понеделник, 11 юли 2016 г.

полезен съвет - Да спестим от водата





























 Я па тоя - ще пести от водата?! Да спрем да се къпем ли или да се мием ...
 Изобщо нямам предвид това, а нещо друго, за което доскоро не се бях се замислял ...
 В последните години ни стана като мания да не пием чешмяна вода - било заради качеството й, заради хлорирането или флуорирането й и т.н. 
 И без да се замисляме ден след ден купуваме минерална вода в туби кой по 5 л, кой по 10 литра. Да но 10 литрова туба струва някъде около 3,40 лв, че и повече ... Измъкваме се като купуваме от другата - т.нар. "трапезна" - по-евтинката - около 1,60 или 2,00 лв за туба...
 Изобщо не се замисляме за ефекта от пиенето само на минерална вода, да не говорим, че не се замисляме на огромното количество изхвърляни пластмасови туби ...
 Някои намират спасението в пълнене на туби от "проверени" източници, чешми и т.н. Като пътувам, в багажника винаги има по няколко празни туби именно с тази цел...
 Много се разприказвах, ама нека си кажа - месечно за едно семейство, ако пие вода както е препоръчително, му трябват 30 туби вода.
 Финансовото изражение е поне 105 лв/месечно, а в годишен аспект - поне 1260 лв.
 Когато направих това изчисление ми стана страшно - ами това си е направо една едноседмична почивка на море - даже и в чужбина.

 А сега и моето решение на проблема:
 Купих си филтърна кана тип "аква фор" на промоция за 11,40 лв и десет филтъра по 5 лв. Без промоция филтрите са около 10 лв.
 Един филтър стига за около месец.
 Няма да смятам цената на каната - може да се ползва години.
 Следователно, месечно водата за пиене ми струва малко повече от 5 лв.

 Е и чак сега установих, че чешмяната ни вода си я бива и става за пиене... и за готвене и т.н.

 Да не говорим, че всекидневното мъкнене на туби вода вече е история...

четвъртък, 7 юли 2016 г.

Лесни пърленки на грил тиган





























 Този път искам просто да покажа едни страшно лесни пърленки на грил тиган, които стават и за закуска, и заместват хляба към каквото и да е ястие, а дори и сами по себе си са достатъчно вкусни.
 Горе долу всичко ще се види от снимките, но за направата им е необходимо само наличието на бързото ми лесно и мързеливо тесто, което почти винаги е дежурно в хладилника.
 Грил тиганът се слага върху котлона да загрява, а пакета с тестото се вади от хладилника.





  Вижда се на снимката, тестото е извадено в 19,42 от хладилника и веднага с леко намазнени ръце оформих две пърленки като длан.









Точно след една минута вече са върху загрятия без мазнина грил тиган .

Препоръчително е да са по-тънички, че моите бяха по-дебелки и докато се опекат леко "поогоряха"... - самото тесто при печенето бухва.


 



След 2-3 минути се обръщат от другата страна и леко намазват с масло и посипват с шарена сол, сминдух или чубрица (въпрос на вкус и наличност).
След това могат да се завъртят на 90 градуса, за да се получат напречни резки при печеното.


Ами това е, максимум за 5-6 минути невероятната вкуснотия е готова.



П.П. Имат пърленките и един голям недостатък - свършват бързо и се налага да се повтаря печенето....

понеделник, 4 юли 2016 г.

Дзверски кебапчета с плънка



























 Днес констатирах, че това е някак си юбилейна публикация - 500-та поред. Не казвам 500 рецепти, защото нямам претенции за рецепти, а просто начини за приготвяне на нещо вкусно. Па и те сигурно са повече, защото понякога това са по-скоро идеи... За един скромен блог, съставен основно от нещица, които са на трапезата ни, приготвени с удоволствие за нас самите и снимани предимно с телефон или един стар като света апарат, да си кажа нескромно, това си е направо постижение.
 Изобщо нямах колебание какво ще е този път - типично за нас хапване. И без това напоследък доста често сме на скара - къде поради липса на време, къде заради мачовете .... 
 След като правих пълненото руло, се сетих, че имам готови кебапчета по моята си рецепта за домашни кебапчета. Е като ще е набързо, какво по-лесно от едни Бабчета на скара?!
Но този път са по-различни (някак си юбилейни :) :


Изчаква се каймата да се отпусне максимално.
Разделят се кебапчетата на по три броя и от тях се оформя нещо като правоъгълник с просто натискане.
Малко странично от дългата страна се слага една лъжичка картофено пюре, две три обезкостени маслинки и 1 - 2 парченца кашкавал.










Внимателно се навива и добре защипва от всички страни.









Така се оформят три - четири броя кебапчета.
 Едно е достатъчно за един човек, тъй като става почти 250 грама.

 Така оформени заминават в камерата на хладилника за 20-30 минути.










Скарата се загрява добре, кебапчетата се вадят и с намазнени ръце се дооформят и пекат до готовност.
Слагат се в единия край на скарата и внимателно се изтъркулват странично -
пекат се до готовност. 









Готови са и заминават на масата. 








Сервират се със салата и т.н., въпрос на вкус....

Хубавото е, че плънката може да варира с каквото има.

Тези огромни Дзверски кебапчета са страхотна изненада за всеки....

 Остава само да се каже Наздраве!