четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Перфектните свински ребра


Това просто е един начин да се направят перфектните и най-вкусни свински ребра.
Необходими са:
 свински ребра - желаното количество, в случая за 2 порции - 500 грама.
 поне 2 с.л. мас (ползвам гъша)
 подправки - 1 ч.л. сол, 1-2 даф. листа, 1 гл. цяла чесън, зърна черен пипер, 1 карамфилче, 1 глава лук
Изпълнението е простичко:

Ребрата се нарязват покрай костта и се слагат в тенджера (най-добре под налягане, или пък в мултитенджерата), заливат се с вода колкото да ги покрие и се слагат всички подправки.





Варят се почти до пълна готовност.
В тенджерата под налягане им стигат 20-а минути.




В подходящ тиган се загрява маста, пущат се две три скилидки чесън, слагат се ребрата и се заливат с малко от бульона от варенето- почти да ги покрие.
Оставят се така на силен котлон - да си къкрят и да се изпари течността.

В момента, в който се изпари течността, ребрата започват да се пържат в останалата мазнина.
Пържат от двете страни буквално за по 2-3 минути - колкото да сменят цвета си и получат червено-кафяв загар.
Поднасят се с гарнитура по желание - в случая: карамелизирани моркови и червено цвекло и джинджифилова паста.

Просто перфектни - крехки, сочни и дзверски вкусни!

П.П. След "заваряването" могат леко да се омазнят и да се пекнат на скарата. Стават още по по най ....

Наздраве!

сряда, 22 февруари 2017 г.

Самоделна домашна сушилня за колбаси


От ноември до сега бе сравнително спокойно за домашно приготвяните ми колбаси - достатъчно хладно (дори и студено), достатъчно провертиво, за да съхнат на остъклената тераса на теферич.
Само че взе да се затопля и ме обхванаха едни притеснения ... 
Варианта за сушене на суджуци, луканки, филета и т.н. в хладилника си остава. Само че ми се струва доста бавен и понякога ми липсва търпение да ги чакам.
Варианта със сушилнята за плодове не е най-подходящ, защото (поне моята) има минимална температура, която поддържа от 30С и от там нагоре. Стават, ама ... нещо като печени на слаба температура, а не като изсушени.
Та доста се замислих, почетох и т.н. 
Като се има предвид, че мерак имам, а техническа грамотност хич, предпочетох един простичък вариант, който ще споделя ...
Целта ми беше да получа някакво уредче, което да ми върши комбинирана работа, като имам предвид, че температурата за сушене може да бъде до 20С. Това значи, че и в топлото лято през деня ще бъдат в хладилника, а вечер - в уредчето на обдухване.
Нямах подръчни материали, та се наложи да купя една голяма пластмасова кутия:


Водеше се кутия за дрехи и струваше цели 9,00 лв.
Проблем се оказа вентилатора: Опциите бяха много - с вентилаторче от компютър, но то иска адаптор (де да го търся); вентилатор за баня с датчик за влажност и температура (оказа се адски скъп) и се спрях на най-обикновен и евтин вентилатор за баня - 12,90 лв.
Имах разни идеи за реостат, датчици и т.н., но всичко се оказа много сложно за моя технически гении.
От там нататък се оказа лесно:


Очертах тялото на вентилатора върху кутията и го изрязох с остър нож.


От изрязаното личи, че не съм в "клуба на сръчните ръце", но това е без значение.
Тъй като стената на кутията се оказа тъничка, с размерите на вентилатора изрязох един дебел и твърд картон, на който направих същия отвор.

Закрепването на вентилатора с четири болта не се оказа трудно- просто трябваше точно да пробия дупките им в картона и кутията. Свързах и кабела, което не беше не трудно.


Следващата стъпка бе да се направят по пет дупки от всяка страна и да се сложат напречните пръчки, в чиято раля влезнаха пет яки метални шиша за печене на месо.
И цялата насрещна стена на кутията - срещу вентилатора, добре да бъде надупчена, за да може да излиза въздуха.


В крайна сметка самоделното съоръжение е готово.

Стана направо красавец. И поради липса на готова продукция за сушене, само в името на експеримента, му бухнах една единствена петалка за проба. Разбира се отгоре се слага капака на кутията и трябва с нещо леко да се притисне.


За 12 часа направо промени цвета й.
Вентилатора вкарва в кутията много въздух - на опаковката пишеше, че е с капацитет 100 куб.м. на час. Няма опасност да вкарва боклуци, тъй като има нещо като мрежа.
На първа проба прецених, че не е необходимо вентилаторът да работи нон стоп 24 часа.
Затова взех и ей този прекъсвач, който е за 24 часа и може да се наглася на всеки 15 минути: по 15 минути работа и толкова почивка. Струва ми се, че дори режима 15 минути работа и 30 минути почивка като за начало ще бъде експериментален.


