събота, 12 ноември 2016 г.

Паниран телешки мозък


























Нещо невероятно - паниран телешки мозък. 
Дзверска вкуснотия.
Субпродуктите у нас в последно време са адски пренебрегвани, а те са наистина Дзверски вкусни. Явно си забравяме старата българска традиция, че нищо от "животинчето" не се изхвърля и всичко става за хапване и се подвеждаме по разни евроидеи, че били много вредни. 
Затова няма да обяснявам колко полезни вещества се съдържат в тях, а ще разкажа как правя любимия си телешки мозък ...
Необходими са ни един телешки мозък - около 500-600 грама (толкова е), за панировката: 1 ч.л. куркума, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сода, 2 яйца, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 ч.л. лютив червен пипер - чили (може и без него), 2-3 капки лимонов сос и много мазнина за пържене.

Изпълнението е лесничко.


 Най-важното е мозъкът да се почисти от останалата в него кръв:
 Измива се добре.Накисва се за час в студена (почти ледена) вода. 
 После се нарязва на естествените си три части и отново се накисва в студена вода вече с добавката на 1 с.л. оцет или лимонов сок - пак за около час.




След това се нарязва на филийки и отново се изкисва в студена вода, пак до час, но във водата се слага и поне 1 ч.л. сол.
Готови са като побелеят добре и се подсушават с домакинска хартия до хубаво изсъхване.
 



 
В купа се разбиват всички продукти за панировката като при необходимост се разрежда с малко водичка. Не препоръчвам бульон или бира, защото ще отнемат от натуралния вкус на мозъчето.
Гъстота се регулира по желание - по гъсто - с по-дебела панировка, по редичко - по-малко панировка (предпочитам точно такава).


Нарязаните парчета се прехвърлят в купата с панировката, омесват се добре и нека така да постоят известно време - поне 30-а минути. Така мозъка ще се овкуси допълнително.
Куркумата в панировката да не смущава никого - не променя вкуса, а само цвета към красиво жълто при пърженето.





Парчетата се пържат в силно загрята мазнина, която да е поне два пръста в касеролата - както се казва "да плуват" спокойно в съдинката.

Пърженето - до хубаво зачервяване.








Изпържените парчета се вадят върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.





 






 ето едно парченце в разрез - страхотно крехък и вкусен, обвит в хрупкава панировка....














 Как ще се сервира е въпрос на желание, по-важното е хубавото питие да е повечко.

 Дзверско мезе към питието!

 Наздраве! 




П.П. при цена 5 лв/кг, за цели почти 3,00 лв имаме страхотно мезе, с което и гостите могат да бъдат очаровани.

Табуле - арабска салата с булгур




























Често правя тази салата по мой си начин, но този път се доверих на рецептата на опаковката на булгура:


Необходими продукти
2/3 ч. ч. булгур, 3 големи връзки магданоз, 3-4 листа мента, 2 бр. малки домати, 1 връзка зелен лук (или една глава кромид), 1 бр. лимон, зехтин, сол.
Опция: 2-3 скилидки чесън, пресовани и 1/2 ч.л. млян черен пипер
Приготвяне: Булгурът се слага в купа и залива с вряла вода. След половин час водата се излива и отново вряла вода. Нека се кисне така поне 1-2 часа. Булгурът се прецежда през цедка и се оставя хубаво да се отече водата от него. 

 Магданозът, ментата и лука се нарязват на ситно. Вместо прясна мента може да се ползва сушена - около 1 ч.л. 
Доматите се режат, вадят се семенцата и сока и нарязват на ситно.
Всичко се смесва добре и заминава в пладилника за час - два.
Час преди сервирането се овкусява със солта, черния пипер, настърганата кора на лимона. След това лимонът се обелва и нарязва на ситно и добавя в салатата. Полива се със зехтина, разбърква се и пак след кратък престой в хладилника, салатата е готова за сервиране.

П.П. Ако се добави ситно нарязана печена червена чушка, направо ще си стане един вид арменска салата.

петък, 11 ноември 2016 г.

