понеделник, 19 декември 2016 г.

Гъши дроб варен в буркан



























За пореден път показвам нещо, което не е рецепта, а е начин да се приготви нещо вкусно.
По обясними причини няма да давам количества. В къщи доста често се приготвя гъши (или патешки) дроб по различни начини. Почти всеки път се налага да се оформят парчетата дроб, за да придобият "по-благоприличен" вид. В този процес се правят изрезки, отделят се парченца и т.н. Да се изхвърлят е грехота... Па и няма много начини как да се приготвят. Доста пъти се отделят по 50-а грама ... Е такива изрезки и парченца ги събирам в плик и си се трупат във фризера докато направят едно прилично количество.
От такива изрезки съм правил крем от гъши дроб, става много хубав, но сега му се прииска да направя нещо дето да запази естествения вкус на дроба.
Та да си дойдем на думата - изрезките от гъши дроб се размразяват и добре изкисват в студена вода. Как да се обработи гъшият (патешки) дроб вече съм писал и няма да се повтарям.


В подходяща купа се нарязват на произволни парченца изрезките от дроба, осоляват се (на вкус), добавя им се малко бял пипер (при липса на такъв ползвах черен млян). Слагат се и 1-2 с.л. коняк или бърбън.
На снимката са последните парчета, при които съм добавил ситно нарязани сини сливи - поради липса на стафиди.






Получената смес се пълни в бурканчета от  лютеница или каквито има - с обем около 300 мл.














В случая се напълниха 4 броя.
Капачките се стягат и заминават в тенджера върху решетка и с вода колкото да ги покрива.
От момента на завиране на водата се варят 15-20 минути. Напълно са им достатъчно.
След това се вадят и оставят да се охладят.




Тука са охладени преди да заминат за хладилника.
В този им вид в хладилника могат да издържат няколко месеца.
В интерес на истината в къщи свършват доста бързо, но 3 месеца издържат със сигурност. 




 


 Това е "специалното" бурканче - със сини сливи.
 Вместо сини сливи могат да се сложат стафиди, боровинки, корички от портокал ...

 Все пак въпрос на вкус, но лично на мен ми харесва чистият вкус на гъшия дроб със съвсем лек аромат на хубав алкохол... 




На препечена филийка, като добавка към питието и т.н.

И най-важното - лесно за изпълнение дзверски вкусно мезе.

П.П. Не съм го кръстил подходящо - само за начина на правени, но се получава разкошен - късчета дроб в собствен сос.

Наздраве!

Най-лесната баница


























По-скоро това е най-мързеливата и лесна баница, която съм правил.
При това се появи съвсем случайно. Бях си наумил да правя баница, но като като извадих корите от пакета бях шокиран - изсъхнали и ронливи. Погледнах - на 10-я ден от датата производство, но явно пакетът е имал дупки. Няма да ги изхвърлям я - просто смених начина на направията.
Необходими продукти като за баница - един пакет кори, 4 големи яйца, 1 кофичка кисело мляко, 250 грама сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 30-а грама масло на рязано на ситно, 1 с.л. брашно и 1 к.ч. прясно мляко.
Изпълнението направо няма какво да се описва:



В голяма купа се слага сиренето, чукват се при него яйцата и с вилица сиренето се натрошава произволно.
Сипва се киселото мляко като в него се загася содата, слагат се брашното и прясното мляко и всичко се разбърква добре пак с вилицата.






Получава се нещо ей такова....

















В тази смес се пущат натрошените парчета кори за баница.






Разбъркват се с вилицата...













Тавичка с незалепващо покритие леко се намаслява и в нея направо на части се пресипва нашата баница.

Тук таме се напъхват парченцата масло.







И заминава да се пече във фурната на 180 С, която е загрявала докато баницата се "забърква".






 





След 45-50 минути нашата баница е готова - добре зачервена.


Оставя се малко да си почине и се прехвърля върху решетка и завива с кърпа буквално за 10-а минутки.





Сервира се върху дъска и се нарязва направо с ножчето за пица (онова дет е кат колелце). Като ще е мързелива и рязането да е такова...







Получи се страхотна баница - пухкава и вкусна.

И най-важното - цялото й "подреждане" отне буквално 7 минути ...

Може да се направи и с дебели кори - от тези на сач. Тогава става още по-хубава.

Бързо, лесно и вкусно!

П.П. 7.12.2018 год.: Вместо в голяма тава, може да се направи и малки съдинки и направо да станат индивидуални банички. Или да се опече на тиган, както ги прави Пеп4о. Идеята за тигана я заимствам от нея.

събота, 17 декември 2016 г.

Маринован чернокоп


























Очевидно, наистина тази есен е имало доста чернокоп, защото дори и в рибното магазинче при нас имаше такъв. Понакупих се - за пържене, за печене на скарата (най ми харесва така), но и доста поизостана. За проба реших да направя маринован.
Правих го доста по-различен начин, получи се страхотен резултат и затова го споделям:
Необходими са чернокоп, морска сол, захар, оцет (ползвах ябълков - с по-мек вкус е); зърна черен пипер, морков, лук и копър, зехтин.  Количествата зависят от количеството на рибките. Важен е принципът.
Изпълнението е лесно:

Рибоците се почистват, измиват се добре. 
Слагат се в съдина, в която има вода, леко подсолена и с добавка на 2-3 с.л. оцет.
Нека престоят така поне два часа.
След това добре се подсушават.
Солта и захарта се смесват - на 3 с.л. сол - 1 с.л. захар.
Коремчетата се пълнят с тази смес и рибките се поставят в съдина с нея и затрупват.
 
Нека да престоят в солената смес поне 12 часа. Достатъчни са им толкова.
Знам, че по принцип захар не се слага при солене на риба, но се оказа, че доста променя вкуса и резултатът е по-добър.
След соленето рибата се изкисва за около 30-а мин. в студена вода с добавката на 2-3 с.л. оцет.
Подсушават се с кухненска хартия. 


Вземат се подходящи бурканчета, на дъното им се слага малко черен пипер, лук, нарязан на полукръгчета. Рибките се филетират и внимателно се нареждат в бурканчето като тук таме се слага морковче, малко копър, лук. Може и ситно нарязана скилидка (но аз не харесвам и не слагам).


 

 Когато бурканът се напълни, се налива зехтин почти догоре. Сетне зехтинът се излива в тиган, тенджерка и се загрява добре (но не до максимум). При загряването може да му се пусне едно дафиново листче.
Изчаква се малко да изстине и рибките са заливат с него. По този начин количеството на зехтина е точно. 
Затваря се с капачката добре и като изстине заминава в хладилника.



След третия - четвъртия ден може да се напада.

Невероятно, просто дзверски крехък и вкусен рибок.

Върви се страхотно с водка. Па и с друго питие.