неделя, 12 февруари 2017 г.

Червено картофено пюре - полезно предложение


Просто една полезна идейка как да се разнообрази стандартното и любимо на всички картофено пюре.
Заедно с картофите (1 кг) се сваряват една глава червено цвекло и два моркова.
Най-добре става, когато всички продукти са обелени и нарязани - картофите на две, а цвеклото и морковите на ситно. Варят се в леко подсолена вода, която е колкото да ги покрива.
От там нататък - намачкване, масло, подправяне - сол, черен пипер, индийско орехче - изобщо на който както му харесва.

петък, 10 февруари 2017 г.

Питки (за) - хамбургер


За пореден път показвам нещо, което в никакъв случай не е рецепта, а е просто полезно предложение (хитра идея), да се приготви нещо вкусно за хапване за закуска или пък да се направят сандвичи - бургери и т.н.
За направата на тези питки-хамбургери е необходимо тесто- домашно приготвено, за което вече доста съм писал, а също така и шунка, нарязана на ситни кубчета - примерно 20 % от теглото на тестото (на 500 грама тесто -100 грама шунка).
Нарочно няма да давам количества - всеки може да прецени какво количество тесто му трябва като знае, че за една питка отиват около 60 грама тесто.






В готовото тесто се слагат се слагат кубчетата тесто и добре се омесват.









Оставя се да втасва.
В това време фурната се включва на 180С да се загрява, а тавата се застила с хартия за печене.






С намазнени ръце се откъсват топчета малко по-големи от голямо яйце, оформят се на питки и се нареждат в тавата. Нека да се постоят така 20-а минути.
Намазват се с яйце или с прясно мляко с малко олио.




Могат леко да се цепнат отгоре и поръсят с брашно.

Въпрос на предпочитание.






Пекат се около 30-а минути до хубаво зачервяване.

Сетне се вадят от тавата, напръскват с водичка и завиват с кърпа.

Нека да си починат 15-а минути така.



Питката-хамбургер е готова. Може да бъде резната и напълнена с какво ли не.
Но и така е страшно вкусна.
Освен шунка може да се добавят и други любими неща - кашкавал, сирене и т.н.
Невероятно вкусни стават!
Приятно хапване!

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Бърза и лесна зимна супа с месо

 

Отчитам го като грешка, но не съм от големите почитатели на супите - все ми се е струвало, че са много трудоемки и отнемат време.
Е, сега с ползването на мултикукъра взе да ми се променя мнението. Стават изключително бързо и лесно всички видове супи и все по-често се правят.
Този път бях купил 1 кг от нар. "свинско рагу" - демек кокъли с малко месце, за цели 1,80 лв. Бидоха сварени до окапване на месото в мултито с добавка само на малко сол.
Сетне и обезкостени - получиха се около 400 грама сварено месо и почти 2 литра бульон.
Може да се направят доста неща от тези изходни продукти, но реших, че след като е зима, най-добре е супа.
Половината от бульона и от месото бяха отделени и замразени за употреба друг път - с тях следващата супа ще е готова буквално само за 10 минути.
За сготвянето на супата са необходими 2 главички лук (обелени и нарязани на ситно), 1 голям картоф - също обелен и нарязан на ситно, 2-3 моркова - по същия начин и шепичка макарони, както и 1-2 с.л. сушени зеленчуци.




Всички продукти се слагат в купата на кукъра и се включва на режим варене - при моя е 10 минутки програмата. Това време им достатъчно.
Получава се вкусна и ароматна супа.
Най-важното е, че става много бързо...