петък, 22 юли 2016 г.

Картофена салата "Епопея"



























Обикновено не пиша за салати и рядко ги показвам. Салатите, дори и най-обикновената си имат толкова вариации, че просто ще си говорим до утре за едната само шопска салата.
Но тази е много идейна и може да се окаже просто базова за куп варианти и затова ще я споделя накратко.
Няма и да давам количества освен примерните конкретно в тази: 5-6 сварени, обелени и намачкани произволни картофа; 100-а грама натрошено сирене (краве, овче, каквото е налично); 3-4 сварени твърдо яйца и настъргани на едро ренде; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган, 2-3 с.л. овкусен зехтин (писал съм за него в От всякъде по нещо), 1-2 с.л. ябълков оцет.



 Всички продукти се смесват в една купа без червения пипер, с който се наръсва салата накрая.

  Така смесената салата се слага в хладилника - нека си престои на хладко поне час.

 Страхотна!

 Да не казвам, че е адски издържелива на пиене. Аз не мога толкова.


А защо салата "Епопея"? Ами защото количествата могат да се променят, може да се сложи майонеза, кубчета колбас, нарязана кисела краставичка, каперси и каквото има още .... да не изброявам, че наистина ще стане цяла Епопея...

сряда, 20 юли 2016 г.

Пуешко в чушка и в саханче

Това изобщо не е рецепта, а е просто начин да се оползотвори останалото от вчера месце - да му се вдъхне нов живот и да се приготви нещо вкусно отново.
Затова няма и да давам количества, то от описанието ще стане ясно какво е необходимо. А и изобщо не е необходимо да бъде пуешко месото, а може и с каквото и да е друго.
Този път ми беше останало малко пуешка печена пържола (един брой) - па втори път не ни се ядеше в този й вид. За хвърляне и дума да не става - просто трябваше да приготвя нещо от нея. Мярнах червените чушки и се подсетих, че преди време правих кюфтета в чушки
Е защо да не направя пуешко в чушка?




 За двама две чушки са достатъчни. 
  С остър нож се разцепват по средата по дължина на две половинки, почистват се и се поставят в намазнено саханче.










Печената пуешка пържола се нарязва на ситни парченца.
Нарязват се на ситни кубчета 100-а грама кашкавал.
Настъргва се един домат и всичко се омесва.
Плънката е готова.
Не е необходимо допълнително овкусяване.







С лъжичка внимателно се пълнят чушките.
Докато се пълнят, фурната се загрява на 180 С.
 Отстрани се слагат по 1-2 лютиви чушлета.

И заминават да се пекат - необходими са им максимум 15-а минутки. 








След тези 15-а минути се вадят, отгоре им се нареждат по 2-3 резенчета моцарела (ако няма, тънко нарязано кашкавалче) и се връщат във фурната за кратко - докато се разтопи моцарелата.






  Докато ястието се запича, на бърза ръка се спрва едно бешамелово-чесното сосче - което ще рече, че първо се запърват 2-3 ситно нарязани скилидки чесън и сетне се процедира както обичайно се прави бешамела.
 Сервират се със саханчетата или в чиния със салата и обилно поляти със соса.


П.П. Така хем се ополотворява изостаналото месо, хем може да се приготви с каквито продукти има, но резултатът е невероятен - дзверска вкуснотия, която си върви с питието.



 

вторник, 19 юли 2016 г.

Домашен сладолед с две съставки

  
Признавам си без бой изобщо, ама изобщо не съм фен на сладките неща, пък за сладоледите да не говорим. Дори и в детството си много рядко ми е теквало да хапна сладолед - предпочитах да икономисам стотинките си за някоя книга.... 

 Някакво ей такова предубеждение към продавания ни сладолед... Преди години бях чел какви съставки има в него, колко са вредни и бях до там.
 Направих си труда да снимам вчера един такъв и се вижда какво има има в него. Уж не са вредни, но много се съмнявам колко са полезни съставките...
 Па и производителят е сбъркал температурата на съхранение 18С ? ХА ха... 


  
 Съвсем наскоро една приятелка -Аля, ме съблазни с един разкошен сладолед и реших, че ще си направя - колко му е.Първият ми опит беше с цедено кисело мляко, кондензирано подсладено мляко и някои други неща. 