Сочна редена мусака



























Мусака? Какво толкова - всяко семейство си има собствен начин да си я приготвя. Харесва се на всеки - поне не познавам човек, който да не я обича, отрастваме с нея от детската градина ... В общи линии картофи, кайма и апетитна заливка - така си е, но има и различни начини на направия. Няма да навлизам в подробности колко вида мусаки има, колко народи претендират тя да е тяхна и т.н.
Като си споменахме, че отдавна не сме правили мусака, странно, но и двамата в къщи се сетихме почти за една и съща мусака от детството (т.е. почти от преди половин век) - редената домашна мусака.

Необходими продукти за 6 порции:
за мусаката:
поне 1 кг картофи, обелени и нарязани на филийки (шайби)
3-4 глави лук, нарязани на шайби
3-4 скилидки чесън
1-2 моркова нарязани на ситни кубчета
100 грама кашкавал
100 грама колбас (по желание)
500 грама кайма (мляно месо)
сол и черен пипер на вкус, риган около 1 ч.л.
3-4 с.л. брашно
около 1, 1 и половина ч.ч. прясно мляко или бульон
1 ч.ч. пасирани домати
мазнина за пържене (излишно е да казвам, че ползвам гъша мас и съвсем малко олио)
За заливката: 
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
щипка сол и черен пипер
1 ч.л. сода бикарбонат

Изпълнението не е трудно, но се цапат доста съдини:
Мазнината се загрява и в нея на партиди се запържват леко шайбите картофи. Вадят се и се слагат в отделна съдина.
След картофите се задушават  чесънчето и лука. Вадят се и се слагат в някаква купа.
Същото се прави и с нарязаните моркови.
Идва ред на каймата (моята е овкусена предварително и затова пропуснат да напиша, че за нея са необходими сол, черен пипер, кимион, млян кориандър). За да се разпадне добре, се прилага един малък трик: предварително се размива с няколко с.л. бульон...
Леко задушената кайма се вади с решетъчна лъжица и заминава в отделна съдина.
В остатъка от същата мазнина се задушават пасираните (настъргани) домати докато леко се сгъстят. И те заминават в друга съдина.
В тигана се загрява още малко малко мазнина, слага се брашното да се запържи докато леко промени цвета си и му се долива затопленото мляко - целта е да се получи нещо като сос бешамел. Внего се добавят и подправките - сол, черен пипер, риган. Готовият сос се разделя на две части - 2:1, като към по-малкото количество се добавят вече задушените домати и добре се обърква.
Кашкавалът и колбасът се нарязват на тънки парчета.
Май вече всичко е готово и идва ред на "сглобяването" на ястието. За целта ползвам тефлонова тавичка с диаметър 28 см и височина 6 см.


 С четка тавичката се намазва с идея мазнина.
 Сипва се малко от бешамела и се нарежда един ред от запържените картофи. Хубаво е леко да се застъпват. Отгоре се слага от каймата, посипва се тук таме с лука и морковчета.
 Отново ред картофи и т.н. като за накрая се оставя сместа с доматите.




   Редуват се продуктите - да се получат различни слоеве.
 За последен слой се оставят колбасчетата, ред картофи и резенчетата кашкавал.
 Залива се с остатъка от доматения сос и заминава да се пече в загрята на 180С фурна.
  Като се има предвид, че всичко е почти готово предварително, за около 45 минути в нашата фурна е готово.
Докато се пече, се подготвя и заливката.
В киселото мляко се слага содата и капка оцет (или лимонов) сок и се разбива. След няколко минути млякото "шупва". Яйцата се разбиват и смесват с млякото и всичко това се излива върху брашното (и солта).
Най-добре е да се разбие с телената бъркалка за яйца.
С тази смес се залива мусаката и се пече още 20-а минути - до хубаво зачервяване.

Е тука мога да допълня, че пека 10-а минути на вентилатор и че заливката така бухва, че те хваща страх да не прелее от тавата.  
 



 Изчаква се съвсем леко да изстине и се поднася направо с тавата на масата.
Който иска да си слага кисело мляко, чушки и т.н. 










В интерес на истината, топла не е много фотогенична.
Все не се прави за снимка, а на вкус е неустоима - сочна и ароматна. 



Е няма да "държи" форма и да се виждат добре слоевете.














Впрочем, когато добре изстине, и слоевете си личат, и при това не е загубила нищо от вкуса си.

По моя преценка, дори е по-вкусна...