Така сушилката вече е готова. Излезе ми малко по-малко от 30 лева и ми отне цели два часа да я направя като се има предвид, че точно за това не съм от най-сръчните. Не е като да разфасоваш едно агне, което го умея...
Тези дни ще подготвя продукция за сушене и ще пиша повече и допълнително.
На този етап с моята техническа грамотност и сръчност - толкова.
Приемам всякакви предложения за подобряване на самоделното ми изделие.

П.П. Не се стърпях и я понапълних сушилнята с различни неща:



През следващите дни ще ползвам различни режими на работа на вентилатора и ще отчета резултатите.

П.П. 28.12.2018 год. Крайни изводи:

Миналата година - цялата 2017 год. и в началото на 2018 год. самоделката ми вършеше перфектна работа.
Сега вече е в историята и ще правя нова.
Но преди това да отчета резултатите:

Най-удачен е вентилатор от компютър, който е слабичък и може да работи постоянно.
С моя вентилатор - дава много добър резултат, но при режим работа 15 минути и час почивка.

И най-важното: кутията от пластмаса не е най-удачна.
Защо ли?
Ами много просто - това лято забравих кутията на терасата и като реших да я ползвам преди месец и нещо, пластмасата се разцепи.
Изводът е ясен : трябва да се направи от дърво, шпертплат или нещо подобно, което е значително по-трайно.
Може да се направи изцяло като дървена рамка, стените да са от метална тънка мрежа и само където се монтира вентилаторчето - да е плътна стена.

Толкова с пластмасите. Вероятно, ако си беше стояла в къщи, щеше да издържи и тази година, но ...

Та който реши да пробва, нека има предвид и това.

понеделник, 20 февруари 2017 г.

Кюфтета в було


Няма да се разпростирам за кюфтетата в було - всички знаем колко са вкусни на скара, на грил тиган или просто запечени в тиган.
Не се наемам и да споря доколко са типично наши български, защото се срещат доста често в Балканската кухня. В Турция ги има и са известни като шефталъ кебап - правят се от телешко или агнешко (или смес) и са в агнешко було. Хапвал съм ги в различни варианти - на жар са превъзходни. Доколкото знам и в Кипър ги има с подобно име - шефталья или шефталя, като се правят от свинско с агнешка лой.
В детството ми, когато се колеха агнета (па и овце), а и прасета, булото не се хвърляше, а се пазеше за дроб сърма или за точно за такива кюфтета - от свинско и то по-мазничко.
И така за направията са необходими:
примерно един кг кайма - предпочитам свинска с телешко (70:30 %), но с по-тлъсто свинско - от гърдите - по едро смляна;
за подправяне - сол, черен пипер и кимион, ронена чубрица, количества на собствен вкус
по желание - малко лютив пипер
Подправките са тези, които аз слагам, но това не означава, че не могат да се добавят и други - въпрос на вкус.
Разбира се и було (агнешко или свинско) - трудно се намира, но в кварталните месарници може да се намери. В големите магазини - хипермаркети, не съм виждал подобно да се продава. Винаги като намеря такова, купувам в повечко - да има във фризера - все ще потрябва я...
Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и се оставя да престои известно време да си поеме вкусовете.
В това време булото се накисва в малко вода с лимонов сок (придава съвсем друг вкус и не препоръчвам оцет - пред него е по-добре само в хладка вода).
Изкиснатото було се нарязва на квадрати с размери 10Х10 см или по желание. От големината им ще зависи и големината на кюфтета.


Във всяка було се слага по шепа кайма и се сгъва като плик. Мястото, където се събира булото, се оставя отдолу. Тези на снимката са пикантни - след оформянето са поръсени доста добре с лютив пипер.
Няма проблем и да се оформят като кебапчета или като рулца...


Могат да се пекат на скарата, на грила. Тези са запечено-запържени на силно загрят тиган без мазнина. Винаги първо се поставят върху страната, където е събрано булото. 
Стават много бързо - буквално са готови, щом булото промени цвета си.
Страхотни вкусни, ароматни и сочни - особено ако са в агнешко було (като в случая).

П.П. И нещо като много полезен съвет:
Просто този път се бях поувлякъл и понапекох повече отколкото могат да изядат двама човека.
И на другия ден ги подобрих:


Бидоха резнати на две и сложено парче кашкавал. Сетне затворени и претоплени.


Станаха невероятно вкусни.
Затова следващия път, още като ги правя при оформянето на кюфтето ще сложа парчето кашкавал (или някакво твърдо сирене) и тогава ще увивам в булото.
И именно този начин препоръчвам за направия, защото стават по-вкусни. 
Може би именно този малък трик и ме подтикна да пусна тази публикацийка, която носи белезите на полезно предложение.
Наздраве!!!