с картофено пюре.
 Па и издържат на пиене.

 С пилешко месо стават още по-бързо - трябва му само 15-20 минути престой и хапките са готови за тигана.

 П.П. Вместо да се пържат, могат да се запекат за кратко (10-а-15 мин.) върху хартия във фурната на вентилатор на 180С. Даже е и здравословно.
 Наздраве!

събота, 18 март 2017 г.

Домашен пилешки пастет с гъша мас


 Този път няма да навлизам в подробности какво представлява и "най-здравословният" купешки пастет, няма и да обяснявам колко е вкусен самият пастет. Само ще маркирам, че в къщи готов пастет не се купува, а обикновено се прави ...
  Мисля си, че доста хора си правят домашен пастет и го предпочитат пред онзи от магазина и няма какъв принос да дам с нашия домашен пастет. Но в последно време взех да го правя доста по-различно и това е поводът да споделя моя начин за Дзверски вкусен домашен пастет - още повече, че моят винаги е и с месце, а не е само от дроб.
  Необходими са: 1 цяло пилешко бутче (около 300 гр.), 1/2 пилешки гърди (също 250-300 грама), 500 грама пилешки дробчета; 1 една голяма обелена глава лук, 2-3 моркова, 2-3 скилидки чесън; 
за овкусяването: 1/2 ч.л. индийско орехче, 1/4 ч.л. кимион, 10-12 зрънца черен пипер, сол на вкус. 1-2 листчета дафинов лист, 2-3 с.л. соев сос; поне 200 гр. гъша мас и 100 грама масло.
  Изпълнението не е трудно, но отнема време, защото минава през 2-3 етапа.
  Месото - бутче и гърди, се слагат в тенджерка с малко вода колкото да ги покрива), сол, черен пипер, обелените глава лук, скилидките чесън и морковите. Добавят се 2-3 листчета дафинов лист, 1 карамфилче, 3-4 зрънца бахар (може и без тях) и се вари на бавен огън до пълна готовност на месото - демек да започне само да се отделя от костите.
 В това време дробчетата се почистват, накисват за 20-30 мин. в малко вода с оцет. След това се подсушават и заливат със соевия сос - 2-3 с.л. При тях се слагат и зрънцата черен пипер (в случая са повече, защото го предпочитаме с доста повечко). Докато месото се вари и се извършват останалите процедури с него, да си седят така дробчетата и да си се овкусяват.


 В това време добре свареното месо, се прецежда (бульона не се изхвърля, част от него ще потрябва евентуално, а другата ще влезе в употреба за супа, ориз и т.н.), изчаква се да изстине и се накъсва на парченца.


   Като изстине добре, се прехвърля в блендера заедно с лука, чесъна и морковите, и евентуално с малко (2-3 с.л. от бульона) се пасира до кашообразно състояние.


Докато се извършват тези процедури, в тигана се загряват 200-те грама гъша мас и се пущат пилешките дробчета заедно със зрънцата черен пипер. Оставят се да се задушават на среден котлон.
След 15-а минути се добавя и вече пасираното месо.


Разбърква се добре, слагат се подправките - индийско орехче и кимион. (по желание носи и други подправки, но за мене тези са класическите и не е необходимо да се слага друго). Дробчетата са овкусени от соевия сос и не е необходимо добавянето на сол. (все пак въпрос на вкус, нали при приготвянето се опитва на вкус).


 Сместа се разбърква и се вари на среден огън за около 15-а минути - докато започне добре да се сгъстява. Маха се от огъня и се оставя да изстине. Дробчетата са си останали цели, но това не е проблем.
 Изстиналата смес на части се слага в купата на пасатора заедно с омекналото масло (за това количество общо 100 грама) и се пасира до желана консистенция.


Купата на пасатора е достатъчно голяма да поеме цялото количество. Ние го предпочитаме по фин и затова се пасира малко повечко. При пасирането зрънцата черен пипер се разбиват и остават на парченца. Така е по-вкусно.


Готовият пастет се прехвърля в бурканчета.
От това количество се получи почти 1 кг пастет - 900 грама в бурканите и 100 грама в купичка - за проба.


Така приготвеният пастет се слага в хладилника - нека да престои поне 24 часа. Стяга се и става разкошен.


Консистенцията е плътна, но лесно се маже на филийка, а за вкуса да не говорим....


Върху препечената филийка е направо Дзверски вкусен.
От гъшата мас пастетът е придобил съвсем друг вкус и направо си прилича на гъши пастет. 
Идеалният вариант е, ако вместо гърди се добави патешко месо, но в случая нямах такова.
И на последно място - в този вариант може да издържи в хладилника около една седмица.
При положение, че няма да се хапне за кратко време, е добре да се сложи в подходящи кутийки и да се съхранява във фризера. Вади се, размразява се - все едно, че е приготвен буквално преди минутки ... Не губи от всусовите си качества. 
Не съветвам за варианта - стерилизиране на бурканчетата, защото гъшата мас и маслото могат да се разслоят и няма да е същото.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве!

неделя, 12 март 2017 г.

Поширани яйца - полезно предложение


Това не е рецепта, а хитър трик за не особено сръчните. Сигурно няма човек, който да не знае как се правят пошираните яйца - тенджера, вода, сол, оцет, решетъчна лъжица и т.н.
Да, ама не ... както казваше един виден журналист.
Пробвал съм страшно много пъти и винаги резултатът е бил плачевен, па много ги обичам. Затова още преди много години се "изхитрих" и ги слагах в найлонови торбички.
Сега, в по-модерните време, ползвам стреч фолио.


Изрязва се достатъчно голямо парче от фолиото, слага се в купичка и вътре внимателно се чуква едно яйце. Обикновено се слага по една щипка сол и черен пипер.


Сетне се връзва и става една елегантна торбичка.


В касеролка се налива вода, торбичките с яйцата се нареждат покрай стената и за да не бягат, се затискат с капака на касеролата.
Варят се до готовност и твърдост, каквато се иска.

Впрочем, този метод е много удачен, защото към яйцето могат да се добавят разни зелентии, ситно нарязани зеленчуци, кубчета кашкавал или шунка. Вариации много, а резултатът и изумителен.

Не е нещо особено, сигурно много хора ги правят така, но все пак реших да споделя ...