 Получи се, но не ми хареса като консистенция - стоеше по-скоро като замразени млека, без да е кремообразно. Направих няколко опита с различни съставки като автоматично отхвърлих тези с яйцата, тези с варенето и въобще тези с врътнята.

Така стигнах до този вариант и от постигнатото съм напълно доволен. 




При това се употребяват само две съставки - сладкарска сметана и подсладено кондензирано мляко. То е достатъчно сладко и за моя вкус не се налага допълнително подслаждане.

В краен случай може да се добавят и няколко лъжички пчелен мед - въпрос на вкус.





Необходими са: 1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 мл), 2 опаковки по 200 мл сладкарска сметана.
Евентуално и пчелен мед на вкус -  2-3 с.л.
Количествата са по моя вкус, но могат да варират - например и само с 200 мл сметана пак става страхотен, но по-сладък...

 Изпълнението е толкова лесно, че просто няма какво да описвам. 




В подходяща купа се изсипват сметаната и кондензираното мляко и с миксер се разбиват до получаването на хубав пухкав и гъст крем. 

Ако се добавя и мед, разбива се още 30-а секунди.









Пресипва се в подходящ съд и заминава във фризера. Може да се извади съдинката и да се разбърка с лъжица.

 (на снимката е с какао - шоколадов)






 Ако се сложи ванилия, става ванилов сладолед.

 Ако се сложат 2-3 с.л. какао, става шоколадов сладолед.

 Може получената смес да се раздели на две - и да се направят и двата сладоледа.

 А от тук нататък носи всякаква фантазия - ядки, плодове, натрошени вафли, натрошен шоколад, разни заливки и т.н., все се получава и е невероятно вкусен





Това е поредното изпълнение - този път с тук таме натрошен шоколад.












 Ами това е ... Бързо, лесно, вкусно и здравословно.

 П.П. Прави се за 5 минути и излиза омалко над 7,00 лв при положение, че кондензираното мляко е около 3,50 лв, а сметаната е по 2,00 лв/кут.

Впрочем има и доста по-евтин вариант:

сметаната е по 1,29 лв/кут.
кондензираното неподсладено мляко е 1,39 лв

Може и да се ползва кокосово мляко


И в двата варианта не става толкова сладък.















П.П. Има и други вариации на този сладолед от две съставки:

вместо кондензирано мляко може да се ползват добре намачкани или пасирани плодове:
банан
пъпеш
праскова
кайсия
и т.н. и т.н., които се смесват с разбитата сметана и ако не е достатъчно сладко, може да се добави малко мед.






Това  е с добре намачкан банан.



















 Това е с праскови и залят със сока от сладко праскови









  П.П. Правих и един особен - кондензирано мляко, сметана и вместо подсладител - натрошена сусамова халва, която се разби с миксера.
Стана невероятен.


П.П.
Пробвах и с готовата суха смес - сметана за разбиване, чиято цена на пакетче е под 1,00 лв.
Пак се получава и става също вкусно, но лично мен ме смущават достата Е-та в тази суха смес.





19.VІІ.2016 год.
П.П. Получих бележка, че същия сладолед и със същите съставки е публикувала в БГ-мама Гуинет (която много уважавам) и то на 3.VІІ.
Пропуснал съм тази публикация и констатирам, че по едно и също време сме го правили, но публикувам с голямо закъснение.
И за да няма сърдити ето линк към рецептата на Гуинет - можем само да се учим от нея.
Па и това е потвръждение, че наистина вкусните неща се правят най-лесно.

17.08.2020 год.
П.П.
По съвет на Вили П., която е изпробвала рецептата в доста варианти и е много доволна от нея, направих един по нейния най-сполучлив вариант:
Основните съставки са същите, но при разбиването на сметаната и кондензираното мляко, се дабавя и една ч.л. желатин. Слагат се и натрошен бял шоколад и счукан лешник.
Желатинът стяга допълнително сместа и след ваденето от фризера се задържа по-дълго време преди да започне да се топи.
Нямаше да съм аз, ако не пробвал и варианта с добавка на толкова 1 ч.л. желатин, "активиран" в 30-а мл вода за 20-а секунди в микровълновата печка.
Резултатът беше превъзходен и в двата варианта.
По никакъв начин не може да се усети вкусово наличието на желатин.
Пробвайте и този вариант! Ефектът е невероятен.