сряда, 28 декември 2016 г.

Пухкав омлет Ники



С омлет няма да изненадам никого - дори и най-неумеещият може да запържи едни яйца и да ги нарече омлет.
Само че този не е такъв.
За 1-2 порции са необходими три студени яйца, сол и черен пипер на вкус, както и малка бучка масло.
Изпълнението е сравнително лесно, но резултатът е потресающ.
Яйцата е белтъците се разделят. 



В суха стъклена купа с телена бъркалка или пък с бъркалката на пасатора белтъците се разбиват до втвърдяване - да станат на пухкав сняг. В това време и фурната се загрява на 170С с вентилатор.









Жълтъците също се разбиват и внимателно с шпатула се смесват с разбитите белтъци.















Тиганът се загрява силно, пуща се бучката масло и яйчената смес се сипва в него.











 Разстила в него и леко заравнява. Необходимо е да престои така на котлона 3-4 минути и тиганът се прехвърля веднага в силно загрятата фурна. 















Пече се буквално 4-5-7 минути (зависи от фурната) - до зачервяване. В момента на печенето се вижда бухва и буквално напира да излезе навън.









Вади се като се прехвърля в подходяща чиния за сервиране. 
Ллеко се поръсва със сол и черен пипер и се сгъва на две.










Сервира се топъл. При изстиването леко се свива, но това не е фатално.
Украсяването е въпрос на вкус, но в случая нямаше кой да го чака.
Биде само нарязан и за секунди стана "история". (добре че телефона ми беше в ръката 😋)
Невероятно пухкав омлет натюр.





П.П. Пожелание могат да му се сложат разни добавки - сирене, кашкавал, кубчета шунка и т.н.
П.П. Следващия път ще опитам с 1 ч.л. брашно и щипка сода, разбити с жълтъците. Все си мисля, че няма да отрази на вкуса, а ще запази повече бухналия вид.

вторник, 20 декември 2016 г.

Сушени патешки гърди (магре) - друг вид



























 Харесвам патешките гърди. Правил съм кайзеровано патешко магре, но тези са изпълнени по друг начин и съм доволен от резултата.
 Често съм споменавал, че обичам различни ястия от тях и че са много по-вкусни от пилешкото месо, а откак ги открих в кварталния магазин по 6,50 лв/килото, като си присетя, минавам купувам и правя нещо.
 Понеже сега му е сезона на вкуснотийките, реших да направя просто сушени патешки гърди - по възможно най-лесния начин.
 Необходими са патешки гърди, едра морска сол и захар (за предпочитане е кафява или фруктова), по пет 6 зрънца черен пипер, бахар и хвойна. Сетне за овалването - червен пипер, чубрица и розмарин.
 Понеже правя по два броя - по толкова ги продават, количествата ще ги посочвам за тях, но всеки може да си се съобразява със своя вкус.





 Парчетата гърди се подсушават и с остър нож се оформят в подходящ вид като се почистват ципи и др.п. неща.










Като се оформят и почистят, от другата страна съвсем леко се цепват - не като мене, ама ножът бе като бръснач - па и нали не си знам силата.











В хаванче се слагат зърната черен пипер, бахар и хвойна. Е намерих само две бучки кафява захар.

Всичко се натрошава добре.












Смесват се 100-а грама едра морска сол с 50 грама обикновена захар и натрошените подправки. 










В "бойната купа" с капак (често я ползвам за тази цел) се насипва малко от сместа, слагат се парчетата гърди и обилно се поръсват с остатъка.

Кутията се затваря и заминава за два дни в хладилника.






След двата дни (демек горе долу 48 часа), парчетата гърди се почистват от солта.
Оставят се накиснат за около час в студена вода.
 Солената течност се прецежда и се запазват останките от черния пипер, хвойната. Макар и да отдали от себе си, все още имат вкус и аромат.





Смесват се 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица и 1/2 ч.л. натрошен розмарин заедно с отделените зрънца и с ръка хубаво се втриват в гърдите.
 Нарочно не отделих част от мазнината - тлъстинката се оказа страшно вкусна.











В единият им край се забива кукичка и висват на терасата да си се ветролеят и да съхнат.

Това нещо стана на 11.12.















На 18.12., точно една седмица по-късно са загубили около 35 % от теглото си.

Дори е можело да бъдат прибрани ден по-рано.







 
Бидоха резнати, опитани, одобрени.

Парче отделено за винцето за вечерта. 

Този път не слагах витамин С при солта и предпочетох в сместа за овалването да има червен пипер, а не нещо друго.
Но подправките могат да бъда розмарин и мащерка или риган и чубрица.



Естествено едното парче, бе старателно вакумирано и прибрано.

Другото ще си отиде с едно хубаво червено винце.

Малко усилия и малко търпение - това е.











Истинско и дзверски вкусно мезе.

Наздраве! 

понеделник, 19 декември 2016 г.

Гъши дроб варен в буркан



























За пореден път показвам нещо, което не е рецепта, а е начин да се приготви нещо вкусно.
По обясними причини няма да давам количества. В къщи доста често се приготвя гъши (или патешки) дроб по различни начини. Почти всеки път се налага да се оформят парчетата дроб, за да придобият "по-благоприличен" вид. В този процес се правят изрезки, отделят се парченца и т.н. Да се изхвърлят е грехота... Па и няма много начини как да се приготвят. Доста пъти се отделят по 50-а грама ... Е такива изрезки и парченца ги събирам в плик и си се трупат във фризера докато направят едно прилично количество.
От такива изрезки съм правил крем от гъши дроб, става много хубав, но сега му се прииска да направя нещо дето да запази естествения вкус на дроба.
Та да си дойдем на думата - изрезките от гъши дроб се размразяват и добре изкисват в студена вода. Как да се обработи гъшият (патешки) дроб вече съм писал и няма да се повтарям.


В подходяща купа се нарязват на произволни парченца изрезките от дроба, осоляват се (на вкус), добавя им се малко бял пипер (при липса на такъв ползвах черен млян). Слагат се и 1-2 с.л. коняк или бърбън.
На снимката са последните парчета, при които съм добавил ситно нарязани сини сливи - поради липса на стафиди.






Получената смес се пълни в бурканчета от  лютеница или каквито има - с обем около 300 мл.














В случая се напълниха 4 броя.
Капачките се стягат и заминават в тенджера върху решетка и с вода колкото да ги покрива.
От момента на завиране на водата се варят 15-20 минути. Напълно са им достатъчно.
След това се вадят и оставят да се охладят.




Тука са охладени преди да заминат за хладилника.
В този им вид в хладилника могат да издържат няколко месеца.
В интерес на истината в къщи свършват доста бързо, но 3 месеца издържат със сигурност. 




 


 Това е "специалното" бурканче - със сини сливи.
 Вместо сини сливи могат да се сложат стафиди, боровинки, корички от портокал ...

 Все пак въпрос на вкус, но лично на мен ми харесва чистият вкус на гъшия дроб със съвсем лек аромат на хубав алкохол... 




На препечена филийка, като добавка към питието и т.н.

И най-важното - лесно за изпълнение дзверски вкусно мезе.

П.П. Не съм го кръстил подходящо - само за начина на правени, но се получава разкошен - късчета дроб в собствен сос.

Наздраве!